Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εξοπλισμός που τρομάζει

Εξοπλισμός που τρομάζει

Καλάσνικοφ, ημιαυτόματο, πιστόλια στη διάθεση των τρομοκρατών της Σέχτας

RΕΡΟRΤΑΖ: Λία Νεσφυγέ


Σε επίδειξη του αναβαθμισμένου οπλοστασίου τους, πλούσιου σε βαρύ οπλισμό όπως Καλάσνικοφ και πολλά πιστόλια, προχώρησε η οργάνωση Σέχτα Επαναστατών, στο εξώφυλλο της προκήρυξης που έστειλε στα «ΝΕΑ».
Με τίτλο «Η ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ οπλίζεται ξανά», ακολουθώντας τις επικοινωνιακές πρακτικές της 17 Νοέμβρη, επιδεικνύει με καλύτερης ποιότητας χαρτί, σαν αφίσα, τον αναβαθμισμένο οπλισμό της με την επισήμανση ότι «Τα όπλα μας είναι γεμάτα και έτοιμα να “μιλήσουν”». Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική: τρία Καλάσνικοφ, ένα ημιαυτόματο και ταξινομημένα στη σειρά δώδεκα πιστόλια και ένα περίστροφο. Στο σκηνικό προστίθενται γεμιστήρες, δεκάδες σφαίρες, ένα στιλέτο και μια σιδηρογροθιά. Το κύριο μήνυμα της εικόνας που αφήνουν να φανεί- πέρα από τον βαρύ και εντυπωσιακό οπλισμό- είναι τα πολλά πιστόλια. «Θέλουμε να είμαστε τρομακτικά συνεπείς σε ό,τι λέμε», αναφέρει ο συντάκτης της προκήρυξης, δηλώνοντας με σαφήνεια ότι δεν θα μείνουν στις απειλές. Αλλωστε, η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση έχει κάνει πράξη τις έως τώρα απειλές της, ενώ η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, με τον τρόπο που έγινε, είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο του 2009. Με την επίδειξη των όπλων οι τρομοκράτες προειδοποιούν για νέο κύκλο επιθέσεων και δικαιολογούν την «αποχή» των δεκατριών μηνών που μεσολάβησαν από το προηγούμενο χτύπημα.

Στόχος τους ήταν μετά το τρίτο χτύπημα - τη δολοφονία του αστυνομικού- η αναβάθμιση της δράσης τους. Για τις δολοφονικές επιθέσεις, όπως την πρόσφατη εναντίον του δημοσιογράφου, ισχυρίζονται ότι «ο ένοπλος αγώνας δεν απολογείται και δεν προφασίζεται την υποκρισία του ανθρωπισμού και το ιδανικό της ανθρώπινης ζωής» και αυτό γιατί «η επανάσταση είναι πόλεμος».

Η δολοφονία Γκιόλια
Μέλη της οργάνωσης είχαν επιλέξει ως στόχο τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια και παρακολουθούσαν τις κινήσεις του περισσότερο από έναν μήνα, ενώ είχαν πληροφορίες για πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος- είναι άγνωστο, βέβαια, αν αυτές τις πληροφορίες τις απέκτησαν εκ των υστέρων.

Στην προκήρυξη αποκαλύπτουν αρκετά για το επιχειρησιακό σχέδιο παρακολούθησης και ισχυρίζονται ότι ο δημοσιογράφος είχε αστυνομική φύλαξη, από δυο αστυνομικούς συνοδούς ασφάλειας που του είχαν παραχωρηθεί και τους χρησιμοποιούσε, σύμφωνα με τον συντάκτη, εναλλάξ μέχρι τη δολοφονία του υπασπιστή του Υπουργού, για τον οποίο μιλά με βαρύ και προσβλητικό χαρακτηρισμό. (Σημειώνεται ότι πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαψεύδουν τον ισχυρισμό και σημειώνουν ότι ο δολοφονημένος είχε για κάποιο διάστημα ιδιωτική ασφάλεια).



«ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ»
«Ο Σωκράτης Γκιόλιας έκανε τις επιλογές του και εμείς τις δικές μας», αναφέρουν στην προκήρυξη. Εναν μήνα τον παρακολουθούσαν

Επίδειξη ισχύος α λα 17 Νοέμβρη

ΔΩΔΕΚΑ πιστόλια, ένα περίστροφο, τρία Καλάσνικοφ και ένα ημιαυτόματο- ενδεχομένως Σκόρπιον αλλά δεν διακρίνεται η αναδιπλούμενη στην κάννη βάση του όπλου- είναι τα όπλα που περιλαμβάνονται στο βαρύ οπλοστάσιο της Σέχτας Επαναστατών. Με τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του οπλοστασίου της (φωτογραφία δεξιά) η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει ότι διαθέτει τα μέσα για να υλοποιήσει τις απειλές της. Πέρα από τη δύναμη πυρός, όμως, οι τρομοκράτες επιδεικνύουν και την ευκολία που έχουν στην εξασφάλιση του οπλισμού. Με διάταξη που θυμίζει τις φωτογραφίες που είχε δώσει κατά το παρελθόν στη δημοσιότητα η 17 Νοέμβρη (φωτογραφία αριστερά), οι τρομοκράτες δείχνουν ότι διαθέτουν πολλά περισσότερα όπλα από τα δύο εννιάρια πιστόλια και το Σκόρπιον που έχουν έως τώρα χρησιμοποιήσει στα τέσσερα χτυπήματά τους:

δύο ένοπλες επιθέσεις και δύο δολοφονίες. Εκτός από τα όπλα, στο φωτογραφικό ντοκουμέντο διακρίνονται δεκάδες σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και γεμιστήρες για όλους τους τύπους των όπλων που διαθέτουν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν διστάζουν να εντάξουν στο οπλοστάσιό τους και να φωτογραφίσουν δύο στιλέτα και μία σιδηρογροθιά, αντικείμενα που χρησιμοποιούνται αμειγώς από κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Στα πρότυπα της 17 Νοέμβρη, η Σέχτα Επαναστατών φωτογραφίζει τα όπλα της πάνω σε μία επιφάνεια που μοιάζει να είναι στρογγυλό τραπέζι, με τα Καλάσνικοφ να δημιουργούν αψίδα κάτω από το σύμβολο της οργάνωσης: το αστέρι ανάμεσα σε δύο αντικρυστά Σκόρπιον.


«Εκπαιδευτήκαμε, μάθαμε, ανεφοδιαστήκαμε»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ματίνα Ηρειώτου

ΕΡΜΗΝΕΙΑ για τη σιωπή των δεκατριών μηνών - το διάστημα που μεσολάβησε από τη δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα έως τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια- δίνουν τα μέλη της Σέχτας Επαναστατών με την προκήρυξη που έστειλαν στα «ΝΕΑ».

Οπως ισχυρίζεται ο συντάκτης της προκήρυξης, αμέσως μετά τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής οι τρομοκράτες είχαν μπροστά τους το ζήτημα της αναβάθμισης της δράσης τους. Αλλωστε οι ρυθμοί της Σέχτας ήταν έτσι κι αλλιώς καταιγιστικοί: από τους πυροβολισμούς στο Αστυνομικό Τμήμα του Κορυδαλλού και το Αlter πολύ γρήγορα είχαν φθάσει να αφαιρούν εν ψυχρώ τη ζωή ενός ανθρώπου. Οπως φαίνεται και για τους ίδιους η εξέλιξη αυτή- μέσα σε τέσσερις μήνες, όλους κι όλους- ήταν εντυπωσιακή. Τόσο, που τους έβαλε στη διαδικασία να επαναπροσδιορίσουν τη δράση τους. Η παρόρμηση που φαίνεται να αναγνωρίζουν στους εαυτούς τους, όταν παραδέχονται ότι άρχισαν μάλλον «πρόχειρα», έδωσε τη θέση της στη διάθεση αναβάθμισης της δράσης «που εμπεριείχε κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις». Οι τρομοκράτες παραδέχονται ωμά και κυνικά: περάσαμε στην αφάνεια με σκοπό να αναδειχθούμε πιο επικίνδυνοι.

Η συνέχεια στην ερμηνεία της σιωπής των δεκατριών μηνών είναι ανατριχιαστική και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την εκτίμηση περί διεργασιών στον χώρο της ένοπλης βίας: Περιγράφουν μια διαδικασία οργάνωσης που περιλαμβάνει εκπαίδευση στα όπλα, διάβασμα και ανεφοδιασμό σε όπλα.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση περί διαλόγου μεταξύ των μελών των εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Σέχτα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην προκήρυξη, απέκτησε δομή και τα μέλη της διακριτούς ρόλους, αφού ευθέως λένε ότι ορισμένοι εκπαιδεύτηκαν στα όπλα, άλλοι δημιούργησαν δίκτυο πληροφοριών και συλλογής στοιχείων, παράλληλα με τη δημιουργία πλέγματος προστασίας για τους ενόπλους. «Αρκετοί από εμάς εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, μάθαμε νέες τεχνικές, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε για άγνωστες μέχρι τότε καταστάσεις αγώνα, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σκεπτικά με άλλους μαχητές και ανεφοδιαστήκαμε στον υλικοτεχνικό τομέα», αναφέρουν. Και προσθέτουν: «Οι υπόλοιποι μαχητές μας δεν έμειναν ανενεργοί. Δημιούργησαν ένα απαραίτητο δίκτυο πληροφοριών, συνέλεξαν στοιχεία, φρόντισαν τη συνειδητή αεργία μας». Μάλιστα, στην περιγραφή της επιλογής του Σωκράτη Γκιόλια ως στόχου τους, οι τρομοκράτες επικαλούνται τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει και επιχειρούν να αποδείξουν ότι ήξεραν πολύ καλά τις κινήσεις του δημοσιογράφου.


Δίπλα σε Τμήμα άφησαν την προκήρυξη

ΣΕ ΠΑΡΚΟ σε απόσταση μόλις 30 μέτρων «ευθείας βολής», όπως αναφέρουν στην προκήρυξή τους, από το Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας επέλεξαν μέλη της οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών να αφήσουν μέσα σε κάδο σκουπιδιών τον κίτρινο φάκελο με την προκήρυξη. Δεν επέλεξαν τυχαία το συγκεκριμένο σημείο. Ο πρώτος λόγος, όπως φαίνεται από την προκήρυξή τους, ήταν ο εντυπωσιασμός, αφού άφησαν τον φάκελο «μπροστά στα μάτια» αστυνομικών. Το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα όμως είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστό για την υπόθεση του θανάτου μετανάστη καθώς και για τις προσαγωγές που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο παραμονές των εκδηλώσεων στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από αναρχικό στέκι στο Κερατσίνι. Μοναδική βασική διαφορά είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης αυτήν τη φορά δεν έστειλαν την προκήρυξη σε CD, αλλά η επτασέλιδη προκήρυξη με το «εξώφυλλο»- αφίσα ήταν γραμμένη σε υπολογιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: