Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρές κόντρες στη Ρουμανία

Οι νομοθέτες της Ρουμανίας έχουν πει ναι για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της χώρας - μια δαπάνη της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Βουλής των Αντιπροσώπων, Sever Voinescu, όπως αναφέρει το Mediafax, τα δύο σώματα που νομοθετούν έχουν λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών σχετικά με την προμήθεια. Σύμφωνα με το έγγραφο που υπεγράφη από τους προέδρους των επιτροπών, Canacheu και Melescanu, ο εφοδιασμός της πολεμικής αεροπορίας της χώρα με ένα πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος, εξυπηρετεί τους στόχους που θέτει η εθνική στρατηγική της χώρας για τις αποστολές που ανατίθενται σε καιρό ειρήνης στην πολεμική αεροπορία – αστυνόμευση του εναερίου χώρου - και κατά τη διάρκεια του πολέμου - την υπεράσπιση του εθνικού εδάφους.

Οι επιτροπές συνέστησαν στην κυβέρνηση να ενεργήσει έτσι ώστε η επίτευξη του στόχου να βασίζεται στη διαφάνεια και στην ανταγωνιστικότητας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της Ρουμανίας (CSAT) ενέκρινε την πρόταση τον προηγούμενο Μάρτιο για την αγορά 24 μεταχειρισμένων F-16, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στη Ρουμανία το 2013. Τα αεροσκάφη, ο εξοπλισμό τους, η τεχνική βοήθεια και υλικοτεχνική υποστήριξηη θα κοστίσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρκετές εταιρείες της Ευρώπης έχουν κάνει ένσταση για την απόφαση του CSAT, επειδή πάρθηκε χωρίς την πραγματοποίηση ενός διαγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ, σε πρόσφατη ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το εάν η κυβέρνηση έχει τα χρήματα για την αγορά F-16, η λακωνική απάντηση ήταν ένα "όχι", χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη έρχεται από την Βουλγαρία, όπου ο υπουργός Άμυνας της χώρας, σε συνέδριο για την ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη, ανέφερε πως η Βουλγαρία θα αποφασίσει για το μαχητικό της σε εναρμονισμό με την Ρουμανία και την Ελλάδα, στο πλαίσιο της κοινής αστυνόμευσης του εναερίου χώρου των τρειών χωρών.


Σχετικό κείμενο: Η Ρουμανία δεν αγοράζει F-16

Δεν υπάρχουν σχόλια: