Στην Αθήνα βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, Ελληνοαμερικανός ναύαρχος, Τζέιμς Σταυρίδης. Είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας αξιωματούχων ελληνικής καταγωγής που έχουν τα τελευταία χρόνια διορισθεί σε κορυφαίες θέσεις που άπτονται της ασφάλειας των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο επί μια επταετία αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και μετέπειτα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζον Νεγροπόντε, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την τρομοκρατία, Φράνσις Φράγκος - Τάουνσεντ κ.ά.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο τομέας της ασφάλειας. Πολλοί είναι οι Ελληνοαμερικανοί που έχουν αναλάβει σημαντικά πολιτικά αξιώματα. Από τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, που ήταν στενός σύμβουλος του προέδρου Κλίντον, έως κυβερνήτες Πολιτειών, γερουσιαστές και βουλευτές.
Στο ερώτημα κάποιων «τι έκαναν όλοι αυτοί για την Ελλάδα», η απάντηση είναι «πολλά», αλλά τα περισσότερα δεν φαίνονται. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να δηλώνουν δημόσια ότι υποστηρίζουν πολιτικά τη χώρα καταγωγής τους. Ομως, οι ρίζες δεν ξεχνιούνται και οι δεσμοί δεν κόβονται. Είναι χαρακτηριστική η παρότρυνση, που έκανε στα ελληνικά, ο Τζορτζ Τένετ προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαν στην έδρα της CIA στις αρχές της δεκαετίας: «Γ.... το στανιό μου, κάντε κάτι για την τρομοκρατία». Πέρα από τη θεσμική πίεση της Ουάσιγκτον, στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε και η αγωνία ενός Ελληνοαμερικανού για το πλήγμα που δεχόταν επί τριάντα χρόνια από τη δράση της 17Ν η γενέτειρά των γονιών του.
Δεν είναι μόνον οι ψήφοι και τα χρήματα των ομογενών. Σε μια σύσκεψη που συγκαλείται στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο ή στη CIA, για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ή ακόμη περισσότερο στην ίδια την Ελλάδα, οι υπόλοιποι αξιωματούχοι, ιδιαίτερα οι υφιστάμενοι, συνεκτιμούν το γεγονός ότι ο διευθυντής, ο διοικητής ή ο πρόεδρος μιας επιτροπής, είναι ελληνικής καταγωγής. Πριν από αρκετά χρόνια, στη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης ελληνοτουρκικής έντασης, σε ιδιωτική συζήτηση με τον γράφοντα, Τούρκος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον έλεγε με ύφος που υπέκρυπτε μια αίσθηση απειλής: «Αν δεν είχατε την ελληνοαμερικανική κοινότητα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά...». Είχε δίκιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου