Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός όπου βρίσκεται, δήλωσε πως προτίθεται να μεταβεί κάποια στιγμή στην Κίνα


Κάθε προηγούμενο ξεπέρασαν την Πέμπτη τα spreads των ελληνικών ομολόγων, καθώς κλιμακώθηκαν περαιτέρω οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, με αφορμή τα «κινέζικα πειράματα».
Το spread των δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών έφτασε χτες μέχρι τις 405 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά περίπου 40 μ. β. σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδο της Τετάρτης που ήταν οι 373 μονάδες, ενώ η απόδοση του ομολόγου έφτασε στο 7,25%, που αποτελεί επιτόκιο της περιόδου 1998-1999.

Η επιδείνωση των spreads επιταχύνθηκε τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, όταν Γερμανία και Γαλλία διέψευσαν δημοσίευμα της «Le Monde», που μιλούσε για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη «διάσωση» της Ελλάδας, ενώ σχετική διάψευση έκανε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, το κλίμα βάρυνε για τα ελληνικά ομόλογα και από τη διάψευση των Κινέζων, σχετικά με την πρόθεσή τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Ειδικότερα, μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ήταν στις 393 μονάδες, με την απόδοση του 10ετούς να είναι οριακά στο 6,95%-6,98%. Μετά τις διαψεύσεις του δημοσιεύματος, εκτινάχθηκε η απόδοση στο 7,25% και το spread στις 405 μονάδες βάσης.

Φωτιά στο κόστος ασφάλισης
Παράλληλα το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό στα 395.000 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις τιμές των 5ετών CDS από το CMA DataVision.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός όπου βρίσκεται, δήλωσε πως προτίθεται να μεταβεί κάποια στιγμή στην Κίνα, τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την πώληση ελληνικών ομολόγων και ότι το Δημόσιο στοχεύει ως επί το πλείστον στις αγορές της Ευρώπης για την κάλυψη των δανεικών του αναγκών.

«Θα πάω στην Κίνα κάποια στιγμή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία και δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα στις κινεζικές αρχές», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC από το Νταβός όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.


Γελοίες συζητήσεις...
Επίσης χαρακτήρισε ως «τελείως γελοίες» τις συζητήσεις περί διάσωσης της Ελλάδας από την Κίνα. «Όποια χώρα επιδιώκει να καλύψει τις δανειακές ανάγκες ύψους 54 δισ. ευρώ διερευνά όλες τις πιθανές οδούς. Ως επί το πλείστον θα γίνει στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα μπορούσε να γίνει στις αγορές των ΗΠΑ. Θα μπορούσε στις αγορές της Ασίας. Πρόκειται για διαφοροποίηση που είναι απολύτως λογική», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΙΟΥ