Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΡΚΟΖΙ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ

«Θα λύσουμε μόνοι μας τα δημοσιονομικά προβλήματά μας»

Μίλησε πολύ και σε πολλούς ο Γ. Παπανδρέου στο Νταβός για την οικονομία της χώρας σε μια προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση έναντι των κερδοσκόπων, τους οποίους κατήγγειλε σε όλους τους τόνους και να πείσει τις διεθνείς αγορές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση.
Με επικοινωνιακό μπαράζ, πολλές συναντήσεις και συνεντεύξεις ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε στο Νταβός Με επικοινωνιακό μπαράζ, πολλές συναντήσεις και συνεντεύξεις ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε στο Νταβός Τα αποτελέσματα αυτού του επικοινωνιακού μπαράζ θα φανούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο ήταν εμφανής η δύσκολη έως και αμήχανη θέση, του Ελληνα πρωθυπουργού. Πάντως υποστήριξε ότι δεν ζήτησε τη βοήθεια ούτε του Σαρκοζί ούτε της Μέρκελ και ότι η Ελλάδα θα βγει με τις δικές της δυνάμεις από την κρίση.
«Κάτω από το Μάαστριχτ»
«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στην εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιλύσει μόνη της τα δημοσιονομικά προβλήματα και για το στόχο αυτό εφαρμόζει μια σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων, για να φέρει το έλλειμμα κάτω από τα επίπεδα του Μάαστριχτ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παπανδρέου στις επιθέσεις των κερδοσκόπων εναντίον της Ελλάδας λέγοντας ότι πρόκειται επί της ουσίας για μια επίθεση κατά της ζώνης του ευρώ, της οποίας η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο αδύναμος κρίκος. Αυτές οι επιθέσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στο διήμερό του στο Νταβός, ενισχύονται και από μια «σπέκουλα φημών» εις βάρος της χώρας μας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
«Ψήφο μη εμπιστοσύνης»
Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας χθες στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» διέψευσε για ακόμη μια φορά το προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ότι η Ελλάδα θα πουλήσει την Εθνική Τράπεζα στους Κινέζους, επισημαίνοντας ότι αυτές οι φήμες δημιουργούν πρόβλημα και οδηγούν τις αγορές, να δίνουν «ψήφο ΜΗ εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα. Στην εμμονή του δημοσιογράφου αν θα προσέφευγε η Ελλάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για βοήθεια, ο κ. Παπανδρέου το άφησε ανοιχτό τονίζοντας ότι η χώρα θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και να βρει βοήθεια.
Ο κ.Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, έχει μειώσει κατά δεκάδες χιλιάδες τις θέσεις στον δημόσιο τομέα, έχει κάνει περικοπές μισθών στο Δημόσιο, προετοιμάζει νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα είπε ότι έχει τη στήριξη και κατανόηση του λαού στην προσπάθεια που κάνει, γιατί ο λαος έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης.
«Δεν θα μας αφήσει η Ε.Ε.»
Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη χώρα μας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε από την Ενωση άλλα χρήματα, εκτός των όσων της έχουν χρεωθεί στο παρελθόν και προορίζονται για την ανάπτυξη.
Σε άλλη συνέντευξή του στο CNBC υποστήριξε ότι υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, όμως διαβεβαίωσε ότι οι αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση στη χώρα θα πετύχουν τον στόχο τους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ευρωομολόγου.
Εκτός από τις μεμονωμένες συνεντεύξεις, ο κ. Παπανδρέου χθες μίλησε στο Νταβός και με 25 διευθυντές και στελέχη ξένων εφημερίδων. Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και εξέφρασαν ικανοποίηση για την κατανόηση που έδειξαν οι δημοσιογράφοι στις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
Στο Νταβός ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων συναντήθηκε με: τον ιδρυτή και πρόεδρο του φόρουμ, Κλάους Σουάμπ, με τον οποίο συζήτησε το ενδεχόμενο μόνιμης ελληνικής παρουσίας στις επόμενες διοργανώσεις. Το γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: