Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Εμπόδια στον «Καποδίστρια 2»

Διαφωνίες για τη δραστική μείωση των δήμων και ενστάσεις για τη δημιουργία δήμων-μαμούθ. Για αλλαγή-θεμέλιο στη λειτουργία του κράτους κάνουν λόγο κυβερνητικοί κύκλοι«E» 9/1
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Αντιδράσεις για τον Καποδίστρια 2 αναμένεται να εκφράσουν αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των παρατάξεων που διαφωνούν με τη δραματική μείωση των δήμων που προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη «Νέα Αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση» θα παρουσιαστεί αύριο το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο και κατόπιν θα δοθεί προς διαβούλευση στις ΤΕΔΚ και στην ΚΕΔΚΕ, η οποία θα το συζητήσει στο συνέδριό της που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εμπόδια στον «Καποδίστρια 2»
Το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο βασίζεται στις μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτείνει τη μείωση των 1.034 δήμων και κοινοτήτων σε 380-450 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, σύμφωνα με πληροφορίες. Τα αυτοδιοικητικά στελέχη που διαφωνούν με τη δημιουργία δήμων-μαμούθ σημειώνουν ότι, αυξάνοντας τον μέσο όρο κατοίκων ανά ΟΤΑ α’ βαθμού από 10.200 που είναι σήμερα σε 20.000 -όπως προβλέπει η «Νέα Αρχιτεκτονική»-, υποβαθμίζεται η έννοια της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δηλαδή της εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.
Εμπόδια στον «Καποδίστρια 2»
Τονίζουν ότι υπάρχει ποιοτική διαφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητροπολιτικοί δήμοι με τα προβλήματα των νησιωτικών δήμων που επιβαρύνονται με κόστη μεταφοράς και αδυναμίες επικοινωνίας ή των ορεινών δήμων με τα υπέρμετρα κόστη εκτέλεσης και συντήρησης έργων. Υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ισχύουν μόνο αντικειμενικά κριτήρια στη σύσταση των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων, αλλά να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες που διαμορφώνει το ανάγλυφο της χώρας καθώς και ιστορικά και κοινωνικά κριτήρια.
Διαβλέπουν προοπτικά να συγκεντρώνεται ο πληθυσμός στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού -όπως τονίζουν- οι δήμοι-μαμούθ θα εντείνουν τα προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων, κυρίως όταν οι αποστάσεις μεταξύ τους μετριούνται σε αρκετά χιλιόμετρα. Υπάρχουν όμως και αρκετοί δήμαρχοι, κυρίως από την περιφέρεια, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μεγέθυνση των δήμων που εισηγείται η κυβέρνηση, αφού βλέπουν ότι θα αυξηθεί ο χώρος επιρροής τους.
Οι υπέρμαχοι της άποψης ότι η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερους δήμους αλλά όχι δήμους-μαμούθ, υποστηρίζουν ότι το αυτοδιοικητικό μοντέλο της χώρας δεν μπορεί να αυξάνει το μέγεθος των ΟΤΑ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προτείνει τη «σμίκρυνση» των εκλογικών περιφερειών ως «απάντηση» στη διαφθορά και στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα, προτάσσοντας την άμεση σχέση πολίτη και βουλευτή.
Τέλος, επισημαίνουν την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα αποκεντρώνει πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να περάσουμε από το πρότυπο του «δημάρχου- διεκδικητή» κονδυλίων από το κράτος, στον «δήμαρχο- μάνατζερ» που θα διαχειρίζεται τους πόρους οι οποίοι αναλογούν στον δήμο του από τη φορολογία και τα ανταποδοτικά τέλη.
Αντίθετα, κυβερνητικοί κύκλοι, αναφερόμενοι στο σχέδιο νόμου για τη «Νέα Αρχιτεκτονική», κάνουν λόγο για μια δομική αλλαγή-θεμέλιο στη λειτουργία του κράτους, η οποία θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, αφού αποτελεί την πρώτη συνολική-ολοκληρωμένη παρέμβαση για τα δύο επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και το επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης. Η δημόσια διαβούλευση για τη «Νέα Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση τίθενται σε διαβούλευση οι αρχές και το περιεχόμενο της «Νέας Αρχιτεκτονικής» καθώς και τα κριτήρια της δημιουργίας των νέων οργανισμών.
Η χάραξη των ορίων των νέων αυτοδιοικητικών οντοτήτων θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης και τελικής φάσης της διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες των περιφερειών και των νέων δήμων. Ταυτόχρονα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος εκλογικός νόμος, αφού τα όρια των νέων μονοεδρικών περιφερειών θα ταυτίζονται με τα όρια των νέων δήμων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο νόμος για τη «Νέα Αρχιτεκτονική» του κράτους και της αυτοδιοίκησης και ο εκλογικός νόμος, την άνοιξη, πιθανότατα τον Μάιο.
Η «Νέα Αρχιτεκτονική» στη Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα έχει ως κεντρικό χαρακτηριστικό τον ολοκληρωμένο και συστηματικό σχεδιασμό του κράτους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο νόμου προβλέπει σαφή οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και ολοκληρωμένη άσκηση δημοσίων πολιτικών σε κάθε επίπεδο.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα συζητηθούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να περιλαμβάνουν:
- την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αυτοδιοικητικών οργάνων με την κατάργηση του 42% και την επαναφορά του 50% + 1 του εκλογικού σώματος.
- τη θεμελίωση αυτοδιοικούμενων διοικητικών ενοτήτων στο επίπεδο της περιφέρειας που θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν αναπτυξιακές πολιτικές μεγάλης κλίμακας. Οι αυτοδιοικούμενες περιφέρειες θα αναλάβουν τη δυνατότητα διαχείρισης των ΠΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για την ένταξη της «Νέας Αρχιτεκτονικής» στο ΕΣΠΑ.
- την εκλογή αιρετών περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων αναλογικά από κάθε νομό καθώς και τον ορισμό αντιπεριφερειαρχών από τον αιρετό περιφερειάρχη, στο επίπεδο της νομαρχίας αλλά και ανά θεματική ενότητα (υγεία, παιδεία κ.τ.λ.). Στη νέα δομή του ελληνικού κράτους δεν θα απουσιάζει η αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση την οποία προσδιορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, δηλαδή δεν θα καταργηθούν οι διοικητικές περιφέρειες.
- την επαναθεμελίωση ισχυρών αυτοδιοικητικών ενοτήτων α’ βαθμού. Ο αριθμός των δήμων περιορίζεται δραστικά στους 380-450 από 1.034 που είναι σήμερα. Οι νέοι δήμοι σχεδιάζονται - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- με βασικές προϋποθέσεις την οικονομική αυτάρκεια και την ικανότητα να πραγματοποιούν ολοκληρωμένες αναπτυξιακές πολιτικές. Γι’ αυτό τον σκοπό προβλέπεται και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορεί να φέρει εις πέρας τη δομική αλλαγή της «Νέας Αρχιτεκτονικής». Επίσης εισάγεται ο θεσμός της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
- τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αιρετή περιφέρεια καθώς και από το επίπεδο της νομαρχίας στους νέους δήμους. Η «Νέα Αρχιτεκτονική» στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων με την κατάργηση των βαθμίδων διοίκησης σε επίπεδο νομαρχίας και τον δραστικό περιορισμό του αριθμού των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- τη θεσμοθέτηση «συμβουλίων γειτονιάς», εκτός των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων, που θα διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.
Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια: