Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Διαβαλκανική η ανησυχία
Tου Σταυρου Τζιμα, www.kathimerini.gr
Η οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ για τον αποκλεισμό των συνόρων μας και η κάθοδός του στον Προμαχώνα για να συναντήσει τους Ελληνες αγρότες προκάλεσε αίσθηση και κάποιοι την εξέλαβαν ως άκομψη επέμβαση στα εσωτερικά μας.
Οι δραματικοί τόνοι του κ. Μπορίσοφ και η εντυπωσιακή πρωτοβουλία του δεν πρέπει να αποδοθούν στον εκρηκτικό του χαρακτήρα, ούτε, πολύ περισσότερο, σε εν υπνώσει καταχθόνια σχέδια των γειτόνων εις βάρος της χώρας μας.
Απηχούν την αγωνία που έχει καταλάβει τη βουλγαρική πλευρά, καθώς μέσω των ελληνικών συνόρων πραγματοποιείται το σύνολο σχεδόν των εισαγωγών και εξαγωγών της προς και από τις χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, κ.λπ) και φυσικά τη δική μας. Ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων από τις νότιες περιοχές περνάει καθημερινά στην Ελλάδα όπου απασχολείται σε εποχικές γεωργοκτηνοτροφικές καλλιέργειες στην Μακεδονία και Θράκη και το βράδυ επιστρέφει στη Βουλγαρία.
Οι ανησυχίες όμως από τον αποκλεισμό των βορείων μεθοριακών διαβάσεων δεν περιορίζονται στη Βουλγαρία. Διαχέονται στην ευρύτερη περιoχή της νοτιοανατολικής, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης και εκτός από τη Σόφια αναστάτωση προκλήθηκε και στη Ρουμανία, ενώ μηνύματα δυσαρέσκειας καταφθάνουν από την Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Πολωνία κ.ά. Ο λόγος; Τα βόρεια σύνορά μας έχουν μετατραπεί με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της που τη διασυνδέουν με άλλους μεγάλους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους και τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης σε υψίστης σημασίας κόμβο για το διεθνές εμπόριο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τελωνειακές αρχές, από τον μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Εβρο μπαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα περισσότερες από διακόσιες πενήντα νταλίκες, τουρκικές, γεωργιανές, αρμένικες κ.ά. ενώ το 2009 στο τελωνείο των Ευζώνων καταγράφηκαν εκατόν σαράντα χιλιάδες είσοδοι και έξοδοι ξένων φορτηγών και πιθανότατα ακόμη περισσότερες από τον Προμαχώνα.
Τα χερσαία σύνορά μας ειδικά αυτά με τη Βουλγαρία, δεν υφίστανται πλέον για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε ώς ένα βαθμό -και μόνο για τους ανθρώπους λόγω κατάργησης της βίζας -εκείνα με την ΠΓΔΜ και τη Σερβία.
Από την άποψη αυτή και με δεδομένο ότι η Βουλγαρία δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, ύστερα από εμάς, από τους αποκλεισμούς των δρόμων ο κ. Μπορίσοφ νομιμοποιείται να φωνάζει.
Οπως θα κάναμε και εμείς το ίδιο εάν οι Βούλγαροι αγρότες απέκλειαν τα σύνορά τους και έμεναν χωρίς πρώτες ύλες οι χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία ή εμπόδιζαν το ένα εκατομμύριο συμπατριώτες τους που τα καλοκαίρια κατακλύζει τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική, την Θάσο και την Πιερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: