Οταν οι νόμοι εφαρμόζονται...
Στις χώρες που θέλουν να βάλουν τέρμα στις... μαγκιές των χουλιγκάνων, οι νόμοι εφαρμόζονται. Η βούληση υπάρχει και εκφράζεται διαρκώς με πράξεις.
Μάλιστα η Μεγάλη Βρετανία, πρωτοπόρος στην καταπολέμηση του φαινομένου της βίας και της απομάκρυνσης των ταραξιών από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, συνεχίζει ακάματη τις προσπάθειές της ώστε να μη βρει ο οποιοσδήποτε επίδοξος χουλιγκάνος έστω και το παραμικρό παραθυράκι για να δημιουργήσει προβλήματα. Ηδη τις μέρες που προηγήθηκαν, η αγγλική αστυνομία έδωσε άλλο ένα παράδειγμα του πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί. Οσοι οπαδοί στο Μάντσεστερ, είτε της Γιουνάιντεντ είτε της Σίτι, συλλόγων με άσβεστο μίσος μεταξύ τους, προκάλεσαν επεισόδια, ήδη συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για τα περαιτέρω στα δικαστήρια. Ούτε διαχωρισμός στο τι ομάδα ή ηλικία είναι ο καθένας, ούτε στο είναι καλά παιδιά τα μεν και κακά τα άλλα. Απόλυτη εφαρμογή των νόμων δίχως διακρίσεις. «Παράδειγμα»
Πρόσφατα, μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα αστυνόμευσης, Ντέιβιντ Χάνσον, ανακοίνωσε πως τη σεζόν 2008-2009 υπήρξε μείωση σε ποσοστό 2% στις συλλήψεις οπαδών σε αγώνες που διεξήχθησαν στην Αγγλία και την Ουαλία, συγκριτικά με τη σεζόν 2007-2008. «Τώρα μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα για τον υπόλοιπό κόσμο, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε την αστυνόμευση των ποδοσφαιρικών αγώνων και διατηρούμε την τάξη». Οπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν συνολικά 3.752 άτομα, όταν την προηγούμενη σεζόν είχαν συλληφθεί 3.912 οπαδοί συλλόγων σε όλες τις κατηγορίες και σε αγώνες για όλες τις διοργανώσεις, εγχώριες ή και διεθνείς.
Επί της ουσίας, η μείωση αυτή επήλθε μετά τη νέα δυναμική παρέμβαση της αγγλικής αστυνομίας, μόλις διαπιστώθηκε ότι την τελευταία διετία τα φαινόμενα ποδοσφαιρικής βίας άρχισαν να παρουσιάζουν αύξηση. Και δεν μιλάμε για τεράστια νούμερα, αλλά για τους εξαιρετικά ευαίσθητους στο θέμα Βρετανούς, αριθμούς μεγαλύτερους από τους μειωμένους που υπήρχαν πριν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τη σεζόν 2008-2009, οι μισές από τις συλλήψεις που έγιναν αφορούσαν διατάραξη της δημόσιας τάξης και από τις υπόλοιπες το ένα τρίτο ήταν για αδικήματα λόγω μέθης. Μεταξύ των αδικημάτων σε υψηλές θέσεις, η παράνομη πώληση εισιτηρίων και η βίαιη συμπεριφορά.
Πρωτιά
Η πλειονότητα των συλληφθέντων ήταν οπαδοί των συλλόγων της Premier League. Ο αριθμός τους έφτασε τα 1.600 άτομα, με τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία με 185, αλλά και με την υποσημείωση ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, αφού έχει το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο και προσελκύει τον μεγαλύτερο αριθμό θεατών στους αγώνες. Ακολούθησε η Νιούκασλ με 144 συλλήψεις οπαδών και τρίτη ήταν η Εβερτον με 139. Οι οπαδοί της Φούλαμ ήταν οι πιο φρόνιμοι στην Premier League, με μόλις 13 συλλήψεις.
Την ακριβώς προηγούμενη σεζόν (2007-2008) η Γιουνάιτεντ είχε και πάλι την πρωτιά με 248 συλλήψεις, ακολουθούσαν με 106, 105 και 101, αντίστοιχα, Τσέλσι, Αρσενάλ και Μάντσεστερ Σίτι, ενώ η Φούλαμ ήταν προτελευταία με 18. Την τελευταία θέση είχε η Ρέντινγκ, που υποβιβάστηκε με 13. Συνολικά οι συλλήψεις οπαδών συλλόγων της Premier League ήταν 1.636, αριθμός που είχε αυξηθεί σε σχέση με τη σεζόν 2006-2007, όταν είχαν συλληφθεί 1.613 οπαδοί. Και στη σεζόν αυτή η Γιουνάιτεντ ήταν στην πρώτη θέση με 212 συλλήψεις και ακολουθούσαν η Τσέλσι (138), η Σάντερλαντ (117), η Τότεναμ (114) και η Νιούκασλ (113).
Στα αξιοσημείωτα των στοιχείων (δημοσιεύθηκαν λεπτομερώς στο σάιτ του BBC), που ακολουθούν αυτές τις ανακοινώσεις, είναι οι κατηγορίες αδικημάτων που υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν στη σύλληψη οπαδού.
Εκτός της βίαιης συμπεριφοράς ή της διατάραξης της δημόσιας τάξης, υπάρχουν αδικήματα που αφορούν τη χρήση αλκοόλ, ασφαλώς η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, η ρίψη καπνογόνων και άλλων αντικειμένων, η κατοχή επικίνδυνου αντικειμένου ή όπλου, η παράνομη πώληση εισιτηρίων ή η παραχάραξη αυτών, τα ρατσιστικά συνθήματα, η διάπραξη αδικημάτων κατά της περιουσίας τρίτων, η παραβίαση της ποινής αποκλεισμού που έχει επιβληθεί σε κάποιον, ο οποίος έχει συλληφθεί παλαιότερα και επιχειρεί να μπει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
**ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.»: Τι λένε οι αριθμοί στη δική μας Σούπερ Λιγκ και γιατί οι νόμοι αλλάζουν διαρκώς... *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου