Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Εξοπλισμοί μαμούθ για την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας

Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και το πρόγραμμα του μαχητικού τέταρτης γενιάς προωθείται με ρυθμό …χελώνας, οι Τούρκοι επιχειρούν να ...

ανοίξουν την ψαλίδα στο εξοπλιστικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών.

Με ένα πρόγραμμα-μαμούθ 18 δισεκατομυρίων δολαρίων για την τουρκική πολεμική αεροπορία φιλοδοξούν να αποκτήσουν την υπεροχή στο Αιγαίο και να καταστήσουν την Τουρκία αναμφισβήτητη περιφερειακή υπερδύναμη.

Το απίστευτο είναι ότι εκτός από τα αμερικανικά αεροσκάφη JSF που η προμήθειά τους έχει ήδη αποφασιστεί, οι Τούρκοι προτίθενται να αγοράσουν και τα ευρωπαικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Eurofighter!

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι να αποκτηθεί μια μοίρα αεροσκαφών Eurofighter Typhoon μέχρι το 2020.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη επιλέξει το αμερικανικό αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter Lightning II, ως το μαχητικό της επόμενης γενιάς και έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη τα οποία θα κοστίσουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, επειδή προέκυψαν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του αεροσκάφους από την αμερικανική εταιρεία, τα πρώτα JSF θα παραληφθούν το 2016 ή το 2017, δηλαδή τουλάχιστον δύο χρόνια από το χρόνο παράδοσης που προέβλεπε η αρχική σύμβαση.

Οι Τούρκοι για να καλύψουν την καθυστέρηση του JSF θα αγοράσουν 30 F-16 Block 50 αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα εκσυγχρονίσουν και τα παλαιότερα F-16 που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους δαπανώντας ακόμη 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και ο χορός των δισεκατομμυρίων δεν σταματάει εδώ: οι γείτονες ενισχύουν δραστικά την αντιαεροπορική άμυνά τους με νέα αντιπυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και με άλλα μικρότερα προγράμματα που θα κοστίσουν 2δισεκατομμύρια δολάρια!

Τι έχει να αντιτάξει η Ελλάδα; Ότι μέσα στο 2010 θα παρθεί …η απόφαση για τον τύπο του μαχητικού τέταρτης γενιάς που θα ενταχθεί στην ελληνική πολεμική αεροπορία. Και λόγω της οικονομικής στενότητας ο αριθμός των αεροσκαφών που θα παραγγελθούν, δεν θα υπερβαίνει τα 40…

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν με αυτόν τον τρόπο, η αποκαλούμενη «αποτρεπτική ισχύς» των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα αποτελεί, τα προσεχή χρόνια, κενόν γράμμα.

news247.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_3596.html#ixzz0m30D1Lpj

Δεν υπάρχουν σχόλια: