Αναβρασμός στα κόμματα
* Όλη η αντιπολίτευση κατά της εφαρμογής του Γερμανικού μοντέλου
* Παρέμβαση Σαμαρά
Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κομμάτων, αλλά και των βουλευτών, μέχρι η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το νέο εκλογικό νόμο και την καινούρια διοικητική δομή της χώρας.
Τροφή στα σενάρια έδωσε η συνεργασία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γιάννη Ραγκούση, την περασμένη Τρίτη, ενώ χθες Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε ότι σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου αντικείμενο ήταν ο εκλογικός νόμος.
«Δεν συζητήθηκε καθόλου ο εκλογικός νόμος» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει αναμονή μέχρι την τελική αποτύπωση των προτάσεων, πράγμα που «θα γίνει πολύ σύντομα από τον υπουργό Εσωτερικών».
Αυτοδιοίκηση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την επόμενη Κυριακή το από απόγευμα, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ για τη νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για το νέο διοικητικό μοντέλο της χώρας νωρίτερα από το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στις 18-20 Ιανουαρίου, ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Περιφέριες
Η κυβέρνηση φέρεται να σκέφτεται ουσιαστικά την κατάργηση των 52 νόμων στους οποίους διαιρείται σήμερα διοικητικά η χώρα και η δημιουργία στη θέση τους 16 μεγάλων περιφερειών με αιρετούς περιφερειάρχες.
Δήμοι
Ταυτόχρονα, οι 1.033 δήμοι που έχουν προκύψει από τον «Καποδίστρια 1», να περιοριστούν σε έναν αριθμό περί τους 350 στον «Καποδίστρια 2».
Το μοντέλο του εκλογικού νόμου που φέρεται να μελετά η κυβέρνηση είναι μία παραλλαγή του γερμανικού, με εκλογή των 180 από τους 300 της Βουλής σε μονοεδρικές περιφέρειες χωρίς σταυρό, και τους υπόλοιπους 120 βουλευτές να εκλέγονται από τις λίστες των περιφερειών που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2».
Παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά
Στο θέμα παρενέβη χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας τις ενστάσεις που έχει το κόμμα του για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον εκλογικό. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει διακομματική διαβούλευση από μηδενική βάση, ώστε να βρεθούν τα σημεία διαφωνίας και συμφωνίας των κομμάτων.
Με το υπάρχον σχέδιο «προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ' όλες τις πλευρές. Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές δύο ταχυτήτων, ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών» είπε ο κ. Σαμαράς.
«Η διαβούλευση αποτελεί διέξοδο, αλλά και πρόκληση για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επιστολή στον προθυπουργό
Σε επιστολή του, εξάλλου, προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι: «Φοβάμαι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Γιατί δύσκολα θα συμφωνήσουμε πως θα προσαρμόσουμε στη δική μας πραγματικότητα ένα εκλογικό σύστημα που παίρνουμε 'δάνειο' από άλλη χώρα, με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.
»Αντίθετα, θα είναι πραγματικά ευχάριστη καινοτομία, να ξεκινήσουμε συζητώντας πως θέλουμε να είναι ένα εκλογικό σύστημα φτιαγμένο στα μέτρα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής. Και σε αυτό να κριθούν τα κόμματα για τις προτάσεις τους και η σημερινή κυβέρνηση για τη συναινετική της διάθεση».
Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολές απέστειλε ο κ. Σαμαράς και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων.
Απάντηση του Γιώργου Ραγκούση
Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αφού επανέλαβε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, οι οποίοι «ήταν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης» τονίζει ότι «αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος».
Παράλληλα, σημειώνει ότι «έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ενώ παράλληλα έχει συσταθεί συστήθηκε επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους.
«Η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Διαβούλευση που ασφαλώς στην περίπτωση του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει και θα γίνει με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως έχουμε δεσμευτεί.
Η διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή, καθώς και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την θεσμική της ευθύνη να παρουσιάσει την πρότασή της» πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.
«Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και στην περίπτωση του νέου εκλογικού συστήματος πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί τις προτάσεις της.
Και πράγματι θα κριθεί για αυτές, όπως και τα άλλα κόμματα για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει την δημοκρατία μας και θα προάγει τον δημόσιο βίο του τόπου» καταλήγει.
Διαφωνούν ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ
Σοβαρές ενστάσεις έχουν και τα μικρότερα κόμματα.
«Η θέση του ΚΚΕ είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων» ανέφερε το ΚΚΕ.
«Τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου» εκτιμά ο ΣΥΝ «μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων, που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως τη γνήσια αντιπροσώπ4υση των πολιτών». Ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής.
«Αντί να απλώνουμε τη δημοκρατία τη στενεύουμε. Αντί να ψηφίζουμε τους ευρωβουλευτές και να μην τους διορίζουμε, πάμε σε αντίθετη πορεία, δηλαδή διορίζουμε και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Κάποιοι τελικά φοβούνται το λαό και γι' αυτό εξάλλου τρέμουν και τα δημοψηφίσματα» εκτίμησε ο ΛΑΟΣ.
Πάντως, τα σχέδια συναντούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες για τις αλλαγές και μιλούν για «βουλευτές δύο κατηγοριών». Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει μείζον πρόβλημα, καθώς οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο αποτελεί κεντρική προεκλογική εξαγγελία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου