Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελλάδα πιο κρύα χώρα από τη Φινλανδία...

Tου Βασιλη Zηρα
Την τελευταία 10ετία η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης αυξάνεται κατά 6% ετησίως έναντι 2,3% του πετρελαίου κίνησης. Επίσης, οι Ελληνες εμφανίζονται να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ό, τι οι Φινλανδοί. Προφανώς αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών.
Η Ελλάδα παραμένει μια μεσογειακή χώρα με εύκρατο κλίμα και η Φινλανδία μια κρύα σκανδιναβική χώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς καυσίμων είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι ανθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Μια άλλη τέτοια ένδειξη είναι και το γεγονός ότι το 2008, που ο χειμώνας ήταν βαρύς, καταναλώθηκαν 3,01 εκατ. τόνοι πετρελαίου θέρμανσης. Το 2009, όταν η οικονομική κρίση ήταν πια ορατή και ο χειμώνας ελαφρύς, καταναλώθηκαν 3,31 εκατ. τόνοι. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ελληνες κατανάλωσαν 10% περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε περίοδο ύφεσης και με καλύτερες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι λογικό, επειδή δεν είναι πραγματικό. Η διαφορά μεταξύ του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι τεράστια. Φτάνει τα 391 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και αποτελεί ισχυρό κίνητρο για να παρανομήσει κάποιος. Και είναι κοινό μυστικό ότι παρανομούν πολλοί. Αγρότες, ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων, επαγγελματίες κ. λπ.
Ολοι οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων συμφωνούν ότι όσο υπάρχουν διαφορετικοί φόροι στα δύο είδη πετρελαίου το λαθρεμπόριο θα συνεχίζεται. Κανένας έλεγχος και κανένα πρόστιμο δεν θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Υπό αυτήν την έννοια, η επιβολή ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο από το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να είναι, εκτός από εισπρακτικό, και ένα εξυγιαντικό μέτρο. Μπορεί να αποδώσει σημαντικά έσοδα. Πέρυσι επεστράφησαν στους διανομείς πετρελαίου θέρμανσης 1,35 δισ. ευρώ, ως διαφορά φόρου, καθώς οι διανομείς αγοράζουν το πετρέλαιο με τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το πωλούν στους καταναλωτές με τον χαμηλό.
Από αυτά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο κίνησης. Το Δημόσιο θα μπορούσε να επιστρέψει στους καταναλωτές τουλάχιστον αυτό το ποσό με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης. Υπό την αίρεση ότι θα το διανείμει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, θα λάβει υπόψη του πραγματικές ανάγκες, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων. Και κυρίως ότι θα το καταβάλει άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: