Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Μαχητικά και διαφθορά

Το πολιτικό κόμμα των Πρασίνων στην Ουγγαρία είναι αποφασιμένο να πάρει τον φάκελο από τη Σουηδία που σχετίζεται με την προμήθεια των μαχητικών Gripen για την πολεμική αεροπορία της Ουγγαρίας, παρά την μέχρι σήμερα άρνηση της Σουηδίας να παραδώσει τον σχετικό φάκελο, ενέφερ ο βουλευτής του κόμματος Benedek Javor, την προηγούμενη Δευτέρα.

Στην Ουγγαρία υπάρχει σε εξέλιξη μια έρευνα σχετικά με κατηγορίες διαφθοράς που συνδέοναι με την προμήθεια της Ουγγαρίας του σουηδικού μαχητικού Gripen.

Ο Javor είπε το κόμμα του έχει ενημερωθεί από τον υπουργό δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης, Tibor Navracsics, σχετικά με την άρνηση της Σουηδίας για την παροχή πληροφοριών για το θέμα.

Ο Javor είπε ότι η Σουηδία θα διεξαγάγει γενικές εκλογές σε μία εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί πολύ καλύτερα με μια νέα κυβέρνηση.

Ο Javor είπε πως ο γενικός εισαγγελέας στη Σουηδία, δήλωσε σε μια συνέντευξή του πέρυσι ότι είχε στη διάθεσή του ένα χοντρό φάκελο σχετικά με τις ουγγρικές δισυνδέσεις για το πρόγραμμα προμήθειας του Gripen, προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το αρχείο.

Μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σουηδίας υπογράφηκε το 2001, στο πλαίσιο της προμήθειας του μαχητικού Gripen, μία σύμβαση σχετικά με αντισταθμικά οφέλη.

Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς ανέκυψαν στο πλαίσιο της συμφωνίας τον Ιούνιο του 2007, μετά από τηλεπτική εκπομπή ενός σουηδικού καναλιού, στην οποία αναφέρθηκε ότι ένας επιχειρηματίας από την Ααυστρία είχε λάβει 8 εκατομμύρια δολάρια για τον μεσολαβητικό του ρόλο στη συναλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: