Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ερντογάν: Ό,τι κι αν κάνει ο Σαρκοζί, θα συνεχίσουμε
Επικριτικός ο Τούρκος πρωθυπουργός για τον Νικολά Σαρκοζί και την αντίθεση της Γαλλίας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε σήμερα το «όνειρο» της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ και επέκρινε την αντίθεση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην ένταξη αυτή, με την ευκαιρία της έναρξης της λειτουργίας της τουρκόφωνης υπηρεσίας του τηλεοπτικού δικτύου Euronews.
Η ένταξη στην ΕΕ «είναι ένα όνειρο της χώρας μας εδώ και μισό αιώνα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στα τουρκικά με την οποία εγκαινιάσθηκε η υπηρεσία του Euronews στη γλώσσα αυτή.
Ερωτηθείς σχετικά με την αποφασιστική αντίθεση του Γάλλου προέδρου στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ο Ερντογάν απάντησε: «Ο κ. Σαρκοζί λέει μερικές φορές πράγματα που η λογική δεν θα μπορούσε να τα δεχθεί. Όμως ό,τι κι αν κάνει, θα συνεχίσουμε εφόσον δεν έχουν πει όλα τα μέλη της ΕΕ ότι δεν θέλουν την Τουρκία».
«Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν θα περιελάμβανε την Τουρκία δεν θα ήταν πλήρης, θα της έλειπε κάτι», δήλωσε επίσης κατά την τελετή που οργανώθηκε στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.
Καθώς η Τουρκία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU ή UER), το τουρκικό εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTR μπήκε το 2008 στο Euronews, του οποίου έγινε μέτοχος με μερίδιο 16%.
Στη συνέχεια το πανευρωπαϊκό δίκτυο προσέλαβε περίπου τριάντα πρόσωπα για να δημιουργήσουν αυτή την υπηρεσία συνεχούς ενημέρωσης στα τουρκικά, γλώσσα που είναι η ένατη του δικτύου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: