Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Στην αναμπουμπούλα ο (γερμανικός) λύκος χαίρεται…

thumb
Ο ενθουσιασμός με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται (αν προτίθεται) να βάλει το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού στήριξης είναι ήδη γνωστός και χαίρει εκτιμήσεως στη χώρα μας, αλλά και μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων και άλλων χωρών. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, από την πλευρά τους, ενισχύουν συνεχώς το φιλελληνικό αίσθημα των πολιτών της χώρας της Siemens και της Daimler, με άρθρα που προτείνουν από το να βγει η χώρα μας από το ευρώ, μέχρι το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάποιος για να πλουτίσει εις βάρος της ελληνικής κρίσης.
H γνωστή και αντικειμενική Bild, σε άρθρο της με τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας» (το «και τις αποζημιώσεις τους από τον πόλεμο» δεν μπήκε) έχει καταλήξει στο αυταπόδεικτο συμπέρασμα ότι : «Η μόνη πραγματική λύση είναι μια ξεκάθαρη ρήξη: η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ» (και την Ακρόπολη ενδεχομένως). Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα για το δικό της συμφέρον. «Το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ένας στενός κορσές που για την ώρα έχει πολλές απαιτήσεις από τη χώρα αυτή και χωρίς αυτό οι Έλληνες θα είχαν περισσότερους μοχλούς στα χέρια για να εξυγιάνουν την οικονομία τους», αναφέρει η εφημερίδα (οι αναγνώστες της οποίας θα έρθουν μπουλούκια το καλοκαίρι για να φάνε τζατζίκι στα νησιά).
Το Der Spiegel όμως, το οποίο είναι γνωστό ότι μας εκτιμά ιδιαιτέρως, πάει μερικά βήματα πιο πέρα. Κατ’ αρχήν (επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο και όπως θυμόμαστε όλοι οι Γερμανοί ορθοπόδησαν εντυπωσιακά μετά την καταστροφή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) ο συντάκτης του άρθρου με τον εύλογο τίτλο «Ελλάδα-Τυχερά  παιχνίδια για αρχάριους» σκέφτηκε πρακτικά: μίλησε με αρμόδιους τριών γερμανικών τραπεζών (Deutsche Bank, Hamburger Sparkasse και Commerzbank) και τους ρώτησε αν η ελληνική κρίση μπορεί να «βοηθήσει» στο να βγάλει κάποιος καλά λεφτά.
«Μπορεί να ακούγεται κυνικό, αλλά με την κρίση μπορεί κάποιος να βγάλει καλά λεφτά» αναρωτιέται ο συντάκτης (άντε καλέ, γιατί κυνικό; Συνήθεια είναι…).
Συμπληρώνει δε, ότι την Παρασκευή η απόδοση των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών ήταν περίπου 8-9%, αλλά « υπάρχουν δύο μειονεκτήματα: Τα ομόλογα έχουν μια περίοδο δέκα ετών  και η ΕΕ δηλώνει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα να πτωχεύσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» (κορυφαίο μειονέκτημα το τελευταίο…).
Ο συντάκτης Christian Teevs λοιπόν,παίρνει ως έναρξη για το ρεπορτάζ του το υποθετικό σενάριο ότι κάποιος έχει κληρονομήσει 10.000 ευρώ και θέλει να τα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και ρωτά τις τράπεζες αν πρόκειται για μια συμφέρουσα ιδέα.
«Η απόδοση είναι δελεαστική» απαντά με δυο κουβέντες η Hamburger Sparkasse, με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το θέμα η Deutsche Bank, ενώ η Commerzbank δεν τη συνιστά (την ιδέα).
Αν και οι δύο από τις τράπεζες δεν τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης, δεν μπορούμε παρά να αποδώσουμε τα εύσημα στον ρεπόρτερ για την αντικειμενική του προσπάθεια να αποδείξει με σύγχρονα δεδομένα ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού»…
Α, και τώρα που θυμηθήκαμε τα αρχαία… Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το …κουίζ γνώσεων για την ελληνική κρίση που δημοσιεύεται από τις 25 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του Spiegel, με τίτλο: «Ήταν η υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου, τώρα οι Έλληνες φοβούνται την πτώχευση. Αλλά πόσο άσχημα είναι όντως τα πράγματα για την Ελλάδα;». Ναι, ναι, μπορείτε κι εσείς να συμμετάσχετε ακόμα στο κουίζ..είναι on line και η πρώτη (πραγματικά κρίσιμη ερώτηση) είναι: «Τι είναι το ούζο;»…
Ζητούμε ταπεινά συγγνώμη που δε μεταφράσαμε ολόκληρα τα άρθρα και το κουίζ, αλλά πήγαμε να πιούμε ΄κανα ουζάκι για να σκεφτούμε αν μας συμφέρει να αγοράσουμε μετοχές της Mercedes…
ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: