Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Το γερμανικό κίνητρο

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ | Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Πέτρα σκανδάλου και αιτία μιας ψυχρότητας στις σχέσεις Βερολίνου και Παρισίων η Ελλάδα, συγκεκριμένα το «ελληνικό πρόβλημα», όπως ονομάζεται στην Ευρώπη η κρίση μας. Δεν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο πρόεδρος Σαρκοζί να υποστηρίξει τις προσπάθειες του έλληνα πρωθυπουργού «πέραν εκείνου που θα υποδείκνυε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα», εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» γαλλική διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν πολυσυμπαθεί τους σοσιαλιστές. Αλλαξε όμως στάση και, τελικά, υπήρξε πολύ βοηθητικός στην απόφαση των «27» να θωρακίσουν- πολιτικά, επί του παρόντος- την Ελλάδα, όταν διαπίστωσε ότι η Γερμανία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη βοήθεια στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την τύχη της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την αντιμετώπιση της λανθάνουσας κρίσης στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, μάλιστα πολύ περισσότερο ανησυχεί για την Ισπανία- όπου οι γερμανικές επενδύσεις είναι της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ. Οπως εξήγησε γερμανική πηγή, η «μόλυνση» του ευρώ από τα χρέη της Ελλάδας είναι μικρότερη από τη «μόλυνση» που προξενούν στο ευρώ η Πορτογαλία και η Ισπανία. Το χρέος της Ελλάδας είναι 300 δισ. ευρώ, αλλά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι συνολικά 1,45 τρισ. ευρώ, γεγονός το οποίο «προκαλεί ανησυχία σε (γερμανούς) τραπεζίτες αλλά και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», κατά την ίδια πηγή. Η πτώση της «αξίας» του ευρώ, λέγουν στις Βρυξέλλες, δημιούργησε προβλήματα σε μεγαλοεπενδυτές της Γερμανίας και, εμμέσως, άλλων χωρών. Είναι ενδιαφέρον ότι το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Τσινχουά μετέδωσε πρώτη οικονομική είδηση την περασμένη Πέμπτη τη συμφωνία για την υποστήριξη της Ελλάδας.

Στο Παρίσι διέκριναν και πολιτικά κίνητρα στο ενδιαφέρον της Ανγκελα Μέρκελ να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Γερμανία, πιστεύουν, θέλει να παίξει τον ρόλο του ναυαγοσώστη της Ελλάδας και, σε ευρύτερη διάσταση, του ευρώ για να ενισχύσει την πολιτική και την οικονομική θέση της στον ευρωπαϊκό Νότο. Η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας αισθάνεται ότι είναι σήμερα σε θέση, πολιτικά και ηθικά, να παίξει στην περιοχή τον ρόλο που έπαιζε στην Ευρώπη η Αμερική τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Η (συντηρητική) «Frankfurter Αllgemeine» έγραφε ότι ο δρόμος της Γερμανίας προς την ουσιαστική ηγεσία της ΕΕ διέρχεται από τις «πρωτοβουλίες της για να ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ από τις διαφόρων προελεύσεων πιέσεις που αυτή δέχεται» (9/2). Ετσι ο Σαρκοζί στο Παρίσι άνοιξε την αγκαλιά του στον Παπανδρέου, ενώ στις Βρυξέλλες μίλησε για την «απροθυμία» της Μέρκελ να δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

eust@dolnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: