Σάββατο 24 Απριλίου 2010

BHMAτοδότηs


Εξαιρετική η επιλογή του ειδυλλιακού Καστελόριζου για να ανακοινώσει το «μοιραίο» ο κ. Γ. Παπανδρέου, και μάλιστα την ημέρα της ονομαστικής του εορτής. Τέτοια διεθνή προβολή το ακριτικό νησί είχε να ζήσει από την εποχή της προβολής του «Μediterraneo» με τη Βάνα Μπάρμπα το 1992. Θυμίζω ότι το φιλμ κέρδισε το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας (αλλά και σκηνοθεσίας μετά το «Καστελόριζο») διεκδικεί και το «ελληνικό δράμα», όπως αποκαλούν εν συντομία τα ξένα μέσα ενημέρωσης τις εξελίξεις στη χώρα μας.

Mου λένε ότι «όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» διαφωνούσαν την Πέμπτη το βράδυ με την επιλογή- μάλιστα κάποιοι τού πρότειναν να ακυρώσει την περιοδεία. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός επέμενε ότι «η ζωή συνεχίζεται» και ότι έπρεπε να μεταδοθεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ισως χρειαζόταν η λαμπρότητα του ελληνικού φωτός για να απαλύνει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η προσφυγή δεν είναι η πιο λαμπρή στιγμή του έθνους.

Tελικά με την επιλογή του Καστελόριζου υπηρετήθηκαν τρεις στόχοι, όπως έλεγαν εκ των υστέρων κορυφαίοι υπουργοί συζητώντας με δημοσιογράφους: Πρώτον, θωρακίστηκε το νησί. Δεν θα τολμήσουν οι Τούρκοι να το αμφισβητήσουν, αφού ολόκληρη η υφήλιος γνωρίζει πλέον ότι είναι ελληνικό.

Δεύτερον, ενισχύεται ο τουρισμός, αφού το τηλεοπτικό διάγγελμα είναι καλύτερο από τις διαφημίσεις του ΕΟΤ. Και τρίτον, αν η ανακοίνωση γινόταν από το πρωθυπουργικό γραφείο το κλίμα θα ήταν βαρύ. Ενώ τώρα ο λαός εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς έχει συμβεί.

***

Oι επτά βουλευτές που πήγαν στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση της Ομογένειας (παρέλαση της 25ης Μαρτίου που γίνεται εβδομάδες μετά) δεν στάθηκαν στην εξέδρα κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Δημήτριο . Αυτό καταγγέλλει αναγνώστης μου από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος επιμένει ότι την ώρα της παρέλασης οι βουλευτές γευμάτιζαν σε εστιατόριο.

Για την Ιστορία, οι βουλευτές που μετέβησαν στο Βig Αpple για την παρέλαση είναι οι κκ. Ι. Διαμαντίδης, Σπ. Ταλιαδούρος , Ι. Τραγάκης, Κυρ. Βελόπουλος, Γρ. Ψαριανός και οι κυρίες Χρύσα Αράπογλου και Ελπίδα Τσουρή. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι γευμάτιζαν σε εστιατόριο την ώρα της παρέλασης. Αν είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει να είχαν απορροφηθεί σε κάποια σοβαρή συζήτηση για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων.

***

Παράγουμε περισσότερους συμβολισμούς απ΄ όσους μπορούμε να καταναλώσουμε. Η ιστορική προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό» ανακοινώθηκε χθες, ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ενώ υπουργός Οικονομικών είναι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου (στο σκίτσο), διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ο κ. Γιώργος Προβόπουλος και επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) είναι ο κ. Γιώργος Ζαννιάς. Συνέβη λοιπόν χθες η σουρεαλιστική εξέλιξη όλοι οι παραπάνω να επικοινωνούν μεταξύ τους για τα «χρόνια πολλά» και ταυτόχρονα να συζητούν κρίσιμες διευθετήσεις σχετικά με το επίμαχο θέμα.

***

Ενώ ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν στο Καστελόριζο, οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ζαννιάς ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για τη Νέα Υόρκη, για να παραστούν (ως τιμώμενα πρόσωπα) στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει την ευρωζώνη, είναι σίγουρο ότι θα μοιραστούν τις γνώσεις που έχουν συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα με τις αντιπροσωπείες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

***

Πάνω στις προετοιμασίες για τα ταξίδια στο Καστελόριζο και στη Νέα Υόρκη, η κυβέρνηση ξέχασε να ειδοποιήσει τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν ότι η προσφυγή της χώρας έγινε στον μηχανισμό και όχι στο Ταμείο.

Ετσι ο βαρύς Ντομινίκ, μόλις έφθασε στο γραφείο του χθες στις 8 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης, εξέδωσε ανακοίνωση (η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ) με την οποία ενημέρωνε ότι «έλαβα το αίτημα της Ελλάδας» και ότι το Ταμείο ετοιμάζεται να «εκστρατεύσει» για να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα. Λέτε να του ζητήσουν να ανακαλέσει;

***

Η αντίσταση στο ΔΝΤ ξεκινά αύριο το πρωί στις 11 από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Ο Ο μιλος για τον Εκσυγχρονισμό του Κοινωνικού Κράτους (μια από τις μυστικές οργανώσεις των εκσυγχρονιστών) διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητές τον κ. Αλ. Παπαδόπουλο και τον δημοσιογράφο κ. Ι. Κ. Πρετεντέρη.

Μου λένε ότι ο οπλαρχηγός σερ Αλεκ θα μιλήσει για πρώτη φορά ύστερα από πάνω από έναν χρόνο (και δεν σκοπεύει να αυτολογοκριθεί...), ενώ ο κ. Πρετεντέρης θα μιλήσει για πρώτη φορά σε εκδήλωση, αφού ως σήμερα έχει συντονίσει πολλά πάνελ εκδηλώσεων, αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ επίσημος ομιλητής. Επισημαίνω πάντως ότι η εκδήλωση είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: