Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η πολιτική διαχείριση της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ενέχει μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση

Bookmark and Share
H ΠPOΣΦYΓH στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι γεγονός και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική διαχείριση της όλης κατάστασης είναι εξαιρετικά δύσκολη, όταν μάλιστα το μότο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «βάλατε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Oντας γνωστό ότι η είσοδος του ΔΝΤ σε χώρες και εντός της Ε.Ε. π.χ. Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία κ.ά. δημιούργησε ασφυκτικές καταστάσεις και έστειλε τις κυβερνήσεις τους στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Συνεπώς, η πολιτική διαχείριση της όλης ιστορίας ενέχει μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση, καθώς είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία που δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακριβώς πού θα βγάλει. Πόσο μάλλον όταν ενστάσεις υπάρχουν και στο κυβερνών κόμμα, ιδιαίτερα στον συνδικαλιστικό του χώρο, που δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ποια είναι η κατάσταση της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η φράση υπουργού της κυβέρνησης ότι «θα γνωρίζουμε πού θα μας βγάλει το 2011, όταν θα κληθούμε να κάνουμε τον δικό μας προϋπολογισμό…».
Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχει υπάρξει παρέκκλιση από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η ύφεση δεν θα είναι πολύ μεγάλη και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έχουν προχωρήσει.

Στους σχεδιασμούς του ίδιου του πρωθυπουργού είναι αφενός μεν να απευθυνθεί προς τον λαό και αφετέρου να ενημερώσει τη Βουλή ότι ευθύνη του είναι να σώσει τη χώρα και να πει την αλήθεια στους πολίτες. Παράλληλα θα επιτεθεί προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι αντί να απολογείται για την κατάσταση στη χώρα, λαϊκίζει. Πέραν αυτού όμως πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην δημιουργηθεί τρόμος στους πολίτες για το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον για το 2010, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, όπως επίσης ότι ο μηχανισμός είναι κυρίως ευρωπαϊκός.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί, βουλευτές και στελέχη θα βρεθούν στην περιφέρεια, προκειμένου να εξηγήσουν επαρκώς στους πολίτες ποια είναι η κατάσταση στη χώρα ενώ παράλληλα θα ζητούν την καταλυτική συμμετοχή των πολιτών σε κάθε δραστηριότητα.

Ωστόσο, παραφράζοντας τον ποιητή «και τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους ήταν μια κάποια λύση…», υπουργός της κυβέρνησης έλεγε ότι «θα έρθει το ΔΝΤ, το θέμα είναι να μην φύγει… όταν δει ποια είναι η κατάσταση των υπηρεσιών της χώρας και πόσο χαμηλά έχει φτάσει η διαφθορά…».

Φράση που επί της ουσίας εκφράζει και την αγωνία της κυβέρνησης για τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να αλλάξει εικόνα το κράτος.

Η διαφθορά είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που η κυβέρνηση εκτιμά ότι απομυζά τεράστιες δυνάμεις και διευρύνει τα ελλείμματα, αλλά κατά κύριο λόγο έχει γίνει και πίστη στους πολίτες ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς «μίζα». Συνεπώς δεν είναι θέμα μόνο το τι θα πράξει η κυβέρνηση, αλλά και πώς θα αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε η κυβέρνηση δημοσιοποιεί αμέσως όσες περιπτώσεις διαφθοράς αποκαλύπτονται (Πολεοδομία Σύρου, Νομαρχία Κιλκίς κ.ά.).
Eνα άλλο ζητούμενο είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνοχή στην κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα, καθώς η «αφήγηση» για την προσεχή τριετία δεν θα είναι καθόλου εύκολη.
Πηγή: Express.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_6883.html#ixzz0m6Fu7fAb

Δεν υπάρχουν σχόλια: