Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν

Αθανασιος Eλλις

Τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν. Την κατηγορηματική αυτή υπόμνηση θα απευθύνει στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, σε έκθεσή του για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, την οποία θα παρουσιάσουν οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες προς συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου, στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποφασισθεί και τυπικά η εκταμίευση της δεύτερης δόσης. Εκεί θα αναφέρεται ότι παρά το «δυνατό ξεκίνημα» στην εφαρμογή του Μνημονίου, σημειώνεται υστέρηση στα έσοδα, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα παραμένει σφικτή, ενώ μεγάλο στοίχημα παραμένει η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη. Ιδιαίτερη σημασία θα αποδίδεται στην ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης με την επισήμανση ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος.

Για τον σκοπό αυτόν, όπως θα τονίζεται, θα πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και η μείωση των εμποδίων στη λειτουργία του τουριστικού τομέα και του λιανικού εμπορίου.

Με το φάντασμα του στασιμοπληθωρισμού να πλανάται πάνω απο την ελληνική οικονομία, η έκθεση θα σημειώνει ότι η ύφεση που παρατηρείται αναμενόταν μετά την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος σταθερότητας, ενώ για τον πληθωρισμό θα αναφέρει πως παραμένει υψηλότερος από ό, τι είχε προβλεφθεί λόγω των έμμεσων φόρων αλλά και της μη ανταγωνιστικής λειτουργίας της αγοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το Ταμείο εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη πολιτικής υποστήριξης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μία τέτοια κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην «Κ» αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου ελέγχου που διενήργησε η τρόικα πριν από ένα μήνα, ο υποδιευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, είχε επικρίνει τη στάση της αντιπολίτευσης για την καταψήφιση του Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι στιγμές δεν προσφέρονται για «πολιτικά παιγνίδια».

Η έκθεση πάντως θα επισημαίνει την ταχεία υλοποίηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που έχουν νομοθετηθεί και προχωρήσει νωρίτερα από τα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια. Θα τονίζεται ότι παρά τα χαμηλά έσοδα, που είχαν καταγραφεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, «έχουν τηρηθεί όλα τα δημοσιονομικά κριτήρια που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου αναφέρουν ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης κινείται στην πορεία που είχε χαραχθεί, αλλά δέχεται πιέσεις από την υστέρηση στα έσοδα και τις υψηλές δαπάνες των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Υπό αυτό το πρίσμα επισημαίνεται ότι θα χρειαστεί εξοικονόμηση δαπανών κυρίως μέσω της μείωσης κονδυλίων για τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, αν και σημειώνεται ότι η μείωση των δαπανών δεν δύναται από μόνη της να αποτελέσει μόνιμη λύση, αλλά απαιτείται ταχύτερη υλοποίηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί.

Υπογραμμίζεται ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα βήμα για τον έλεγχο των δαπανών, ενώ τονίζεται ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να καλύπτονται από τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και να προχωρήσουν στην εξυγίανση των οικονομικών τους ώστε να είναι βιώσιμες.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/09/blog-post_7956.html#ixzz0yjSwKBKx

Δεν υπάρχουν σχόλια: