Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Tι γράφει ο ξένος Tύπος

FT
Οι ενδιάμεσες εκλογές
Στο κόμμα των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες επικρατεί ανησυχία για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Μένουν μόλις δύο μήνες και κάποιοι πιστεύουν ότι το κλίμα μπορεί να ανατραπεί, ωστόσο τα στελέχη του κόμματος δεν πετούν στα σύννεφα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί το αποτέλεσμα του 1994, όταν ο Κλίντον υποχρεώθηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς. Αυτή η προοπτική κάνει πολλούς Δημοκρατικούς, που μεταπήδησαν στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, να ελπίζουν ότι θα κάνουν τον Ομπάμα να αλλάξει πολιτική.
Το ερώτημα είναι αν τελικά ο αμερικανικός λαός θέλει μια διχασμένη κυβέρνηση, σαν αυτήν του Κλίντον του 1994. Ο Κλίντον δεν τα πήγε άσχημα όταν αναγκάστηκε να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς. Ωστόσο, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά το 2010 κι αυτό σημαίνει ότι τυχόν συνεργασία θα αποβεί λιγότερο αποδοτική. Η πρώτη σημαντική δυσκολία είναι ότι ο Ομπάμα δεν είναι ενστικτωδώς κεντρώος, όπως ο Κλίντον και η δεύτερη ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν στραφεί πολύ προς τα δεξιά.
THE NEW YORK TIMESΑποχώρηση από το ΙράκΤελικά αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής που προέβαλε ο τότε πρόεδρος Μπους για να εισβάλει στο Ιράκ ήταν ένα μεγάλο ψέμα, μια άνευ προηγουμένου προπαγάνδα. Ο πόλεμος δεν οδήγησε το Ιράκ σε μια νέα εποχή δημοκρατίας, όπως συχνά ισχυριζόταν ο Τζορτζ Μπους και το επιτελείο του. Αντιθέτως, αυτός ο πόλεμος προκάλεσε ρήγματα στην αμερικανική κοινωνία, δημιούργησε νέα γενιά τρομοκρατών που δρα στο όνομα της Αλ Κάιντα, ενώ παράλληλα στέρησε σημαντικά κονδύλια από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Ολο αυτό το χρονικό διάστημα του πολέμου, που είχε πολλά ανθρώπινα θύματα, τόσο από την πλευρά των Αμερικανών στρατιωτών, όσο και από την πλευρά του Ιράκ, το Ιράν έμεινε μόνο του να ασχολείται με το πυρηνικό πρόγραμμά του και με κάθε ευκαιρία να αναμειγνύεται στα εσωτερικά του Ιράκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ήταν πολύ προσεκτικός στην πρόσφατη ομιλία του με την ευκαιρία της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών. Απέφυγε να μιλήσει για νίκη, τη στιγμή μάλιστα που η στρατηγική της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο Αφγανιστάν.
FRANKFURTER ALLGEMEINEΔρομολογείται διάλογοςΗ έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Επιτέλους, ο διάλογος δρομολογείται. Η λογική ήταν αυτή που υπαγόρευσε την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις δεν έπειθαν κανέναν και δεν είχαν την παραμικρή ελπίδα να πείσουν κάποιους στο μέλλον. Βεβαίως, στην Ουάσιγκτον, απ' όπου ξεκίνησε αυτός ο νέος κύκλος επικρατεί αυτοσυγκράτηση. Δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία. Εδώ και 17 χρόνια, οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για ειρήνευση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να την επιτύχει μέσα σε ένα χρόνο. Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι στην Εγγύς Ανατολή μοιράζονται την αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου. Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται μάλιστα να τερματιστούν πριν καν αρχίσουν.
Οι Παλαιστίνιοι απειλούν να αποχωρήσουν από το τραπέζι του διαλόγου αν οι Ισραηλινοί δεν δώσουν παράταση στο πάγωμα της εποικιστικής τους πολικής πέραν της 26ης Σεπτεμβρίου.
THE DAILY STARΟ υιός ΜουμπάρακΠολλές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του σημερινού προέδρου της Αιγύπτου θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2011, στη θέση του πατέρα του. Ηδη στο Κάιρο αναρτώνται πόστερ όπου εκθειάζονται τα οικονομικά επιτεύγματα του νεαρού Μουμπάρακ, τα οποία δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν.
Βεβαίως, είναι νωρίς να συζητάει κάποιος για τις εκλογές του 2011. Την ίδια ώρα, όμως, ένας χρόνος θεωρείται ρεαλιστικό διάστημα για να ξεκινήσει σε πανεθνικό επίπεδο η εκστρατεία και η οργάνωση των εκλογών. Ο Γκαμάλ Μουμπάρακ έχει συμβάλει στη βελτίωση της αιγυπτιακής οικονομίας. Εχει ηγηθεί της επέκτασης μιας οικονομίας, όπου δύο έως τρία εκατ. Αιγυπτίων εισήλθαν στον χώρο εργασίας μαζί με τα 15 εκατ. των συμπατριωτών τους που ήδη είχαν κάποιο εργασιακό ρόλο. Σπουδαίο! Αλλά δυστυχώς η Αίγυπτος έχει άλλα 60 εκατ. πολίτες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
Σε μια δημοκρατία, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τον Μουμπάρακ υιό από το να διεκδικήσει την προεδρία. Ωστόσο, η υποψηφιότητά του καθρεφτίζει τη βαθιά συστημική κρίση της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: