Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

«Προσγείωσε» τον Σαμαρά η Μαριέττα

Πρώτα ρήγματα στην ενιαία γραμμή που επιδιώκει ο αρχηγός της Ν.Δ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010


Ξεκάθαρες αποστάσεις  από τις βολές  Σαμαρά περί  «ακυβερνησίας» πήρε η  Μαριέττα  Γιαννάκου.  Έτσι οι εσωκομματικές   τριβές για την  αντιπολιτευτική κριτική  της Ν.Δ. άρχισαν από χθες  να παίρνουν  δημόσιο χαρακτήρα
Οι εσωκομματικές τριβές και διαφοροποιήσεις κεντρικών γαλάζιων στελεχών για την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. άρχισαν από χθες να παίρνουν δημόσιο χαρακτήρα, δημιουργώντας και τα πρώτα ρήγματα στην εικόνα ενιαίας γραμμής που προσπαθεί να διαμορφώσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Την αντίθεσή της στην πολιτική όξυνση που επιχειρεί η Ρηγίλλης εξέφρασε ουσιαστικά η επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία κράτησε ξεκάθαρες αποστάσεις από τις βολές του κ. Σαμαρά περί «ακυβερνησίας». «Δεν υπάρχει θέμα ακυβερνησίας. Ακυβερνησία σημαίνει να λείπει ο πρωθυπουργός, να μην υπάρχουν εντολές. Εάν υπάρχουν εσωτερικές διαφορετικές οπτικές και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιβάλει μια άλλη γραμμή, αυτό μπορεί να δημιουργεί τριγμούς. Αλλά ακυβερνησία όχι...», τόνισε χθες (στο Κανάλι 1) και πρόσθεσε με έμφαση ότι «καμία κυβέρνηση δεν προλαβαίνει στις πρώτες 100 ημέρες να κάνει πραγματικό έργο...».

Και ο Καράογλου
Για το ίδιο ζήτημα, αίσθηση προκάλεσαν και οι αποστάσεις του αναπληρωτή τομεάρχη για τα θέματα της Οικονομίας Θ. Καράογλου, ο οποίος ανέφερε ότι «είναι πολύ βαριά η κουβέντα για “κατάσταση ακυβερνησίας”». Ο βουλευτής έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «μετά τις 100 ημέρες, οι αυξημένες προσδοκίες του ελληνικού λαού δεν έχουν επαληθευθεί».

Σαφής διαφοροποίηση, εξάλλου, από την επίσημη γραμμή της Ρηγίλλης υπήρξε από την πλευρά της κ. Γιαννάκου και για το θέμα του εκλογικού συστήματος. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., η οποία έχει εκφραστεί θετικά κατά το παρελθόν για το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο, προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς την κομματική ηγεσία να φέρει το ζήτημα προς συζήτηση στα κομματικά όργανα και με τον τρόπο της αποκήρυξε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Η έννοια της κομματικής πειθαρχίας σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, έχει μια σχετική ελαστικότητα. Το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά κυρίως στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων...» ήταν το δικό της μήνυμα, και διαμήνυσε ότι «απαιτείται σε βάθος συζήτηση και για το μεταναστευτικό». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πάντως είδε χθες ένα ακόμη στέλεχος που είχε στηρίξει δυναμικά την κ. Μπακογιάννη στις εσωκομματικές κάλπες να προστίθεται στους συμμάχους του κατά του γερμανικού μοντέλου. Πρόκειται για τον Γερ. Γιακουμάτο, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο την κυβερνητική πρόταση, αλλά οι βολές του στρέφονταν και προς το εσωκομματικό πεδίο και από πολλούς στη Ν.Δ. ερμηνεύθηκαν ως άκομψη προσπάθεια του πρώην υφυπουργού να προσεγγίσει τη νέα κομματική ηγεσία. «Αν κοιτάξετε το προφίλ αυτών που έχουν δηλώσει υπέρ του γερμανικού μοντέλου θα δείτε ότι δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με τον λαό. Είτε είναι γόνοι, είτε έχουν την έδρα διορισμένη και δοσμένη», ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος.

ΑΝΤΙΘΕΤΗ
Την αντίθεσή της στην πολιτική όξυνση που επιχειρεί η Ρηγίλλης εξέφρασε η επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών

Μητσοτάκης κατά Καραμανλή

ΣΕ ΝΕΑ δημόσια παρέμβαση (Αlter) για τα θέματα της οικονομίας προχώρησε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κων. Μητσοτάκης, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός για την κυβέρνηση Καραμανλή, λέγοντας ότι «άλλα έλεγε κι άλλα έπραττε». Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι χρειάζονται σκληρά δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα και απέφυγε σχολαστικά να ασκήσει κριτική στον κ. Σαμαρά.

«Όπως δίνω χρόνο στην κυβέρνηση, έτσι δίνω χρόνο και στον κ. Σαμαρά. Είναι πρόωρο να τον κρίνουμε» περιορίστηκε να αναφέρει.
TA NEA ON LINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: