Νέα... τρικλοποδιά Μέρκελ


Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο αυτός θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί «η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του» και εάν η Αθήνα παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα».

Η κ. Μέρκελ, που έκανε δηλώσεις λίγο αφότου η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επισήμως την οικονομική υποστήριξη των εταίρων της της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έθεσε κάποιους όρους, την ώρα που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την παροχή των δανείων στην Ελλάδα τετελεσμένο γεγονός.

«Όταν παρουσιαστεί ένα (οικονομικό) σχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσουν αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του επιβάλλει να προσφέρουμε βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Επιμένοντας στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να εκπληρώσει «αυστηρούς όρους» υπό τη μορφή ενός «αξιόπιστου οικονομικού προγράμματος» προκειμένου να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα, η κ. Μέρκελ έκρινε ότι δεν είναι «δυνατό σήμερα να δώσουμε πληροφορίες για τη φύση ή για το ποσό της βοήθειας» που θα δοθεί στην Ελλάδα.

«Μια απόφαση θα μπορεί να ληφθεί μόνο όταν παρουσιαστεί το (οικονομικό) πρόγραμμα», χωρίς αμφιβολία «σε μερικές ημέρες», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ανέκαμψε το spread, υποχώρησε το χρηματιστήριο
Οι δηλώσεις Μέρκελ συνετέλεσαν στη διεύρυνση του spread, το οποίο σκαρφάλωσε ξανά πάνω από τις 560 μονάδες βάσης για τα δεκαετή ομόλογα, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν υποχωρήσει περίπου στις 530 μονάδες.

Αντίθετη ήταν η πορεία του χρηματιστηρίου, το οποίο από άνοδο 4,56% που σημείωνε το μεσημέρι της Παρασκευής, τελικά έκλεισε σε αρνητικό έδαφος. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.857,96 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,15%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε υψηλά επίπεδα, στα 316,664 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,04%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,83% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,42%.
Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Χημικών +1,48% και των Κατασκευών +1,14%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου -3,04% και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας -2,65%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Altec +13,33%, Έδραση +12,50%, Αττικές Εκδόσεις +9,52% και Vivere +9,09%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Σέλμαν(κο) -20,00%,Nutriart -18,18%, Μύλοι Λούλη -9,71% και Ελφίκο (κο) -9,52%.

Συνολικά 88 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 92 πτωτικά και 48 παρέμειναν σταθερές.