Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι το Χαβιάρι ; Πώς παρασκευάζεται και πόσο κοστίζει ;



Το χαβιάρι

είναι ένα παρασκεύασμα, φτιαγμένο από αλίπαστα (Αλατισμένα) αβγά οξύρυγχου ( ειδος ψαριού ) που υποβάλλονται σε μια σχετική ωρίμανση. Ο οξύρυγχος ζει στη Θάλασσα ,αλλά την εποχή των πάγων ανεβαίνει στις εκβολές των μεγάλων ποταμών της Ρωσίας και της Ασίας. Σήμερα ψαρεύεται σχεδόν αποκλειστικά ...

...στην Κασπία και σε ποσοστό 98%.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής χαβιαριού στον κόσμο είναι η Ρωσία και σε πολύ μικρό ποσοστό το Ιράν.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΝΙΟ ;

Η σπανιότητα του προϊόντος προέρχεται από το γεγονός ότι ο οξύρυγχος ( Ψάρι ) για να παράγει αυγά πρέπει να μεγαλώσει και παράγει αυγά μία φορά κάθε έξι χρόνια περίπου.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Η παράδοση του χαβιαριού όπως την ξέρουμε εμείς προέρχεται από τη Ρωσία ενώ εισήχθη στη Γαλλία για πρώτη φορά τη δεκαετία του 20 από τους αδελφούς Πετροσσιάν.

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

Τα αυγά του οξυρύγχου όταν εξαχθούν από την κοιλιά του θηλυκού, πλένονται, κοσκινίζονται, μπαίνουν σε άλμη και έπειτα στραγγίζονται και συσκευάζονται σε ειδικά μεταλλικά κουτιά.Το Χαβιάρι χωριζεται σε δυο Κατηγορίες :

1- Το μαύρο χαβιάρι
2- To Λευκό Χαβιάρι ( εξαιρετικά σπάνιο και πανάκριβο )

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ;

Το Μαυρο Χαβιαρι ποικιλιας Μπελούγκα κοστιζει πάνω από 200 ευρώ το 50 γραμμάρια.οι κόκοι του είναι μεγάλοι σαν φακές ολοστρόγγυλοι ,λαμπεροί με χρώμα που κυμαίνεται από γκρι έως γκρι ανοιχτό.

Λευκό χαβιάρι:

Το φυλλάσουνε μόνο για τους αυτοκράτορες, τους Βασιλείς και τους Πρωθυπουργούς ενώ στο Ιράκ το πρόσφεραν μόνο στο Σάχη. Σήμερα είναι όχι μόνο ιδιαίτερο σπάνιο αλλά και πανάκριβο γι’ αυτό και υπάρχει λίστα αναμονής για την αγορά του μιας και προέρχεται από οξύρυγχο άνω των 60 ετών, που τα αυγά του παίρνουν ένα λευκόχρυσο χρώμα.

www.greekmasa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: