Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται ο βιντεοπροβολέας "τσέπης

Ο προβολέας του μέλλοντος, τον οποίο δημιούργησαν ελβετοί ερευνητές, θα είναι τόσο μικρός, που θα μπορεί να ενσωματωθεί άνετα σε ένα φορητό υπολογιστή, σε ένα κινητό τηλέφωνο, σε μια συσκευή ΜΡ3 ή σε ένα αυτοκίνητο. Έχει κεφαλή προβολής με όγκο μόλις ενός κυβικού εκατοστού και συνολικό μέγεθος μικρότερο από μια πιστωτική κάρτα.

Η επαναστατική τεχνολογία αναπτύχθηκε από την εταιρία-τεχνοβλαστό (spin-off) Lemoptix της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), η οποία έχει την έδρα της στο Πάρκο Επιστήμης του πανεπιστημίου και έχει αντλήσει ήδη επενδυτικά κεφάλαια 1,4 ελβετικών φράγκων για να προχωρήσει στο έργο της.

Ο νανο-προβολέας αναμένεται να βγει στην αγορά έως το τέλος του 2011 για βιομηχανικές εφαρμογές, π.χ. για την αυτοκινητοβιομηχανία (τα αυτοκίνητα θα μπορούν να προβάλλουν πληροφορίες απευθείας πάνω στο παρμπρίζ σχετικά με την ταχύτητα, δεδομένα GPS κ.α.) ή την ιατρική (πληροφορίες θα μπορούν να προβάλλονται πάνω στον ασθενή στη διάρκεια μιας εγχείρησης και ο χειρουργός δεν θα χρειάζεται να γυρνάει το κεφάλι του για να δει κάποια οθόνη δίπλα του).

Το 2012 ο προβολέας θα κυκλοφορήσει για καταναλωτικές εφαρμογές. Η Lemoptix ήδη σχεδιάζει και μια διαδραστική εφαρμογή, όπου ο θεατής θα μπορεί να αγγίζει την προβαλλόμενη εικόνα και να αλλάζει έτσι το μέγεθός της.

Ο προβολέας, που παράγει φωτεινές υψηλής ποιότητας εικόνες, επιτρέπει την προβολή εγγράφων και βίντεο σε τοίχο με τον ίδιο τρόπο όπως τα μεγαλύτερα "αδελφάκια" του. Ο προβολέας δουλεύει από μια ελάχιστη απόσταση μισού μέτρου και μπορεί να προβάλλει εικόνες σε μια επιφάνεια ανάλογη μιας οθόνης 15 ιντσών. Το μέγεθος της προβαλλόμενης εικόνας είναι δυνατό να προσαρμοστεί, χωρίς η μεγέθυνση να οδηγεί σε απώλεια ποιότητας. Ο προβολέας επίσης χρησιμοποιεί γύρω στο 30% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την τωρινή τεχνολογία προβολέων matrix ή LED.

Τα μικρο-ηλεκτρομηχανικά συστήματα (ΜΕΜ) μόλις τώρα αρχίζουν να χρησιμοποιούνται ως βάση για την επόμενη γενιά οπτικών συσκευών. Ο συγκεκριμένος ελβετικός μικρο-προβολέας, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί μικροσκοπικά κάτοπτρα πάχους μικρότερου του ενός χιλιοστού το καθένα. Τοποθετημένα πάνω σε ένα δίσκο πυριτίου, αντανακλούν κόκκινες, μπλε και πράσινες ακτίνες λέιζερ, που μπορούν να σαρώσουν μια επιφάνεια μέχρι 20.000 φορές το δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τον Μαχέρ Καγιάλ, το εργαστήριο του οποίου στο EPFL ανέπτυξε τα μικρο-ηλεκτρονικά συστήματα του μικροσκοπικού προβολέα.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/09/blog-post_3015.html#ixzz10AjLG23R

Δεν υπάρχουν σχόλια: