Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

«Μετάλλιο της Τιμής» απονέμεται σε αμερικανό στρατιώτη





ImageΤο Μετάλλιο της Τιμής είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση που δίνεται σε στρατιωτικούς στις ΗΠΑ, και από την εποχή του Βιετνάμ είναι λίγες οι φορές που έχει αποδοθεί σε κάποιον και όσες φορές απονεμήθηκε σε περιπτώσεις στη Σομαλία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν αυτό έγινε σε στρατιώτες που είχαν σκοτωθεί στο καθήκον. Ο λοχίας Salvatore Giunta είναι ένα από τους ελάχιστους στους οποίους θα απονεμηθεί το μετάλλιο σε ειδική τελετή που θα γίνει στο Λευκό Οίκο.
Η μονάδα του Giunta ο οποίος υπηρετούσε στο 503ο αερομεταφερόμενο Σύνταγμα και βρισκόταν στη δεύτερη περιοδεία του στο Αφγανιστάν, δέχθηκε το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου του 2007 επίθεση από αντάρτες Ταλιμπάν ενώ αυτοί επέστρεφαν από περιπολία στη βάση τους σε ορεινή περιοχή. Η επίθεση εκδηλώθηκε από εμπρός και από αριστερά με μια σειρά όπλων όπως ΑΚ-47, οπλοβομβίδες και πολυβόλα. Ο Giunta  βλέποντας αρκετούς από τους συναδέλφους του να πέφτουν κτυπημένοι από το πυρά των Ταλιμπαν, προχώρησε εμπρός πετώντας χειροβομβίδες και ανταποδίδοντας τα πυρά για να βοηθήσει ένα άλλο στρατιώτη ο οποίος αν και κτυπημένος εξακολουθούσε να μάχεται, για να προσέξει πως ένας άλλος τραυματισμένος στρατιώτης αγνοείτο.
Ψάχνοντας για τον τραυματία τον Josh Brennan ο Giunta έτρεξε προς τη μεριά ενός λόφου όπου μέχρι πριν από λίγα λεπτά το κατείχαν δυνάμεις των Ταλιμπάν οι οποίοι έβαλαν εναντίον της αμερικανικής περιπόλου, μένοντας μόνος και χωρίς επαφή με τους υπόλοιπους άνδρες της μονάδας του. Ο Giunta είδε τότε δύο μαχητές Ταλιμπαν οι οποίοι έσερναν τον τραυματία μαζί τους. Έτρεξε προς τη μεριά τους και αφού πυροβόλησε τον πρώτο και τον σκότωσε τραυμάτισε τον δεύτερο καταφέρνοντας να πάρει τον τραυματία Brennan προσφέροντάς του τις πρώτες βοήθειες ο οποίος είχε πυροβοληθεί έξι φορές. Αν και ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο κατέληξε από τα σοβαρά τραύματά του.
Η αναφορά για την παρασημοφόρηση του Giunta αναφέρει πως η διάσωση του στρατιώτη Brennan παρά το γεγονός πως τελικά υπέκυψε στα τραύματά του, δεν το άφησε στο έλεος των Ταλιμπάν και πως οι δικοί του θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια κανονική ταφή και όχι να αναρωτιόντουσαν τι τελικά απέγινε. Η αναφορά επίσης του υπουργείου Αμύνης γίνεται λόγος πως η δράση του Giunta βοήθησε τη μονάδα του να απωθήσει την επίθεση των Ταλιμπάν και να μην υποστεί περαιτέρω απώλειες. Η παρασημοφόρησή του έγινε γνωστή όταν ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ του τηλεφώνησε για του αναγγείλει την απόφαση του υπουργείου Αμύνης να του απονεμηθεί η ανώτατη τιμητική στρατιωτική διάκριση της κυβέρνησης, για την πολεμική του δράση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: