Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΤΟ ΔΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ.



Είδαμε τελευταία, επ’ ευκαιρία του «Καλικράτη», να εκφράζονται απόψεις, στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, περί διατήρησης του Καποδιστρικού δήμου Δίου και μη συνένωσής του με την υπόλοιπη Νότια Πιερία, όπως περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΙΤΑ. Θεωρώ ότι οι απόψεις αυτές είναι εσφαλμένες και ότι το Δίον ανήκει στην Νότια Πιερία διότι:
Το σύνολο των κοινοτήτων της Νότιας Πιερίας αποτελεί μία γεωγραφική και οικονομική ενότητα, από τα βάθη των αιώνων και λειτουργούσαν και συνεργάζονταν αρμονικά. Έχουν κοινή ιστορία και αυτήν την σχέση την αποδέχονταν φυσιολογικά και αυθόρμητα. Οι υπερήλικες όλης της περιοχής είναι ακόμη καταγεγραμμένοι στα μητρώα αρρένων του Λιτόχωρου και μέχρι πρόσφατα οι μαθητές αποφοιτούσαν από τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης του Λιτόχωρου.
Η οικονομική ζωή της περιοχής περιλαμβάνει τον τουρισμό και την γεωργία και είναι αλληλένδετα από αιώνων. Είναι λανθασμένος ο ισχυρισμός ότι το Δίον δεν έχει θέση στο ενδιαφέρον τουριστικής ανάπτυξης των νοτιότερων περιοχών. Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής έχει σημεία αναφοράς το κάστρο του Πλαταμώνα, τον Όλυμπο και το Αρχαίο Δίον. Δεν μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη διαχείριση αυτών των σημείων αναφοράς και το Δίον να ανήκει σε άλλο Δήμο, ούτε όσον αφορά τις υποδομές, ούτε όσον αφορά την προβολή και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικότερα τώρα που θα εκλείψει η Νομαρχία Πιερίας. Τα τρία αυτά σημεία πρέπει να ανήκουν σε έναν Δήμο με σκοπό την ενιαία διαχείριση και θα ήταν άδικο προς τους κατοίκους του Δίου να συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη κατ’ όνομα και να μη συμμετέχουν στα οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει ο ενιαίος Δήμος, εννοείται με καλή διαχείριση.
Το άλλο σημείο που μας ενώνει είναι ο Όλυμπος. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ανατολικής πλευράς του Ολύμπου επιδίδονταν σε δραστηριότητες που σήμερα μειώθηκαν σημαντικά. Οι πρόγονοί μας ζούσαν αρμονικά συνεκμεταλλευόμενοι την ανατολική πλευρά του Ολύμπου. Σήμερα το ενδιαφέρον έχει στραφεί προς την τουριστική εκμετάλλευση του βουνού. Η ανατολική πλευρά του Ολύμπου αποτελεί μία ενιαία οντότητα και πρέπει όλες οι παρολύμπιες περιοχές να συμμετέχουν ισότιμα και αρμονικά στην ανάπτυξη. Θα ήταν άδικο οι κάτοικοι του Δίου να αποκοπούν από οποιαδήποτε εκμετάλλευση και να αγωνιζόμενοι μόνοι τους να πάρουν ένα μικρό μερίδιο από τα οφέλη. Το σωστό θα ήταν ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης τύπου Abbruzio Ιταλίας με συνολική ισότιμη συμμετοχή όλων των παρολύμπιων περιοχών.
Αν και ο τουρισμός είναι η αιχμή της ανάπτυξης της περιοχής, η γεωργία εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή εισοδήματος μεγάλου μέρους του πληθυσμού των κατοίκων της περιοχής εκμεταλλευόμενοι τον εύφορο κάμπο του Βαρικού, που το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει σε κατοίκους του Λιτόχωρου, αλλά σημαντικό μέρος του ανήκει σε κατοίκους των Δ.Δ. Δίου, Καρίτσας και Ν. Εφέσου. Ο νέος Δήμος πρέπει να βοηθήσει και τους γεωργούς αναπτύσσοντας διάφορα προγράμματα για τους αγρότες. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εξ’ ίσου καλά, αν οι αγρότες ανήκαν σε δύο διαφορετικούς δήμους. Βλέπουμε σήμερα π.χ. πως δυσλειτουργεί ο ΤΟΕΒ έλους Βαρικού, ένα στραγιστικό έργο, με κύρια αιτία το ότι οι μέτοχοι ανήκουν σε διαφορετικούς δήμους. Πόσο μάλλον ανέφικτο θα ήταν να επιτευχθεί η μετατροπή του σε αρδευτικό έργο, αν έπρεπε να το προωθήσουν δυο διαφορετικοί δήμοι. Οι μοίρα μας είναι κοινή και στο πεδίο της γεωργίας.
Και τέλος πως θα αισθάνονταν οι κάτοικοι της περιοχής αυτής, αν έπρεπε να λούονται στις παραλίες του Λιτόχωρου (Γρίτσα, Βαρικό) που απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από τα σπίτια τους, αλλά θα εξακολουθούν να ανήκουν σε άλλο Δήμο; Είναι τουλάχιστον συναισθηματικά άδικο να αισθάνονται ξένοι στην γειτονιά τους και φυσικά θα μπορούσαν και αυτοί να αναπτύξουν επιχειρηματικότητα.
Όσον αφορά το επιχείρημα της τιμητικής διατήρησης του Δήμου Δίου ως ιστορικού δήμου, αυτό καταλύθηκε όταν δημιουργήθηκε ο Καποδιστριακός δήμος και μεταφέρθηκε η έδρα στην Κονταριώτισσα.
Συμπερασματικά, όλους τους κατοίκους της Νότιας Πιερίας μας ενώνουν κοινή ιστορία, πολιτισμός, γεωγραφική συνοχή και οικονομικά ενδιαφέροντα. Η πρόταση του ΙΤΑ για ενιαίο Δήμο από την Νέα Έφεσσο μέχρι τους Ν. Πόρρους είναι σωστή και λειτουργική. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση θέτει ερωτήματα άλλων κινήτρων και όχι ειλικρινείς και με την κατεύθυνση του κοινού καλού για την περιοχή.
Δρ. Θανάσης Καλαμπάκας
Διδάκτωρ Ιατρικής
τ. Πρόεδρος Δ.Σ. Λιτόχωρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: