Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Μυστική διπλωματία για να φύγουν τα τρακτέρ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Σκληρό πόκερ θυμίζουν οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των αγροτών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- τόσο αυτές που γίνονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κυρίως όμως όσες εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο. Το τοπίο έχει γίνει ρευστό και οι συσχετισμοί δυνάμεων μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή είχε μαραθώνια συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ με την Πανελλαδική Επιτροπή Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) που κράτησε ως τις μεταμεσονύκτιες ώρες χωρίς να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα.

Η υπουργός και ο υφυπουργός κ. Μιχ. Καρχιμάκης έδωσαν δραματικό τόνο για την κατάσταση της οικονομίας και επέμειναν να διαλυθούν άμεσα τα μπλόκα.

Η ηγεσία της ΠΕΝΑ πρόσκειται στο ΠαΣοΚ. Κανείς όμως δεν θέλησε να δεσμευθεί για τις εξελίξεις.

Το μόνο που συμφωνήθηκε είναι να υπάρξει νέα συνάντηση, η οποία ως χθες το απόγευμα δεν είχε καθορισθεί. Παράλληλα, τα μπλόκα της Νίκαιας (ΚΚΕ), του Προμαχώνα (ΝΔ) και άλλων 15 περιοχών προχώρησαν στη σύμπυξη κοινού μετώπου. Κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι, αν φύγουν τα τρακτέρ από τις εστίες των κινητοποιήσεων στη Φθιώτιδα και στους υπόλοιπους 13 νομούς που συμμετέχουν στην ΠΕΝΑ, θα παρασυρθούν και οι υπόλοιποι αγρότες. Βουλευτές που γνωρίζουν τον αγροτικό χάρτη εκτιμούν ότι το κλειδί της αποκλιμάκωσης το κρατάει ο Προμαχώνας. Στην κυβέρνηση δεν φτάνει που δεν αξιολόγησαν σωστά τις προθέσεις των αγροτών, έμπλεξαν και τις γραμμές τους. Η κυρία Μπατζελή στο Υπουργικό Συμβούλιο πρότεινε να αντιμετωπιστούν οι αγρότες με την τακτική «μαστίγιο- καρότο», με την ίδια να κρατάει (παραδόξως) το καρότο. Κανένας από τους συναδέλφους της όμως δεν δέχτηκε να παραλάβει το μαστίγιο, ούτε καν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος έκανε τις πιο σκληρές δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις. Τις τελευταίες ημέρες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλούσε σε μυστικές συναντήσεις αγρότες που δεν συμμετείχαν στα μπλόκα προκειμένου να χτίσει συμμαχίες, ήταν όμως πολύ αργά. Οι κινητοποιήσεις είχαν αποκτήσει τη δική τους δυναμική.

Μυστική διπλωματία προσπάθησε να εφαρμόσει και ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης. Ηρθε σε επαφή με «μπλοκατζήδες» της Βόρειας Ελλάδας επιχειρώντας να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας. Ούτε και αυτός τα κατάφερε- αντιθέτως άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ορισμένα μπλόκα έχουν τη στήριξη του Γραμματέα του ΠαΣοΚ. Ετσι, αντί οι σπόροι της διχόνοιας να φυτρώσουν στα μπλόκα, φύτρωσαν στο ΠαΣοΚ. Ο κ. Ξυνίδης από την αρχή υποστήριζε ότι οι αγρότες πρέπει να προσεγγιστούν στους τόπους των κινητοποιήσεων και να τους εξηγηθούν αναλυτικά οι προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση. Η κυρία Μπατζελή επέμενε να καλεί σε διάλογο στο Ζάππειο, ακόμη και όταν ήταν φανερό ότι οι αγρότες των μπλόκων δεν θα ανταποκρίνονταν.

Στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη στα γραφεία της αντιπροεδρίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Θ.Πάγκαλος τον ρώτησε τι κάνει με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και είναι μέλη του ΠαΣοΚ και ο κ. Ξυνίδης ήρθε σε δύσκολη θέση. Την επόμενη ημέρα όμως άρχισε να τηλεφωνεί σε γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών του ΠαΣοΚ και να τους ζητεί να προειδοποιήσουν τους «πράσινους» αγρότες των μπλόκων ότι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός κόμματος. Η απουσία των βουλευτών από τις κινητοποιήσεις ενίσχυσε την εικόνα της κυβερνητικής αμηχανίας.

Η έκκληση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι μπορεί να μην είχε απήχηση στα μπλόκα, εμπόδισε όμως την εξάπλωση των κινητοποιήσεων. Πολλοί από αυτούς που έχουν βγει στους δρόμους χρεώνονται στην επιρροή της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. Στον χώρο της Αριστεράς, το ΚΚΕ έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις για να διατηρηθούν τα μπλόκα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους.
WWW. TO BHMA ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: