Επιστροφή στο Ελσίνκι ζητά από την Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου
Πιθανότατα πριν το καλοκαίρι η επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης
Την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον δρόμο του Ελσίνκι, προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην επιστολή που είχε λάβει στις 30 Οκτωβρίου. Σημειώνει ότι η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δύο χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο πρωθυπουργός τονίζει στην απάντησή του, ότι το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και προκρίνει ως μοναδικό τρόπο αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση. Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Όπως διευκρινίζει, η λύση για την επανένωση της νήσου μπορεί να κινείται μόνον εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια παρέμβασης της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, λέγοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας, τονίζει.
Για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός καλεί τον ομολογό του να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταναστών και δηλώνει έτοιμος να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου δράσης. Όπως αναφέρει, η συνεργασία της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και την ευρωπαϊκή δύναμη FRONTEX αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνογνωσία και να μεταφέρει στην Τουρκία την εμπειρία της στα ευρωπαϊκά θέματα, ώστε να συμβάλλει στην ενταξιακή της πορεία. Επισημαίνει, όμως, ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του τουρκικού κράτους, απέναντι στην ελληνική μειονότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελεί προϋπόθεση.
Πρόσκληση για επίσκεψη στην Αθήνα
Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκαλεί τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα. Αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία, γράφοντας ότι αυτή θα αποτελέσει το αντικείμενο συνομιλιών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Πιθανώς η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι.
Ο Γ. Παπανδρέου θέτει την ατζέντα της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους είναι η Ενέργεια, το εμπόριο και επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η παράνομη μετανάστευση, το Περιβάλλον , οι υποδομές και μεταφορές και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η περιφερειακή συνεργασία, η πρόοδος των διερευνητικών επαφών και τα μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο πρωθυπουργός προχωρά στην εκτίμηση ότι μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να οδηγήσουν τους λαούς τους σε ένα λαμπρό μέλλον.
WWW.ENET.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου