Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Κομισιόν: Προς την σωστή κατεύθυνση το ΠΣΑ
Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι ασφαλώς θετική σε γενικές γραμμές
"Η" Online 15/1 16:03

Την «ικανοποίηση» του θα εκφράσει το ΕΚΟΦΙΝ τη προσεχή Τρίτη 19 Ιανουαρίου, για την ανάληψη από την κυβέρνηση «επίσημης δέσμευσης να αντιμετωπίσει σοβαρά και γρήγορα» το πρόβλημα των  αναξιόπιστων στατιστικών  στοιχείων που παράγει η ΕΣΥΕ καθώς και για την πρόθεση της «να μελετήσει το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της» από την τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτά είναι ζητήματα ,θα λέει στα συμπεράσματα των εργασιών του της Τρίτης  το ΕΚΟΦΙΝ, που «προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση».  Η συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα θα γίνει με βάση την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την κακή λειτουργία της ΕΣΥΕ και τα αναξιόπιστα στοιχεία της περιόδου 2005-2008 που   αυτή παρήγαγε και η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε στην Κοινότητα και τα οποία, λόγω των κενών και παραλείψεων που εμφανίζουν δεν έχει επικυρώσει η Γιούροστατ.  Οι διαπιστώσεις αυτές διατηρούν ανοικτή και πιθανή την  απειλή της Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρ. Δικαστήριο.

Το ΕΚΟΦΙΝ θα ζητήσει επίσης από την Κομισιόν να του υποβάλει μέχρι το Φεβρουάριο  προτάσεις για ειδικά μέτρα έτσι ώστε αυτά να επιτρέπουν στο ελληνικό στατιστικό σύστημα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ένωσης (για αξιόπιστες στατιστικές). Μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν ένα «σχέδιο δράσης» που θα καλύπτει τις (ελληνικές)  ανεπάρκειες στα επίπεδα των στατιστικών, το θεσμικό και της διακυβέρνησης. Το ΕΚΟΦΙΝ θα ανακοινώσει επίσης την Τρίτη ότι θα  «παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτού του φακέλου(θέματος) και θα επανέλθει  στο ζήτημα αυτό στη σύνοδο του  της 16ης Φεβρουαρίου».

 Σύμφωνα με  καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωσταντίνου θα ενημερώσει προφορικά του ομολόγους του τη Δευτέρα και Τρίτη στις αντίστοιχες συνόδους στη βελγική πρωτεύουσα του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ για το περιεχόμενο του προγράμματος σταθερότητας και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις ,απορίες και  διευκρινίσεις που θα του εκφράσουν οι Υπουργοί. Από την πλευρά της, η Κομισιόν, σύμφωνα μα τα όσα είπε χθες η εκπρόσωπος του απερχόμενου επιτρόπου κ.Αλμούνια ,οι υπηρεσίες  της έχουν αρχίσει να μελετούν το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και θα συντάξουν «το συντομότερο δυνατόν» τη γνωμοδότηση τους για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η Ελλάδα καθώς και την προθεσμία που θα προτείνει να της δοθεί (3 ετής κατ αρχήν με δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη έτους, όπως φημολογείται στις Βρυξέλλες) ,για να επαναφέρει τα ελλείμματα της στο επίπεδο του 3% του ΑΕΠ της . Προυπόθεση  αυτών των εισηγήσεων είναι φυσικά ,λένε κοινοτικές πηγές, η ομαλή ανάκαμψη της ευρωπαικής και παγκόσμιας οικονομίας. Και τούτο διότι όλα μπορούν να ανατραπούν όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες της Ένωσης αν  οι φόβοι επανάκαμψης της κρίσης γίνουν στο προσεχές διάστημα ,πραγματικότητα.

 Επειδή ακριβώς ,λένε οι ίδιες πηγές, η διαδικασία  μελέτης και σύνταξης γνωμοδότησης   που θα περιλαμβάνει  την λεπτομερή εξέταση και των πολυάριθμων τεχνικών  στοιχείων και δεδομένων που περιέχει το πρόγραμμα σταθερότητας, θα πάρει οπωσδήποτε κάποιο χρόνο  αφού θα χρειασθεί να εγκριθεί κάποια στιγμή ?πριν υποβληθεί στο ΕΚΟΦΙΝ- και από το κολλέγιο των επιτρόπων, υπολογίζεται ότι  όλη αυτή η διαδικασία ξεκινά μεν τώρα ,αλλά θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί από την νέα Κομισιόν που αναλαμβάνει τα καθήκοντα της τη 1η Φεβρουαρίου. Έτσι, ο αρμόδιος και πολιτικά υπεύθυνος  επίτροπος για  τη γνωμοδότηση της Κομισιόν καθώς και για τη σύνταξη  του κείμενου των προτάσεων της(«σχέδιο δράσης») το σχετικό με την βελτίωση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων σε μόνιμη και διαρκή βάση ,θα είναι, όχι πλέον ο κ.Αλμούνια αλλά ο Όλι Ρεν. Η πιο κοντινή ημερομηνία για την υποβολή και έγκριση αυτών των δυο κειμένων της Επιτροπής (γνωμοδότηση επί προγράμματος σταθερότητας, έκθεση-σχέδιο για αντιμετώπιση στατιστικών ελλείψεων) θεωρείται στις Βρυξέλλες η σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ στις 16 Φεβρουαρίου. Οι ίδιες κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η γνωμοδότηση της Επιτροπής για το πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι ασφαλώς θετική σε γενικές γραμμές, αλλά λένε ,αυτό που ενδιαφέρει  είναι οι φραστικές διατυπώσεις των σχολίων της ,από την ηπιότητα η την αυστηρότητα των οποίων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα  και των διεθνών αγορών και η δανειοληπτική της ικανότητα.  Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ,δεν πρέπει να αποκλείεται να επανέλθει η Κομισιόν  στην πρόταση της που είχε  υποβάλει, με αφορμή τότε πάλι τα αμφισβητούμενα ελληνικά  στατιστικά στοιχεία, την οποία της την είχε απορρίψει το ΕΚΟΦΙΝ του 2004 (Γαλλία, Γερμανία),  να της δώσει εξουσιοδότηση να παρακολουθεί η ίδια από κοντά την  υλοποίηση των προγραμμάτων σταθερότητας των κοινοτικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: