Η «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» ΧΑΛΑΣΕ ΠΟΛΛΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ, ΑΦΟΥ «ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗ Ν.Δ.»
Ενόχλησε τη Ρηγίλλης η πρόταση Μητσοτάκη
Ενόχληση σε πολλούς βουλευτές και στελέχη, που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά στην προεδρική κούρσα, προκάλεσε η πρωτοχρονιάτικη παρέμβαση του Κώστα Μητσοτάκη για «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης» υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Κώστας Σημίτης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
Τη συμμετοχή των Κ. Σημίτη, Λ. Παπαδήμου και Αλ. Παπαδόπουλου σε «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», υπό τον Γ. Παπανδρέου, ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε πολλούς βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε μάλιστα τη Νέα Δημοκρατία να στηρίξει τα μέτρα που θα πάρει η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Η Ρηγίλλης απάντησε με τη φράση «ουδέν σχόλιον». Χάλασε όμως το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν πολλών στελεχών, τα οποία αναγκάστηκαν μαζί με την ανταλλαγή ευχών να δέχονται ή να κάνουν και τα ίδια κριτική στο νέο «χτύπημα» του επίτιμου πρόεδρου της Ν.Δ. Διακριτικές αποστάσεις από τον επίτιμο κράτησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. «Να ρωτήσετε τον κ. Παπανδρέου πώς του φάνηκε» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ν.Δ. μέχρι στιγμής έχει δώσει στήριξη που δεν είχε δώσει ποτέ αξιωματική αντιπολίτευση σε κυβέρνηση είτε σε κανονική περίοδο είτε σε κρίσιμη».
Τα επιχειρήματα
Τρία είναι κυρίως τα επιχειρήματά τους εναντίον του πρώην πρωθυπουργού:
1 Διαπιστώνουν μια στρατηγική Μητσοτάκη να απαξιώνει τη Ν.Δ. είτε υπό τον Κώστα Καραμανλή είτε τώρα υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στην προηγούμενη παρέμβαση που έκανε μόλις πριν από λίγες ημέρες (Μέγκα), ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχασε τις εκλογές γιατί ήταν αναποτελεσματικός, γιατί έμεινε στα λόγια κ.λπ. Τώρα εκτιμούν ότι δίνει την εικόνα ότι «αποκλείει» και τη σημερινή Ν.Δ. από τη συνδρομή της σε οποιοδήποτε σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Θα μπορούσε να προτείνει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», είπε στην «Ε» κορυφαίο στέλεχος. «Και αυτή θα διακρινόταν από μια πολιτική ουτοπία, αφού όντως οι εκλογές έγιναν μόλις πριν από τρεις μήνες και το ΠΑΣΟΚ πήρε ισχυρή λαϊκή εντολή, θα άρμοζε όμως περισσότερο στο προφίλ ενός πρώην πρωθυπουργού που αγωνιά για την κρίση και κάνει δημόσιες παρεμβάσεις», συνέχισε.
2 Δυσαρέσκεια προκάλεσε και το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προεξόφλησε τη στήριξη της Ν.Δ. στα μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που πρότεινε. «Ο Αντώνης Σαμαράς στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010 παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και ξεκαθάρισε ποιες αποφάσεις της κυβέρνησης θα βρουν τη Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ και ποιες απέναντι», είπε ανώτερη κομματική πηγή. «Για παράδειγμα, συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ στα ποτά και τα τσιγάρα, όχι όμως στα καύσιμα. Το "ναι σε όλα" που προτείνει ο επίτιμος έστω και μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες της στρατηγικής του Αντώνη Σαμαρά».
3 Πέρα από την πολιτική ουσία των δηλώσεων συζητήθηκε και αυτή καθαυτή η κινητικότητα Μητσοτάκη, καθώς το τελευταίο 10ήμερο έκανε δύο παρεμβάσεις, ενώ επί μήνες είχε επιλέξει τη σιωπή. Πολλά στελέχη είχαν αποδώσει την αποχή Μητσοτάκη στην πρόθεσή του να μην προκαλέσει ζημιά στην Ντόρα Μπακογιάννη που διεκδικούσε την ηγεσία της Ν.Δ. και οι δημοσκοπήσεις έδειχαν ότι πλήρωνε το όνομα Μητσοτάκη. Η επιστροφή του ερμηνεύεται από πολλά «γαλάζια» στελέχη ως προσπάθεια να ξαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη που δέχτηκε πλήγμα μετά την ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η δήλωση
Ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρωτοχρονιάτικη δήλωσή του χαρακτήρισε το 2010 «χρόνο καμπής». «Είναι προφανές ότι όλα τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και ότι ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων», τόνισε. «Αναποφασιστικότητα, αμφιταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις δεν συγχωρούνται πλέον».
Διατύπωσε την εξής πρόταση: «Προσωπικά πιστεύω ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου. Αυτό απαιτεί ο σεβασμός στις βασικές αρχές της δημοκρατίας μας. Αυτό είναι η πρόσφατη εντολή του λαού μας. Πρέπει όμως να κληθούν να μετάσχουν όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν. Να ζητηθεί από τον Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει την κεντρική ευθύνη για την οικονομία. Να επιστρατευτεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος να αναλάβει τα δημόσια οικονομικά. Οι δύο, μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που απέδειξε ότι και ικανός είναι και προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται, πρέπει να μετέχουν στην ολιγομελή κυβερνητική επιτροπή που θα παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις, στην οποία πρέπει να παρακληθεί να μετάσχει ως αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ο Κώστας Σημίτης».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μια τέτοια κυβέρνηση «παίρνοντας αμέσως, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, τα πρώτα αναγκαία μέτρα θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο το κλίμα στις διεθνείς αγορές και την Ενωμένη Ευρώπη». «Το αποτέλεσμα θα είναι να μπορούμε να δανειστούμε ευκολότερα και φθηνότερα, αλλά και θα ξαναγεννήσει στο εσωτερικό την ελπίδα στους πολλούς, που εξακολουθούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες, να δουλεύουν και να παράγουν», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου