Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχισαν οι γκρίνιες από τους... εκτός νυμφώνος

ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Αποτελεί παράδοση να ξεσπούν γκρίνιες για τον ανασχηματισμό μόλις αρχίσει να κάθεται η σκόνη της αναταραχής. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου , την οποία άρχισαν από χθες να σχολιάζουν ή να σαρκάζουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έμειναν... εκτός νυμφώνος.

«Γίναμε τώρα μια μικρή και ευέλικτη... Κοινοβουλευτική Ομάδα» παρατήρησε χθες μιλώντας στο «Βήμα» η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Πέμη Ζούνη. Η κυρία Ζούνη, ηθοποιός, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τιμημένη με το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Μια τόσο μακρινή απουσία», έλεγε χαμογελώντας αυτή την ατάκα σε κάθε βουλευτή του ΠαΣοΚ που συναντούσε χθες στη Βουλή, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι από τους 157 μέλη που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα το 1/3 έγιναν είτε υπουργοί είτε αναπληρωτές υπουργοί είτε υφυπουργοί και ορισμένοι μάλιστα προτού συμπληρώσουν καν 12μηνη θητεία στη Βουλή. Με αρκετές δόσεις χιούμορ αλλά και αιχμές υποδέχθηκαν ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ τον ανασχηματισμό, ο οποίος, όπως αναμενόταν, ήταν το κυριότερο θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» της Βουλής. Αλλοι, όπως έλεγαν, «έχασαν» από την παρέα που έκαναν στο καφενείο της Βουλής τους φίλους και συναδέλφους τους, άλλοι «έχασαν» τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα κ. Ντ. Ρόβλια, που έγινε υφυπουργός, άλλοι τον πρόεδρο της Προανακριτικής για το Βατοπαίδι κ. Εμμ. Οθωνα που έγινε και αυτός υφυπουργός, άλλοι τον Γραμματέα της ΚΟ κ. Χρ. Παπουτσή, που έγινε υπουργός. Παράπονα εκφράζουν κυρίως οι αρχαιότεροι σε θητεία ή ηλικία βουλευτές, επισημαίνοντας: «Κλήθηκε και η... ΕΣΣΟ μαςμε την υπουργοποίηση των κκ. Χυτήρη, ετών 65, και Διαμαντίδη , ετών 62, αλλά εμείς πάλι μείναμε απέξω».

Ο κ. Αθ. Παπαγεωργίου, οικονομολόγος, βουλευτής Πιερίας, επεσήμανε σε «πηγαδάκι» βουλευτών ότι δεν είναι δυνατόν ένα καθαρά οικονομικό υπουργείο, όπως το νέο υπουργείο Ανάπτυξης, να έχει έναν υπουργό, τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, και τρεις υφυπουργούς, τους κκ. Ξυνίδη, Ρόβλια και Ρήγα, όλους δικηγόρους και κανέναν οικονομολόγο. Το ίδιο συμβαίνει, έλεγε, και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τόσο ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης όσο και οι υφυπουργοί κυρία Μελίνα Αποστολάκη και κ. Ι. Κουτσούκος δεν είναι αγρότες: «Τι θα γίνει τώρα; Θα κάνουν αγροτική πολιτική από το... Da Capo;» διερωτήθηκε. Ο επίσης οικονομολόγος, βουλευτής Σερρών κ. Ευ. Κουτμερίδης μιλώντας για τον ανασχηματισμό είπε ότι έγινε για «την καλύτερη διαχείριση της κρίσης και για τη μετάβαση από την εποχή της κρίσης στη μετά την κρίση εποχή». Επεσήμανε παράλληλα ότι πολλές εκλογικές περιφέρειας της χώρας έμειναν χωρίς εκπροσώπηση στην κυβέρνηση. Ο ηθοποιός κ. Ι. Βούρος ετάχθη υπέρ του ανασχηματισμού, λέγοντας ότι τον θεωρεί «ιδιαίτερα χρήσιμο για την περίοδο που διανύουμε», ενώ σχολίασε και τον μεγάλο αριθμό των μελών της κυβέρνησης: «Χρειάζονται, νομίζω, πολλά χέρια για τη βρώμικη δουλειά» , χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Ο κ. Γ. Λιάνης, ο οποίος δεν θέλει να επανεκλεγεί, ήθελε τον σχηματισμό «λιγότερο ευρύ, λιγότερο παχύ και να ήταν πολύ πιο ευκίνητος και πολύ πιο συγκεκριμένος» . Ο κ. Αθ. Αλευράς φαινόταν ενοχλημένος με κάποιες «επιτροπές» που ξαφνικά εμφανίστηκαν χθες, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν νομοθετημένα κυβερνητικά όργανα» και ότι «μεγάλη κυβέρνηση σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συντονισμού για να μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=353172&dt=09/09/2010#ixzz0z1xCsiqh

Δεν υπάρχουν σχόλια: