Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

SEXUALITY: Γιατί απατούν οι άνδρες τις γυναίκες τους

 
Η πρόσφατη περιπέτεια του TIGER WOODS που έκανε την αμερικανική κοινωνία να αναρωτιέται αν οι ήρωες της μπορούν να κάνουν ό,τι και οι κοινοί ανώνυμοι θνητοί, να απατούν, δείχνει το μέγεθος της άγνοιας και της υποκρισίας που διακατέχει τις σύγχρονες κοινωνίες, όπου δηλαδή εξιδανικεύουν ανθρώπους και καταστάσεις, για να ξεγελούν τους εαυτούς τους.

Είναι περίεργο πως όσο πιο προχωρημένη οικονομικά και πολιτικά είναι μια κοινωνία τόσο περισσότερο βυθίζεται σε άγνοια και προκαταλήψεις μεσαιωνικές. Θεωρούν δηλαδή στην Αμερική πως οι άνθρωποι του πλούτου και της εξουσίας είναι ή οφείλουν να είναι άγιοι, αθώοι και πιστοί στη οικογένεια, όπως οι πρόγονοί τους, λουθηρανοί μετανάστες που έφυγαν από την Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο, ενώ και στο πιο απλοϊκό συμπέρασμα της ζωής από την πιο αμόρφωτη και απλοϊκή σκέψη του μέσου Έλληνα, η δύναμη και ο πλούτος τροφοδοτούν μια υπεροψία και μια ατιμωρησία που αποτελούν και τις προϋποθέσεις να απατούν χωρίς να τιμωρούνται.

Οι έρευνες για την απιστία των ανδρών συνήθως εστιάζουν στο σεξ που είναι το σύμπτωμα και όχι η αιτία για την απιστία. Οι άνδρες φεύγουν από την οικογένεια και τους δεσμούς τους όχι για να κάνουν σεξ, αλλά για αποκτήσουν μια αίσθηση ελευθερίας, ένα συναίσθημα αυτοπεποίθησης και μια σιγουριά πως είναι ακόμα ζωντανοί. Θέλουν να ξεφύγουν από το άγχος του θανάτου που η καθημερινή σπατάλη σε μία σχέση τελματωμένη σε χιλιάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα της ζωής, τους οδηγεί σε αυτό το αίσθημα ασφυξίας.

Αυτό το ξέρουν καλά οι γυναίκες, γιατί το σεξ με τον μόνιμο σύντροφο γνωρίζουν πως είναι καλύτερο, όπως και οι άνδρες αντίστοιχα στις περιπέτειες τους βιώνουν αποτυχίες, επειδή απλώς με τον άγνωστο το σεξ εμπεριέχει ένα φόβο για κριτική της αποτυχίας τους.

Εξάλλου, ποιος είναι τόσο σίγουρος εραστής όσο και να το φωνάζει στους φίλους άνδρες; Με την άγνωστη γυναίκα το σεξ κρύβει τους κινδύνους να κριθεί ως χειρότερος εραστής από έναν προηγούμενο ή έναν επόμενο, και αυτό το ξέρει καλά ο άνδρας.

Η επιβεβαίωσή του δεν είναι το σεξ αλλά η αναγνώρισή του ως ιδανικού άνδρα εραστή, φίλου, ιππότη ευγενικού που θα υπηρετήσει τις ματαιωμένες επιθυμίες της γυναίκας, που βίωσε στο γάμο τις χειρότερες πλευρές της ανδρικής υπεροψίας. Αυτή τον ήθελε εραστή και βρήκε έναν κουρασμένο αγχωμένο εργασιομανή, φοβισμένο από τις δυσκολίες της ζωής και τα αδιέξοδα της ανταγωνιστικής κοινωνίας.

Η γυναίκα κατηγορεί τον άπιστο, με το κοινωνικό και ηθικό κριτήριο της απατής και των όρκων που παραβιάστηκαν, αλλά ξέρει καλά πως ο καθένας σε αυτή τη ζωή τα ίδια θα έκανε, αν μπορούσε ακόμα και η ίδια, που ίσως για λόγους ακόμα και οικονομικούς, δεν περιοριζόταν στο ρόλο του προστάτη της οικογενειακής εστίας.
WWW.ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: