Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνικά

Bookmark and Share
Του Κωστάκη Αντωνίου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου ότι η Τουρκία σκοπεύει -και έχει τη δυνατότητα- να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου, οι οποίες αναδημοσιεύονται από το «Εθνος» των Αθηνών, η αποκάλυψη έγινε σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες, σε εστιατόριο στη Μόσχα.

Παρά το γεγονός ότι ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ, η πρώτη που πραγματοποιεί Έλληνας πρωθυπουργός στο Ισραήλ, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει την όξυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, ο Γ. Παπανδρέου διέψευσε τις εκτιμήσεις αυτές. Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται συγκρούσεις στην περιοχή.

«Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο κτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων».

Ο κ. Παπανδρέου επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η οριστική λύση του προβλήματος. Σχετικά με το Παλαιστινιακό, εξέφρασε την ελπίδα, αλλά και την πεποίθηση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα.

Από πλευράς του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά τα οποία βασίζονται σε αρχές και αξίες που διδαχθήκαμε από τον ελληνικό πολιτισμό. Χαιρέτισε την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού και δήλωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή. Τέλος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, να του μεταφέρει την ειλικρινή διάθεσή του για διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι όχι μόνο το Ισραήλ έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει.

Ο κ. Νετανιάχου αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Παπανδρέου, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Δεν ενοχλεί την Τουρκία

Ενδεικτικό των προθέσεων του Γ. Παπανδρέου να μην αξιοποιήσει τη σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ είναι και δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου. Το «Έθνος» γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιθυμεί την ολόπλευρη ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, η τεχνολογία και η στρατιωτική συνεργασία, αποσυνδέοντας, όμως, τις σχέσεις αυτές από την τουρκοϊσραηλινή κρίση.

Ελληνική πηγή δήλωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την υπερσύγχρονη τεχνολογία την οποία χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί. Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνοϊσραηλινή κοινή άσκηση που διακόπηκε λόγω της αιματηρής επίθεσης στο στόλο της Γάζας, θα επαναληφθεί το φθινόπωρο.

Η ίδια πηγή τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντική θα είναι για την Ελλάδα και η ενδεχόμενη μεταστροφή του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στην Ουάσιγκτον, στα ελληνοτουρκικά, καθώς μέχρι τώρα, μάλλον καχυποψία υπήρχε έναντι της Ελλάδος.

Επισημαίνεται, πάντως, η στενή συνεργασία της Κύπρου με τον Ισραήλ και ιδιαίτερα με ισραηλινών συμφερόντων εταιρειών για την έρευνα προς ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_5438.html#ixzz0uVRFGqZT

Δεν υπάρχουν σχόλια: