Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη

Του Κωστα Ιορδανιδη
Σχημάτισε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά πολλού του κόπου. Ενδιαφέρον είναι ότι σε μία εποχή λιτότητος και αυστηρών οικονομικών περιστολών, υπάρχει εμφανής πληθωρισμός σε επίπεδο υπουργικών αξιωμάτων. Ερωτήματα δημιουργεί η προσδοκία ότι είναι δυνατόν να υπάρξει καλύτερος συντονισμός σε ένα πολυπληθέστερο υπουργικό συμβούλιο, όταν αυτό δεν επετεύχθη σε ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα.
Αντισυμβατικός επίσης είναι ο χρόνος που επελέγη για τον ανασχηματισμό. Φυσιολογικώς η αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου έπρεπε να ακολουθήσει το αποτέλεσμα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοικήσεως, οπότε σε περίπτωση ήττας ο κ. Παπανδρέου θα ελάμβανε το «μήνυμα», θα προχωρούσε σε αλλαγές, δημιουργώντας την εντύπωση μίας νέας εκκινήσεως. Αντ’ αυτού ο πρωθυπουργός επέλεξε να δημιουργήσει, διά του ανασχηματισμού, την ψευδαίσθηση δυναμικής εφορμήσεως, με πρωταρχικό στόχο να περιορίσει τις απώλειες στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοικήσεως.
Θεμιτά, παρά ταύτα, όλα αυτά και ουδείς μπορεί να υπαγορεύσει σε έναν αρχηγό πώς πρέπει να ενεργήσει, τη στιγμή κατά την οποία το πολιτικό κόστος μίας εσφαλμένης αποφάσεως χρεώνεται αποκλειστικώς στον ίδιο και όχι στον όποιον σύμβουλο, εντός ή εκτός του Μεγάρου Μαξίμου. Αλλά η ιδέα της συγκλήσεως υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, αύριο, πιστοποιεί, επιεικώς, πολιτική ανωριμότητα.
Η μετάβαση σαράντα οκτώ μελών του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, πέραν των οδηγών, αυτοκινήτων, συνεργατών κ.λπ., τα έξοδα παραμονής μίας στρατιάς αξιωματούχων, αποτελούν σπατάλη άνευ νοήματος, αλλά και προσβολή της νοημοσύνης των κατοίκων μίας περιοχής με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, που άπαξ του έτους προσελκύει το ενδιαφέρον της κεντρικής πολιτικής σκηνής –στα εγκαίνια της ΔΕΘ–, για να λησμονηθεί αμέσως στη συνέχεια.
Αντιμετωπίζοντας του κατοίκους της Βορείου Ελλάδος, και ειδικότερα τους Θεσσαλονικείς, περίπου ως ιθαγενείς, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δίχως να το αξίζουν ασφαλώς, μετατρέπονται σε πλανόδιο θίασο, που υπό το πρόσχημα της πολιτικής αναβαθμίσεως της επαρχίας και της εκδηλώσεως του ενδιαφέροντος του «κέντρου» προς την περιφέρεια, περιφέρουν απλώς την πολιτική τους πενία. Οι εντεταλμένοι θα χειροκροτήσουν, κάποιοι θα χλευάσουν, η συντριπτική πλειοψηφία θα αδιαφορήσει και η παράσταση θα είναι απλώς εκτός τόπου και χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: