Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μέτωπο στο παρά 5'' από την Ε.Ε.


Η πρωτοφανής κερδοσκοπική επίθεση που δέχθηκε και χθες η Ελλάδα και πλέον δημιουργεί τον κίνδυνο ντόμινο και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, ξυπνά τώρα την Ευρώπη. O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ προσέφερε...


χθες πλήρη στήριξη στη χώρα μας αλλά και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «αποκλείεται η Ελλάδα ή άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ να κάνει στάση πληρωμών». Παράλληλα με παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα»όπως το χαρακτήρισε- ότι η Ε.Ε. «δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την τριπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Standard & Ρoor΄s, τη διπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον ίδιο οίκο αλλά και το όργιο φημών για αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της χώρας μας, οι οποίες διαψεύστηκαν από την ίδια την Κομισιόν, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι ενδεικτικό ότι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, παρά την πάγια τακτική της Κομισιόν να μη σχολιάζει τις αξιολογήσεις οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, χρησιμοποίησαν πολύ σκληρή γλώσσα για τους οίκους αυτούς δείχνοντας σαφώς τη δυσαρέσκειά τους για τις υποβαθμίσεις υπονοώντας παράλληλα ότι υπάρχει «παιχνίδι» εις βάρος του ευρώ. Χαρακτήριζαν τους οίκους «αναιδείς και επαίσχυντους» επειδή, παρότι δεν προέβλεψαν τη διεθνή κρίση, τώρα εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα υπάρξει κρίση κρατικού δανεισμού.

Ελληνες τραπεζίτες, από την πλευρά τους, χαρακτήριζαν τουλάχιστον υπερβολική έως περίεργη την υποβάθμιση από τη Standard & Ρoor΄s, τονίζοντας πως αποτελεί ασυνήθιστη πρακτική η υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες. Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικοί ότι αυτή η υποβάθμιση δεν επηρεάζει την πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα αφού εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη για τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ η καλύτερη βαθμολόγηση μεταξύ των τριών οίκων, συγκεκριμένα της Μoody΄s, που παραμένει στην κατηγορία «Α». Δεν παρέλειπαν μάλιστα να χαρακτηρίσουν ύποπτη τη σύμπτωση της διπλής υποβάθμισης Ελλάδας και Πορτογαλίας με διαφορά μόνο λίγων ωρών.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: