Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ο βρετανικός Τύπος για τη στρατηγική της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα

Bookmark and Share
Στο κύριο άρθρο του ο Γκάρντιαν κάνει λόγο για τη «χρονιά των χοίρων» στις διεθνείς αγορές, όπου χοίροι (PIGS) η λέξη που σχηματίζεται στα αγγλικά από τα αρχικά των ονομασιών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης που έχουν να αντιμετωπίσουν «χρέος-βουνό», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού
Guardian: «Η χρονιά των χοίρων»Στο κύριο άρθρο του ο Γκάρντιαν κάνει λόγο για τη «χρονιά των χοίρων» στις διεθνείς αγορές, όπου χοίροι (PIGS) η λέξη που σχηματίζεται στα αγγλικά από τα αρχικά των ονομασιών της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, των τεσσάρων χωρών της ευρωζώνης που έχουν να αντιμετωπίσουν «χρέος-βουνό», όπως σχολιάζει η εφημερίδα.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αθήνας και των χθεσινών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, η Guardian σημειώνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι αυτή κατά την οποία οι Νοτιοευρωπαίοι πολιτικοί θα αρνούνται με πάθος ότι τα προβλήματα των χωρών τους θα γίνουν χειρότερα, «ακόμα και ενώ στο παρασκήνιο διαδραματίζονται έξαλλες σκηνές που επιβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο ισχύει».

Η εφημερίδα εκτιμά πάντως ότι η Αθήνα ακόμα απέχει αρκετά από την πτώχευση που έζησε το Μπουένος Άιρες, ωστόσο αυτό στο οποίο οι αναλυτές έχουν σίγουρα δίκιο, προσθέτει η Guardian, είναι ότι το πρόβλημα ενός κράτους-μέλους είναι πρόβλημα όλης της ευρωζώνης. «Άλλωστε», συνεχίζει η εφημερίδα, «τα 3/4 των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται εκτός Ελλάδας, κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη, απειλώντας την εξάπλωση της κρίσης στις υπόλοιπες τράπεζες της ηπείρου».

Η δοκιμασία που αποτελεί η Ελλάδα για την ευρωζώνη αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους με αποτυχία, εκτιμά στη συνέχεια βρετανική εφημερίδα. Σημειώνει ότι επικρατεί σύγχυση ως προς το κατά πόσο οι εταίροι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα εφόσον οι αγορές στραφούν εναντίον της, με τον Γιούργκεν Σταρκ να απαντά «όχι», αλλά την καγκελάριο Μέρκελ να λέει «ναι», χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο διάσωσης.

«Η στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί η ομάδα του ευρώ αναφορικά με την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να δράσει όπως η Ιρλανδία, κάνοντας δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών», καταλήγει το κύριο άρθρο της Guardian για να σχολιάσει ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να κοστίζει λιγότερο στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες, αλλά περιέχει υψηλό ρίσκο, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου, «διότι οι ομάδες που δεν είναι ενωμένες τελικά διαλύονται».

DT: «Η τελική απόφαση των Μέρκελ και Σαρκοζί»
Η βρετανική Daily Telegraph θεωρεί ότι η προειδοποίηση του Γιούργκεν Σταρκ της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα δε θα διασωθεί από την Ε.Ε. εφόσον δεν καταφέρει να ελέγξει το έλλειμμά της, δημιουργεί περισσότερες προκλήσεις για το μέλλον του ευρώ, εν μέσω ενός παιχνιδιού πολιτικών «ακροβατισμών».

Ο οικονομικός συντάκτης της εφημερίδας συμπληρώνει ότι οι δηλώσεις Σταρκ προκάλεσαν την καυστική απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ότι η χώρα δεν αναμένει διάσωση από κανέναν. Όλα αυτά, την ώρα που κλιμάκιο της Κομισιόν και της ΕΚΤ βρίσκεται στην Ελλάδα πιέζοντας για αύξηση του ΦΠΑ και πολυετές πάγωμα των μισθών του δημοσίου, «μία συνταγή για ακαριαίο αποπληθωρισμό ή 'εσωτερική υποτίμηση'», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η Telegraph προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στις αυξήσεις του ΦΠΑ και του φόρου καυσίμων υποστηρίζοντας ότι πλήττουν τα φτωχότερα στρώματα. Όπως αναφέρεται, το κυβερνών κόμμα είχε δώσει προεκλογικά μη-ρεαλιστικές υποσχέσεις και τώρα βρίσκεται στην άβολη θέση να χρειάζεται «να σκίσει το μανιφέστο του», κάτι δυνητικά επικίνδυνο σε μια χώρα με «αριστερών κατευθύνσεων πολιτική κουλτούρα», όπου ο κόσμος δεν έχει ακόμα αποδεχθεί την ανάγκη σκληρών μέτρων.

Επικαλούμενη Βρετανό οικονομολόγο, η Daily Telegraph σημειώνει πάντως ότι η Ελλάδα είναι «πολύ μεγάλη» για να αφεθεί να αποτύχει, παρά τα όσα μπορεί να λέει κανείς στη Γερμανία. Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε κρίση στο ευρώ και στροφή των αγορών κατά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, προσθέτει ο Βρετανός αναλυτής. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ορισμένοι στη Γερμανία, όπως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Βαυαροί Χριστιανοσοσιαλιστές, πιστεύουν πάντως πως η έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ ίσως ενίσχυε την ευρωζώνη, με το ερώτημα να είναι αν όσοι έχουν αυτή την άποψη θα καθορίσουν τελικά την στάση της χώρας.

Επισημαίνεται πάντως ότι η τελική έκβαση της υπόθεσης σε περίπτωση ανάγκης διάσωσης της Ελλάδας εναπόκειται στην πολιτική απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ συμπεριφέρεται σαν να είναι η παλιά Μπούντεσμπανκ. Άλλος Βρετανός αναλυτής εκτιμά ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δε θα εγκαταλείψουν τελικά την Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως ότι η πτώση των βιομηχανικών παραγγελιών στην ευρωζώνη κατά 2,2% τον Οκτώβριο δεν είναι ενθαρρυντική, προξενώντας
FT: «Μήνυμα ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση»
φόβους για κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Η Ελλάδα απέρριψε τις εικασίες περί ανάγκης διάσωσης από το εξωτερικό με αφορμή το διογκωμένο έλλειμμά της, γράφουν στο σημερινό τους φύλλο οι Financial Times, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ως απάντηση στο στέλεχος της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η όποια απόφαση επί ενός πιθανού σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας θα ήταν υπόθεση των πολιτικών και όχι της ΕΚΤ, αν και η τράπεζα θα είχε ένα συμβουλευτικό ρόλο.

Οι Financial Times εκτιμούν επίσης ότι τα σχόλια του κ. Σταρκ είναι ενδεικτικά της πολιτικής της «εποικοδομητικής αμφισημίας» που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες όσον αφορά την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή συνίσταται στην ηθελημένη ασάφεια σχετικά με τις προθέσεις των εταίρων, ώστε να ενταθούν οι πιέσεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Η εφημερίδα σχολιάζει μάλιστα ότι το μήνυμα έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε την επίσπευση της μείωσης του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

www.kathimerini.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_8071.html#ixzz0bwTLFrCh

Δεν υπάρχουν σχόλια: