Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Προτού ακόμη αποφασιστεί η βοήθεια, η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρώπη σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων που θα λάβει. Μου λένε ότι έρχεται ο καιρός που η εικονιζόμενη στο σκίτσο κυρία Κατερίνα Μπατζελή θα πληρώσει ορισμένες από τις αγροτικές αμαρτίες της κυβέρνησης Καραμανλή.
Πρόκειται για την «αποζημίωση» ύψους 500 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες που η Ενωση αποφάσισε ότι ήταν καλυμμένη επιδότηση. Η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει 565 εκατομμύρια μέσα στον Μάιο.

Μαθαίνω όμως ότι ο κ. Καραμανλής είχε προειδοποιηθεί εγκαίρως από πρόσωπο αρμόδιας διπλωματικής υπηρεσίας ότι η «αποζημίωση» δεν θα «περνούσε» στις Βρυξέλλες. Ποια απάντηση είχε δώσει; «Πέσ΄ το στον Αγγέλου».

***

Χθες το μεσημέρι η καθυστέρηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον «Καλλικράτη» έδωσε αφορμή για πολλά σενάρια. Πληροφοριοδότης μου με ενημέρωσε ότι οι κκ. Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Ν. Αθανασάκης, Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Κ. Θέος ήταν σκυθρωποί καθώς συγκεντρώνονταν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

O λόγος ήταν ότι δεν είχαν κανένα μήνυμα από τη Γερμανία. Περίμεναν λοιπόν τα χειρότερα. Τελικά οι κκ. Β. Σόιμπλε , Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ντ. Στρος-Καν έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου και ηρέμησαν (για χθες) τις αγορές.

***

Η Ενωση Διπλωματικών Υπαλλήλων αποφάσισε να απευθυνθεί για μία ακόμη φορά στον προϊστάμενό τους. Και δεν εννοώ φυσικά τον κ. Δ. Δρούτσα, αλλά τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου . Ως γνωστόν, οι διπλωμάτες είναι έξαλλοι καθώς η μείωση των αποδοχών τους είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά τους ωθεί εκτός διπλωματικού σώματος.

Επισημαίνουν όμως ότι, ενώ οι αποδοχές τους μειώθηκαν (ως και 40%), οι απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ διατηρήθηκαν στο 24% του συνολικού προϋπολογισμού του υπουργείου.

Ζητούν λοιπόν μια νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο δημόσιος έλεγχος στις εν λόγω δαπάνες (αν φυσικά η κυβέρνηση εννοεί τους παιάνες περί διαφάνειας). Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Οτι η Ελλάδα διαθέτει ρομαντικούς διπλωμάτες.

***

«Πώς βλέπεις την κατάσταση στη χώρα;» είναι η κλασική ερώτηση που θέτουν μεταξύ τους οι βουλευτές. Και ιδού η κλασική απάντηση: «Δύσκολα, δύσκολα, κινδυνεύω να μη βγω βουλευτής...».

***

Ελυσε ο κ. Π. Γερουλάνος το πρόβλημα της εξοικονόμησης πόρων στο υπουργείο του. Ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία Μητρώου Χρηματοδότησης Πολιτιστικών Δράσεων. Οποιος θέλει ενίσχυση θα καταθέτει την πρότασή του δημοσίως στο Διαδίκτυο. Υποστηρίζεται ότι έτσι θα τολμούν να καταθέτουν δημοσίως προτάσεις μόνον οι σοβαροί καλλιτέχνες (με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 90% ο αριθμός των προτάσεων).

***

Ο κ. Θ. Πάγκαλος θα βρίσκεται το Σάββατο στη Σανγκάη ελπίζοντας ότι όταν επιστρέψει τη Δευτέρα θα εξακολουθούν να βρίσκονται όλα στη θέση τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα εγκαίνια της Παγκόσμιας Εκθεσης World Εxpo 2010.

Η είδηση όμως είναι ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν έχουν εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις περί μαγικής λύσης των προβλημάτων δανεισμού με κινεζικό ραβδί και διέδιδαν χθες ότι ο κ. Πάγκαλος μπορεί να κλείσει κάποιο «μεγάλο ντιλ».

O αντιπρόεδρος είναι προγραμματισμένο να συναντήσει τον κινέζο ομόλογό του, αλλά, όπως λένε φίλοι του, δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σωθεί από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους Ελληνες.

***

«50 χρόνια Ελληνες στη Γερμανία- μια επιτυχημένη ιστορία δύο εθνών». Την Κυριακή, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στη Βόννη και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ελλάδας κ. Κ. Παπούλια, του προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Χορστ Κέλερ και του προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, τελείται η εκδήλωση με τον παραπάνω τίτλο.

Ανάμεσα στους ομιλητές ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος και ο γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων κ. Γ. Χατζημαρκάκης . Οι παραπάνω θα γιορτάσουν την επέτειο 50 ετών από τότε που υπεγράφη η σύμβαση πρόσληψης εργαζομένων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Οπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, ο εορτασμός υπερβαίνει το παρελθόν και δείχνει τον δρόμο για το μέλλον στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: