Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Το Eurofighter μπορεί να υπερηφανεύεται ότι βασίλευσε επί του F-35




Η Eurofighter έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να υπογραμμίσει την υπεροχή του Typhoon έναντι του F-35 της Lockheed Martin, στον αγώνα αέρος-αέρος. Η εκστρατεία ενημέρωσης περιγράφει μια σειρά αποτελεσμάτων προσομοιώσεων αεροπορικού αγώνα του ευρωμαχητικού έναντι του F-35, το οποίο προσομειώνεται και ως αριθμητικά ανώτερο.

Η εκστρατεία αποσκοπεί στη αντιμετώπιση του προκλητικού ισχυρισμού της Lockheed ότι το F-35 βρίσκεται σε αναλογική σχέση 6:1 έναντι άλλων σύγχρονων μαχητικών.

Η Eurofighter ελπίζει επίσης να διασκεδάσει την παγκόσμια αποδοχή της περιγραφής του F-35 της Lockeed ως πέμπτης γενιάς μαζητικό, που εμμέσως η αναφορά το περιγράφει ανώτερο όλων των λεγόμενων τέταρτης γενιάς μαχητικών, όπως για παράδειγμα το Typhoon.

Η πρόκληση που προκύπτει σχετίζεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια, καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το δίλημμα των αποφάσεων για την αγορά δύο αεροσκαφών. Στις 20 Ιουλίου, η Ιταλία ανακοίνωσε την απόφαση να περικόψει κατά 25 μονάδες τον υπό προμήθεια αριθμό για το Eurofighter.

Κατά την άποψη της Eurofighter, το F-35 είναι ένα παγκόσμιας κλάσης μαχητικό για την αποστολή αέρος-εδάφους, αλλά όχι ως παραδοσιακός μαχητής στον ρόλο της αεροπορικής υπεροχής, αναφέρει ο Craig Penrice, πιλότος του Typhoon και σύμβουλος μάρκετινγκ.

Η Lockheed και διάφοροι άλλοι αξιωματούχοι του προγράμματος ισχυρίζονται ότι οι ημέρες των παραδοσιακών dogfighting έχουν τελειώσει. Ένα διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε πέρυσι παρουσίαζε την ικανότητα ελιγμών ενός σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους ως άνευ σημασίας. Το βίντεο δείχνει το F-35 να νικά τους αντιπάλους, όχι με την επιδεξιότητα σε dogfighting, αλλά από πυραύλους που εκτοξεύονται από 180° και άνω, δηλαδή το πίσω ημισφαίριο.

Η Eurofighter, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ενώ το F-35 διαθέτει τις τεχνολογικές πτυχές της πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας, είναι ευάλωτο στην ανίχνευση από μη stealth αντιπάλους.

Σε μια προσομοίωση της Eurofighter διαπιστώθηκε ότι τέσσερα Typhoon υποστηριζόμενα από σύστημα AWACS νίκησαν το 85% των επιθέσεων από οκτώ F-35, τα οποία ήταν εξοπλσιμένα με δύο JDAM και δύο πυραύλους αέρος-αέρος στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον Laurie Hilditch, αξιωματούχο της Eurofighter, το F-35 μπορεί να νικηθεί από αεροσκάφη αναχαίτισης σε συνδυασμό με AWACS, σε μια γωνία 25º έως 30º προς την πιθανή πορεία προσέγγισης του F-35 προς ένα στόχο.


www.flightglobal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: