Οι βετεράνοι του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν θεωρούν αδύνατη τη νίκη στον πόλεμο του Αφγανιστάν και συμβουλεύουν τον διεθνή συνασπισμό να αλλάξει στρατηγική δίνοντας βάρος στην ανοικοδόμηση.
«Εδώ και 9 χρόνια που ο συνασπισμός εισήλθε στο Αφγανιστάν, τίποτε δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Ρουσλάν Αούτσοφ, που υπηρέτησε ως διοικητής μηχανοκίνητου τάγματος των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου 1979 – 1989. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη από την αντίστοιχη που αντιμετώπισε πριν από δυο και πλέον δεκαετίες ο Κόκκμινος Στρατός, από τη στιγμή που οι τότε μουτζαχεντίν «ήταν πιο μετριοπαθείς από τους Ταλιμπάν, που είναι εξτρεμιστές».
Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαχμούτ Γκαρέεφ, μέλος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν, εκτιμάει ότι παρά τις στρατιωτικές ενισχύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ δεν θα νικήσουν ποτέ, διότι «είναι αδύνατον να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον ενός ολόκληρου λαού. Οι Αμερικανοί αγωνίζονται εναντίον του λαού και όχι εναντίον ενός τακτικού στρατού. Ο Ναπολέων δεν μπόρεσε ποτέ να νικήσει στην Ισπανία. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αδύνατον να νικήσουν σε έναν πόλεμο εναντίον του λαού», σημείωσε και πρόσθεσε πως η λύση είναι «η παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας και η χορήγηση οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο Ρώσος στρατηγός Βίκτορ Ερμάκοφ, διοικητής των σοβιετικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν από το 1982 μέχρι το 1983 θεωρεί επίσης ότι μια νίκη των δυνάμεων του συνασπισμού είναι αδύνατη. «Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν τον σεβασμό είναι να πάρουν τα χρήματα που προορίζονται για τις στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και να τα διαθέσουν στην ανάπτυξη της γεωργίας, την ανοικοδόμηση των σχολείων, των τεμενών και των δρόμων», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24.
Η Σοβιετική Ένωση είχε λάβει την απόφαση να αποσύρει τα στρατεύματά της σε διάστημα πέντε ετών από το Αφγανιστάν, παρά ταύτα οι δυνάμεις της πολέμησαν τελικά επί δέκα χρόνια, υπενθύμισε ο Ρουσλάν Αούτσοφ, ο οποίος θεωρεί ότι ο συνασπισμός έπρεπε να συμβουλευθεί τη Ρωσία πριν στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ώστε να αποφύγει τη διάπραξη των ίδιων σφαλμάτων με τη Σοβιετική Ενωση.
www.agelioforos.gr