Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Προμήθεια-μαμούθ για την Σαουδική Αραβία





Η προτεινόμενη πώληση αμερικανικών όπλων στη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει 84 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Boeing.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μεταξύ των άλλων την πώληση 72 ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk της United Technologies και την αναβάθμιση 70 υφιστάμενων σαουδικών F-15.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωμτούχους, το Κογκρέσο αναμένεται να λάβει επίσημα γνώση του θέματος μέσα σε δύο μήνες.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει από τον Αύγουστο του 2007, και οι λεπτομέρειες δεν έχουν διευθετεί όλες. Το πακέτος όπλων 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης πολεμικά σκάφη επιφανείας, βόμβες καθοδήγησης λέιζερ, υλικό υποστήριξης καθώς και ανταλλακτικά και εκπαίδευση.

Η τελευταία σημαντική αγορά της Σαουδικής Αραβίας από τις ΗΠΑ ήταν 72 μαχητικά F-15 το 1992, μια συναλλαγή που αποτιμάται με 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Tα τελευταία αεροπλάνα στην εν λόγω σύμβαση είχαν παραδοθεί το Νοέμβριο του 1999.



Κοινοποίση του Κογκρέσου

Η κοινοποίηση του Κογκρέσου λαμβάνει χώρα συνήθως σε τρία στάδια σε τέτοιες συμφωνίες. Οι πρώτες προκαταρκτικές συζητήσεις πραγματοποιούνται με τα μέλη και το προσωπικό της Γερουσίας και της Βουλής, ακολουθούμενο από μια 20-ήμερη "άτυπη" ανακοίνωση. Τα βήματα αυτά θα πρέπει να ακολουθήσει μια περίοδο 30 ημερών αναθεώρησης, μετά την οποία το Αμερικανικό Πεντάγωνο υποβάλλει μία επίσημη κοινοποίηση. Το Κογκρέσο θα μπορούσε να απορρίψει στη συνέχεια το σύνολο ή τμήματα της δέσμης ανακοίνωσης του Πενταγώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: