Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο Τρισέ και η ΕΚΤ έχουν «αυτοπαγιδευτεί» στην κρίση της Γερμανίας

Bookmark and Share

ZEZA ZHKOY

Η παράλυση της οικονομικής ανάκαμψης στη Γερμανία όπως έδειξαν χτες τα στοιχεία του ΑΕΠ, που παρέμεινε στάσιμο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, και η κρίση που δονεί τις Landesbanken αποτρέπει τον Τρισέ και τους λοιπούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να πιέσουν με προκλητικό τρόπο τη χώρα μας. Κυρίως, βέβαια, τους συγκρατεί από το να αυξήσουν τα επιτόκια. Χτες, άφησαν το επιτόκιο στο ιστορικό ναδίρ του 1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999.

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και φυσικά της Γερμανίας συνεχίζει να αιμορραγεί, παρά τον πακτωλό χρήματος, και η κρίση έχει βυθίσει στα χρέη τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ομολογία από τον Τρισέ ότι πιέζει τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν χωρίς περιστροφές τη δανειακή τροφοδότηση της οικονομίας και των νοικοκυριών δεν επαρκεί.

Η κρίση στις Landesbanken αποτελεί τον «μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο» όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης και όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας μας. Φυσικά και κρίνεται το μέλλον των αντισυμβατικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από τα οποία έχουν διευκολυνθεί σημαντικά και οι ελληνικές τράπεζες και ο δανεισμός της χώρας μας. Η περίοδος χορήγησης φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, τερματίζεται.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας, ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης από την Ε. Ε. για την δημοσιονομική της κατάσταση. «Καμιά κυβέρνηση και καμιά χώρα δεν πρέπει να περιμένει ειδική μεταχείριση», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Κάποιες κυβερνήσεις, και μάλιστα μία συγκεκριμένα (της Ελλάδας), πρέπει να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ θα μελετήσει προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν. Εντάξει...

Ομως, η κρίση στις γερμανικές κρατικές τράπεζες –Landesbanken, όπως αποκαλούνται– είναι εξαιρετικά σοβαρή. Οι Landesbanken ανήκουν στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας και ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων, τις γνωστές Mittelstand. Αρκετές από αυτές χρειάστηκαν τεράστια κρατικά κεφάλαια για να σωθούν από τη χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα αποτελούν τον «μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο» στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οπως έχει υπολογίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ζημίες των κρατικών τραπεζών της Γερμανίας ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μέρκελ δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές μέγεθος των ζημιών. Τις αποκρύπτει επιμελώς και από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει τεράστιες ζημίες που έχουν ρημάξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ενώ και η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, δεν έχει αποπληρώσει τα χρέη της και δρν έχει επιστρέψει στο κράτος τα δανεικά.

Κατά τα λοιπά... η Γερμανίδα καγκελάριος φοβάται ότι «τα επόμενα χρόνια, το ευρώ θα διανύσει μία πολύ δύσκολη φάση» και αναφέρει ως πηγή ανησυχίας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όσον αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης.

«Πώς θα τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας; Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ισχυρές, πολύ ισχυρές πιέσεις», αναφέρει η κ. Μέρκελ σε ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε χτες στον ιστότοπο της γερμανικής καγκελαρίας, και δηλώνει «ανήσυχη» για την δημοσιονομική πειθαρχία στη Ζώνη του Ευρώ.

«Ποιος θα πει στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι το “παρακαλούν” να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση των συντάξεων; Δεν ξέρω αν θα τους ευχαριστούσε εκεί ιδιαίτερα να δίνει η Γερμανία διαταγές. Σίγουρα το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ήταν ευτυχές εάν η Ελλάδα έκανε το ίδιο για μάς. Με αυτή την έννοια, το ευρώ θα διανύσει τα προσεχή χρόνια μία πολύ δύσκολη φάση», αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στο ίδιο κείμενο. Αυτά...

kathimerini.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_8794.html#ixzz0cgkISQb2

Δεν υπάρχουν σχόλια: