Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΙΤHTIΚΟ ΜΕΝΟΥ 

1. ΟΡΕΚΤΙΚΟ

Καροτόσουπα με ginger

Για 4 άτομα
Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου

Βασικά συστατικά

καρότο | κρεμμύδι | πατάτα | άνηθος

Καροτόσουπα με ginger

Καροτόσουπα με ginger




#
Προετοιμασία :
15-30 λεπτά
Μαγείρεμα :
45-60 λεπτά
  • 1/2 κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 πατάτες
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ποτήρι κρασιού κρέμα γάλακτος
  • 1 ποτήρι κρασιού porto
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένο ginger
  • λίγο βούτυρο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λίτρο νερό

Διαδικασία

Όπως ο καλός ο καπετάνιος φαίνεται στη φουρτούνα, έτσι και ο καλός μάγειρας φαίνεται στις σούπες. Αυτό υποστήριξε η μεγάλη μορφή της γαλλικής γαστρονομίας Georges-Auguste Escoffier και δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε. Γι’ αυτό και στο Νηστικό Αρκούδι δεν υποτιμούμε καθόλου τις πεντανόστιμες σουπίτσες. Εκτός από γεύση μας χαρίζουν υγεία και ομορφιά, χάρη στα πολλά θρεπτικά τους συστατικά. Το 1870 ο γερμανός Carl Knorr και ο ελβετός Julius Maggi βιομηχανοποίησαν τις σούπες, λανσάροντας τις συσκευασίες σε σκόνη. Εμείς όμως, επειδή είμαστε εκ φύσεως μερακλήδες προτιμάμε πάντα τις σπιτικές γεύσεις. Αυτή η καροτόσουπα-βάλσαμο για παράδειγμα αξίζει πολλά!
Ξεκινάμε ψιλοκόβοντας το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο βουτυράκι και σοτάρουμε τα καρότα μαζί με το ξερό ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασάκι μας και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί η αλκοόλη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό μας (που το έχουμε ζεστάνει), το οποίο πρέπει να καλύψει ίσα ίσα τα καρότα και μετά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας.
Παραδίπλα κόβουμε τις πατάτες μας σε μικρά κομματάκια και τις ρίχνουμε και αυτές μέσα στη σούπα. Καθώς ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με το φρεσκοτριμμένο ginger, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε όλα μαζί τα υλικά να βράσουν για περίπου μισή ώρα. Πάμε παρακάτω. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε όλα τα λαχανικά μας μέσα από τη σούπα και τα περνάμε από το multi για να γίνουν χυλός. Έπειτα, τα αδειάζουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα μας, ως χυλό πια, και ανακατεύουμε καλά μαζί με το ζουμί που έχει μείνει. Μόλις φτιάξαμε μια τέλεια βελουτέ καροτοσουπίτσα!
Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο, περιχύνουμε από πάνω ομοιόμορφα λίγη κρέμα γάλακτος, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και, αν θέλουμε, με λίγο πιπέρι. Ετοιμοι για βουτιά!

2. ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ 


Κοτοπουλοκεφτέδες με μαϊντανοσαλάτα

μπορούν να είναι και χώρια.



#
Προετοιμασία :
1-1.5 ώρα
Μαγείρεμα :
0-15 λεπτά

Υλικά

Για 6 άτομα
Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου

Βασικά συστατικά

κοτόπουλο
      για τους κεφτέδες:
  • 1 κιλό κιμά από μπούτι κοτόπουλο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 3 κρόκους αυγών
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 φλιτζάνια φρυγανιά
  • 200 γραμ. κρεμμύδι ξερό, πολτοποιημένο
  • 1/2 κούπα λάδι
  • λίγο ταμπάσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
      για τη μαϊντανοσαλάτα:
  • 2 ντομάτες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 100 γραμ. πλιγούρι βρασμένο
  • 1 πιτσιλιά ταμπάσκο
  • αλάτι, κόκκινο πιπέρι
  • λάδι

Διαδικασία

Για τους κοτοπουλοκεφτέδες:
Τοποθετούμε τον κιμά σε μια μπασίνα μαζί με το κρεμμύδι, φρέσκο και ξερό. Επιπλέον βάζουμε στο μείγμα τις πιπεριές ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, λάδι και τον μαϊντανό. Προσθέτουμε επίσης τους κρόκους αυγών και 1 πιτσιλιά ταμπάσκο για έντονη γεύση. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και για να σφίξει προσθέτουμε την φρυγανιά και ζυμώνουμε. Όταν γίνει ομοιόμορφο το μείγμα, δηλαδή έχει ζυμωθεί καλά, το βάζουμε για 2-3 λεπτά στο ψυγείο για να σφύξ good.
Στη συνέχεια πλάθουμε τις κεφτέδες και τις ψήνουμε καλά, και από τις δύο μεριές, στην σχάρα.
Για τη μαϊντανοσαλάτα:
Αρχικά ετοιμάζουμε τα υλικά. Έτσι ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το ξερό κρεμμύδι και από το φρέσκο κρεμμυδάκι κρατάμε μόνο την ρίζα, το άσπρο μέρος. Ακόμη, βράζουμε το πλιγούρι και αποφλοιώνουμε τις ντομάτες. Από τις ντομάτες αφαιρούμε τα σπόρια και κρατάμε μόνο την σάρκα, την οποία και ψιλοκόβουμε. Τέλος, στύβουμε το λεμόνι.
Στη συνέχεια βάζουμε σε μια μπασίνα όλα τα υλικά με τη σειρά:
Μαϊντανό, κρεμμυδάκια, ντομάτες, πλιγούρι, λεμόνι. Επίσης προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο ταμπάσκο, καθώς και το λαδί. Ανακατεύουμε καλά και η σαλάτα είναι έτοιμη.
Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια, τα οποία γεμίζουμε και αναποδογυρίζουμε στην μια πλευρά του πιάτου, ενώ στην άλλη σερβίρουμε κοτοπουλοκεφτέδες.

3. ΟΡΕΚΤΙΚΟ

Γλύκισμα με νιφάδες βρώμης και κομπόστα

Για τη δίαιτα του αρκούδου!




#
Προετοιμασία :
30-45 λεπτά
Μαγείρεμα :
15-30 λεπτά

Υλικά

Για 6 άτομα
Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου

Βασικά συστατικά

μπανάνα | βρώμη | κομπόστα
  • 125 γρ. φυτική μαργαρίνη
  • 90 γρ. σιρόπι καραμέλας
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 175 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 2 μπανάνες
  • 300 γρ, κρέμα γάλακτος
  • 420 γρ. ροδάκινα κονσέρβα
  • 20 γρ. αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα

  • Διαδικασία

    Τονώνει το νευρικό σύστημα, μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά στη γρίπη και ανακουφίζει από το βήχα, αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι αντιοξειδωτική, δημιουργεί γρήγορα και για πολλές ώρες αίσθημα κορεσμού και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά προϊόντα, γιατί καθαρίζει απαλά και φυσικά, το δέρμα. Αυτή είναι η βρώμη, η θαυματουργή. Το παρεξηγημένο δημητριακό του παρελθόντος είναι μία δημοφιλής υγιεινή τροφή του παρόντος. Απολαύστε την σήμερα σε γλυκό με ροδάκινο κομπόστα και γνωρίστε την καλύτερα στις απολαυστικές καριόκες βρώμης και στο κέικ με βρώμη που το Αρκούδι έχει φτιάξει κατά το παρελθόν.
    Ξεκινάμε με το παντεσπάνι - τη βάση για το γλύκισμα μας. Σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη, το σιρόπι καραμέλας και τη μισή ζάχαρη. Μόλις γίνει όλο ένα μείγμα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης. Ανακατεύουμε καλά και παίρνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι 19 εκ. - κατά προτίμηση από αυτά που αφαιρείται το στεφάνι τους και μένει ο δίσκος. Αδειάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε, το απλώνουμε ομοιόμορφα, το καλύπτουμε με λαδόκολλα και πάνω στη λαδόκολλα ρίχνουμε φασόλια μικρά, για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Θέλουμε η βάση μας να μείνει λεπτή. Στο φούρνο την αφήνουμε για 20 λεπτά σε θερμοκρασία 220 βαθμών. Μετά αφαιρούμε τη λαδόκολλα με προσοχή και την ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά.
    Προχωράμε με την κρέμα. Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος προσθέτοντας τη ζάχαρη σιγά σιγά μέχρι να γίνουν σαντιγί. Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές ροδέλες και τις βάζουμε και αυτές στο μείγμα. Η κρέμα είναι έτοιμη. Στραγγίζουμε την κομπόστα και περνάμε στο "μοντάρισμα". Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση, από πάνω βάζουμε την κομπόστα ροδάκινο και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Αφήνουμε το γλυκό αρκετή ώρα στο ψυγείο για να παγώσει και να μουλιάσει λίγο το παντεσπάνι μας στην κρέμα και το σιρόπι της κομπόστας.
    WWW.NISTIKOARKOUDI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: