Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Αποκάλυψη περιστατικού με ιρανικό αεροσκάφος πάνω από το USS Eisenhower

Εκτύπωση E-mail
30-04-2010 15:08:39
Ένα περίεργο περιστατικό έγινε γνωστό μόλις εχθές από αμερικανικό ειδησιογραφικό site το οποίο έγινε στις 21 Απριλίου στον Περσικό Κόλπο, και επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Πιο συγκεκριμένα ένα ιρανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και αναγνώρισης τύπου Fokker F.27 πραγματοποίησε κύκλους γύρω από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Eisenhower επί 20 ολόκληρα λεπτά σε ύψος 900 μέτρων και μόλις 250 μέτρα περίπου μακριά από το αμερικανικό σκάφος.
Αν και στρατιωτικές πηγές που αποκάλυψαν το περιστατικό επεσήμαναν πως το αεροσκάφος ήταν σε απόσταση μόλις 10 δευτερολέπτων από το να πετάξει πάνω από το αεροπλανοφόρο εντούτοις το πλήρωμα του σκάφους δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να το καταρρίψει, αν και θα μπορούσε να το πράξει με ευκολία.
Το αμερικανικό Ναυτικό δικαιολόγησε τη στάση του πληρώματος του αεροπλανοφόρο λέγοντας πως το ιρανικό αεροσκάφος ήταν άοπλο και η συνάντησή του με το αεροπλανοφόρο δεν ήταν απειλητικής φύσης. Ο ναύαρχος Gary Roughead επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ναυτικού προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους μετά την αποκάλυψή του συμβάντος: «Οι ιρανοί πιλότοι δεν ήταν προκλητικοί ή απειλητικοί. Σε ότι αφορά εμάς όσο επιδεικνύουν επαγγελματική συμπεριφορά και δεν είναι απειλητικοί ή ριψοκίνδυνοι είναι διεθνής εναέριος χώρος».
Πολλοί όμως και προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη στάση του κυβερνήτη του USS Eisenhower, συμφωνούν πως υπάρχει σχετική Προεδρική εντολή, με την οποία ο αμερικανός Πρόεδρος έχει δώσει σαφείς εντολές κανένα αμερικανικό σκάφος ή αεροπλάνο να μη βάλει εναντίον ιρανικού στρατιωτικού μέσου αν πρώτα δεν έχει δοθεί αυστηρή εντολή από τον Λευκό Οίκο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: