Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Στο δρόμο μιας υπερδύναμης




Η κυβέρνηση στην Τουρκία υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν βρίσκεται στο δρόμο των οικονομικών υπερδυνάμεων. Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μπροστά από άλλες χώρες της Μεσογείου. Η χρηματιστηριακή αγορά γιόρτασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία με μια γενναιόδωρη αύξηση της τιμής των μετοχών.

Οι επενδυτές αξιολογούν το δημοψήφισμα από τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εκτεταμένες συνταγματικές αλλαγές ως σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο χρηματηστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης ISE Nation 100 ανέβηκε την Δευτέρα κατά 2,2%. Από την έναρξη του έτους, οι τουρκικές μετοχές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 17%. Τα συναλλαγματικά κέρδη της τουρκικής λίρας είναι της τάξεως του 31%.

Οι εμπειρογνώμονες είναι πεπεισμένοι ότι η Τουρκία είναι μια οικονομική δύναμη που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για μέλλον. Οι οικονομολόγοι από την Bank of America Merrill Lynch ανέφεραν πως η οικονομική ανάπτυξη της τάξεως του 5,5% είναι δυνατή, ενώ το ING αναφέρει πως έως και 7% μπορεί να αναπτυχθεί φέτος η τουρκική οικονομία.

Από οικονομικής άποψης, η Τουρκία είναι ήδη κάθε άλλο παρά ένας νάνος. Με το ετήσιο ΑΕΠ να είναι 617 δισεκατομμύρια δολάρια, το δημόσιο χρέος να είναι μόνο 48% του ΑΕΠ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού περί τα 4,5%, η τουρκική κυβέρνηση μορεί να κάνει πολλά όνειρα για το μέλλον.

Ειδικότερα, η δημογραφική δομή είναι πολύ πιο υγιεινή από εκείνη της γήρανσης των ευρωπαϊκών χωρών: 26% του πληθυσμού είναι κάτω των 15, μόλις 6 % άνω των 65 ετών.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2010 είναι σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 1,8% του ΑΕΠ. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το ποσό, προορίζεται φέτος για αγορές νέων όπλων, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται για το προσωπικό, τις δραστηριότητες, τη διοικητική μέριμνα και τα έξοδα συντήρησης.

Οι τουρκικές εταιρείες δαπανούν από κοινού με τις κρατικές αρχές περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την έρευνα και την ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος των κοδυλίων που κατευθύνθηκε σε εγχώρια προγράμματα, όπως της κορβέτας Milgem, του νέου άρματος μάχης Altay ή του επιθετικού ελικοπτέρου T-129 σε συνεργασία με την AgustaWestland, αποτελούν κονδύλια του τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών στρατιωτικού υλικού κατέγραψε η χώρα το 2009 σε σχέση με το 2008. Πιο συγκεκριμένα, η πολεμική βιομηχανία της χώρας κατάφερε να αυξήσει για το 2009, σε σχέση με το 2008, τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού που κατασκευάζει κατά 16%, σε 669 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για το 2010 οι εξαγωγές αναμένονται να είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: