Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η κυβέρνηση αιχμάλωτη του πολιτικού κόστους
Στην προσπάθειά της να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος που συνδέεται με την αντιμετώπιση των διαμαρτυρόμενων αγροτών που έχουν στήσει μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.
Υποχωρητικότητα
Επιδίωξη της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να φύγουν τα μπλόκα χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν πολλά σε μια δυναμική παρέμβαση των Αρχών ασφαλείας, για να μπορέσουν στη συνέχεια να επιχειρηματολογήσουν κατά της «αντιλαϊκής» κυβέρνησης που αντιμετώπισε τις διαμαρτυρίες των αγροτών με τους «μηχανισμούς καταστολής του αστικού κράτους».
Αυτό το πολιτικό πινγκ πονγκ μεταξύ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς έχει τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αντί για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας μας, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουμε ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης στην ελληνική οικονομία εξαιτίας και των μπλόκων, που έχουν καταργήσει προσωρινά την οικονομική και λειτουργική ενότητα της χώρας.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει φτάσει στο σημείο να διαπραγματεύεται με τα πιο ετερόκλητα στοιχεία που έχουν στήσει μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Μεταξύ τους ξεχωρίζουν επιχειρηματίες που δοκίμασαν πρώτα την τύχη τους χωρίς καλό αποτέλεσμα σε άλλους κλάδους, σκληροπυρηνικοί αριστεροί που φιλοδοξούν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και «αντάρτες» της ΝΔ με βασικό χαρακτηριστικό τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.
Λάθος μήνυμα
Επιμένοντας στη μάταιη αναζήτηση μιας συνεννόησης στα ετερόκλητα στοιχεία που ελέγχουν τα αγροτικά μπλόκα, η κυβέρνηση σπέρνει συνδικαλιστικούς ανέμους για να θερίσει θύελλες. Υπάρχουν πολύ πιο συμπαγείς και ισχυρές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που αντιτάσσονται στην εφαρμογή της δύσκολης αλλά αναγκαίας κυβερνητικής πολιτικής. Από τη στιγμή που διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση σύρεται σε διάλογο από αγροτικό μπλόκο σε αγροτικό μπλόκο και έχει απεριόριστη πολιτική υπομονή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σκληρύνουν τη διαπραγματευτική τους στάση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι εφοριακοί άλλαξαν το συνδικαλιστικό προγραμματισμό τους και προχωρούν στην πρώτη 48ωρη πανελλαδική απεργία τους στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, με στόχο να κλιμακώσουν στη συνέχεια τον αγώνα τους. Υποστηρίζουν ότι κινητοποιούνται νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά είχαν προγραμματίσει, για να αποτρέψουν ενδεχόμενο αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης. Μετά τους εφοριακούς θα ακολουθήσουν η ΑΔΕΔΥ και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που θίγονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από την κυβερνητική πολιτική. Όλοι αυτοί θα μπορούν να υποστηρίξουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να τους αντιμετωπίσει με την ίδια κατανόηση και υπομονή που αντιμετωπίζει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες που έχουν στήσει μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο.
Η έλλειψη οποιασδήποτε κοινωνικής υπευθυνότητας και πειθαρχίας αναμένεται να οδηγήσει και σε άλλα εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως είναι η διατήρηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Δεν θα υπάρξουν πολλοί πολίτες πρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετες υποχρεώσεις εφόσον οι αγρότες κινητοποιούνται με βασικό αίτημα την αύξηση κάθε είδους πρόσθετων επιδοτήσεων, οι οποίες, βέβαια, θα χρηματοδοτηθούν από τους φορολογούμενους πολίτες. Με το κοινωνικό κλίμα που δημιουργείται με ευθύνη της κυβέρνησης γίνεται ολοένα πιο δύσκολη η σωστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: