Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Στο τραπέζι αποκαταστάσεις στον παραλιακό και τέλη διοδίων

* Ανοίγουν σήμερα τα Τέμπη * Στην παραχωρησιούχο παραπέμπει τους επαγγελματίες για αποζημιώσεις ο Ι. Μαγκριώτης * Έτοιμο το υπουργείο για επαναδιαπραγμάτευση των τελών διοδίων * Πώς θα καλυφθούν οι αποκαταστάσεις στις εναλλακτικές διαδρομές


Του Δημ. Κατσανάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Ανοίγει ξανά σήμερα στις 8 το απόγευμα η κοιλάδα των Τεμπών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Σαββατοκύριακου, διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το επόμενο Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς καθώς η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» έκανε αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών για την εξυπηρέτηση των –αυξημένων- αναγκών για μετακινήσεις.
Την ώρα που ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης προήδρευε σε σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας για τα έργα της Περιφέρειας αλλά και για τις αποκαταστάσεις των ζημιών στο εναλλακτικό δίκτυο βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της παραχωρησιούχου εταιρίας και της εποπτεύουσας εταιρίας «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.» για το άνοιγμα της κοιλάδας, που κατέληξαν σε συμφωνία αργά το μεσημέρι. Συμφωνία που ανακοινώθηκε στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση και να προετοιμαστεί η υλοποίησή της.
Ωστόσο η «καυτή πατάτα» στις σχέσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και της παραχωρησιούχου εταιρίας αποδεικνύεται η καταβολή του κόστους όχι μόνο για την αποκατάσταση της κοιλάδας, που ανέρχεται σε 5 εκ. ευρώ, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το εναλλακτικό οδικό δίκτυο, που χρησιμοποιήθηκε εξαιτίας του κλεισίματος της κοιλάδας και έχει καταπονηθεί σημαντικά το τελευταίο τετράμηνο.
Η αποκατάσταση τμήματος του εναλλακτικού δικτύου φαίνεται να έχει μπει στο τραπέζι των –σκληρών- διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών όπως παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο κ. Μαγκριώτης απαντώντας σε ορυμαγδό αιτημάτων των δημάρχων για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου των περιοχών τους.
Τουλάχιστον τρεις φορές στη διάρκεια της παραμονής του στη Λάρισα ο υφυπουργός Υποδομών υπενθύμισε τις ευθύνες της παραχωρησιούχου εταιρίας για την άρση της επικινδυνότητας στα Τέμπη, που έπρεπε να γίνει μέχρι τις 5 Μαρτίου 2009, επισημαίνοντας ότι τόσο οι εργασίες αποκατάστασης στα Τέμπη αλλά και της παράκαμψης με βάση όρο της σύμβασης βαρύνουν την εταιρία.
Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα δεν δίστασε να παραπέμψει όσους επαγγελματίες έχουν υποστεί οικονομική ζημιά εξαιτίας του κλεισίματος των Τεμπών στην εταιρία (ακόμα και με τις φημολογούμενες αγωγές) ανεξάρτητα, όπως είπε, αν η Πολιτεία θα κληθεί να βοηθήσει από την πλευρά της αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Όσον αφορά στον παραλιακό άξονα, παρά τις συνδυασμένες παρεμβάσεις τόσο του νομάρχη Λουκά Κατσαρού όσο και των δημάρχων της παραλιακής ζώνης για την ανάγκη έγκαιρης αποκατάστασης των ζημιών, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τη διάθεση πιστώσεων αν και για την αποκατάσταση των άλλων δύο εναλλακτικών αξόνων άρχισαν να διατίθενται πιστώσεις με αποφάσεις της περιφερειάρχη Θεσσαλίας Πόπης Γερακούδη και να προγραμματίζονται οι δημοπρατήσεις των σχετικών εργολαβιών.
Κληθείς από τους δημοσιογράφους αργότερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να διευκρινίσει τις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών για τον παραλιακό άξονα ο κ. Μαγκριώτης παραδέχθηκε ότι τα έργα αποκατάστασης των ζημιών μετά το οριστικό άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με την παραχωρησιούχο εταιρία. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός της αποκατάστασης στον παραλιακό άξονα, μπήκε και η ολοκλήρωση του κόμβου της Ραψάνης σύμφωνα με την αρχική μελέτη, θέμα που ανέδειξαν οι δήμαρχοι Κάτω Ολύμπου, Ευρυμενών και Μελιβοίας.
Για τον κεντρικό και δυτικό άξονα πάντως ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι το υπουργείο έχει διαθέσει αρχικά 5,5 εκ. και στη συνέχεια 3,6 εκ ευρώ για τις αποκαταστάσεις των ζημιών, χρήματα που όπως υποστήριξε και η περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν επαρκούν ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι μπορούν να καλυφθούν από το κονδύλι των 500 εκ. ευρώ του πρόσθετου προγράμματος του υπουργείου για την εκτέλεση έργων οδικής ασφάλειας, που θα υλοποιηθεί την επόμενη τριετία.
ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
Εξάλλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Μαγκριώτης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων της σύμβασης με την παραχωρησιούχο εταιρία και κυρίως στο σκέλος που αφορά στα τέλη διέλευσης των σταθμών διοδίων.
Χαρακτηρίζοντας εγκληματική τη συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της εταιρίας για ενσωμάτωση στα τέλη διοδίων στην ΠΑΘΕ ενός φόρου υπέρ του δημοσίου για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων στο μέλλον, γεγονός που όπως είπε επιβαρύνει σημαντικά τις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, αποκάλυψε ότι το υπουργείο Υποδομών έχει ετοιμάσει την πρότασή του για να την καταθέσει μόλις μειωθούν τα επιτόκια στην αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μαγκριώτη μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει συμφωνία με αποτέλεσμα από τις αρχές του επόμενου χρόνου αντί αυξήσεων στα τέλη διέλευσης διοδίων να υπάρξει μείωση με αποτέλεσμα την ανακούφιση των διερχομένων.
Στην επαναδιαπραγμάτευση πάντως θα τεθεί και η μετατροπή των συμβατικών σταθμών διοδίων σε ηλεκτρονικούς με σκοπό ο κάθε μετακινούμενος να καταβάλει το ακριβές αντίτιμο για το τμήμα της ΠΑΘΕ που χρησιμοποιεί και όχι με βάση τον χώρο τοποθέτησης των σταθμών διοδίων.

ΠΩΣ ΘΑ «ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ» Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, θα δοθεί στην κυκλοφορία η μία λωρίδα στην κοιλάδα των Τεμπών από σήμερα Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας, με εναλλακτική κίνηση των οχημάτων ανά κατεύθυνση και συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, η μία λωρίδα θα ανοίξει σήμερα στις 8 το βράδυ και μέχρι τις 8.30 αύριο το πρωί θα κινούνται σε αυτή τα οχήματα με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη. Στις 8.30 αύριο το πρωί , η κοιλάδα θα κλείσει για μισή ώρα, και εν συνεχεία θα ανοίξει ξανά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ. στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Θα κλείσει και πάλι για μισή ώρα, και θα ανοίξει στις 7 μ.μ. μέχρι στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Και πάλι στις 2 μ.μ. θα κλείσει μισή ώρα και θα ανοίξει στις 2.30 μ.μ. μέχρι και τις 6 το πρωί της Δευτέρας στο ρεύμα προς Αθήνα.
Το ίδιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και το Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς πιθανότατα με μικρές διαφοροποιήσεις. Σχετική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί αργά χθες το βράδυ από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: