Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Κατηγορεί την Γαλλία και την Κύπρο ο φιλότουρκος Σουηδός ΥΠΕΞ για "ιδιωτική πολιτική ατζέντα"!





ImageΜε περίσσειο θράσος ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, του οποίου οι οικονομικές σχέσεις και δοσοληψίες έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί με την Τουρκία, επιτέθηκ πριν από λίγο με δηλώσεις του στην Κύπρο και την Γαλλία κατηγορώντας τις για " ιδιωτική πολιτική ατζέντα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)". Δηλαδή "είπε ο γάϊδαρος τον πετεινό κεφάλα", αφού  ίδιος εργαζόταν σε εταιρεία που έκανερ lobbying υπερ της Τουρκίας! Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Μπιλντ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι, φυσικά, θεμελιωδώς απαράδεκτο χώρες για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους να παρεμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία: αυτό είναι αντίθετο στο ευρωπαϊκό πνεύμα», εννοώντας την Γαλλία και την Κύπρο.

Βέβαια δεν είπε ότι η  Τουρκία θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τους νόμους της με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε 33 «κεφάλαια», αν θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε., της οποίας τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να «παγώσουν» τις διαπραγματεύσεις σε οκτώ κεφάλαια μέχρι η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της για τα κυπριακά πλοία. ανέφερε απλώς ότι "Η Γαλλία και η Κύπρος παρεμποδίζουν "μονομερώς" και άλλα".

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει ανοίξει 13 κεφάλαια και έχει ολοκληρώσει ένα. Διπλωματικοί κύκλοι στην Ε.Ε. αρνούνται να αποκαλύψουν πόσα κεφάλαια έχουν παρεμποδίσει η Γαλλία και η Κύπρος, αλλά προειδοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα έχει σε λίγο κεφάλαια να ανοίξει, αν η Γαλλία και η Κύπρος δεν πειστούν να άρουν αυτό το εμπόδιο. Δηλαδή πρακτικά "παγώνει" ή ήδη "παγωμένη" διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: