Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Η αδιαλλαξία των Σκοπίων για το όνομα θα κοστίσει 500 εκατ.

Bookmark and Share
ΤO θέμα της άρνησης των Σκοπίων να δεχτεί την προενταξιακή βοήθεια της Eνωσης, αν στα σχετικά έγγραφα δεν αναφερθεί το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Oπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, στο περιοδικό «Globus» (31.8.2010) στα Σκόπια δημοσιεύθηκε άρθρο, με τίτλο: «Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραιτείται από τα ευρωπαϊκά χρήματα. Θα χάσει 500 εκατ. ευρώ, που δίδονται από τα προενταξιακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΠΓΔΜ εξετάζει το ενδεχόμενο να παγώσει όλες τις διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισμών για τα προγράμματα προενταξιακής βοήθειας (Instrument for Pre-Accession Assistance - IPA).

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Γκρουέφσκι εμφανίζεται έτοιμη να παραιτηθεί από αυτή τη βοήθεια εάν η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στα Σκόπια αρνηθεί το επίμονο αίτημα των Σκοπίων να αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας στις συμφωνίες που προβλέπεται να υπογραφούν μεταξύ ΠΓΔΜ και φυσικών και νομικών προσώπων που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Αυτά επισημαίνει ο ευρωβουλευτής, επιβεβαιώνουν την αδιαλλαξία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας, ακόμα και εις βάρος ωφελημάτων από την ευρωπαϊκή της πορεία.
ΕΞΠΡΕΣΣ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/500.html#ixzz10LjQ0pfK

Δεν υπάρχουν σχόλια: