Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

"Ο θλιμμένος ελληνικός Αύγουστος"

Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Vittorio Da Rold στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore υποστηρίζει ότι “η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον πιο θλιμμένο Αύγουστο” “μεταξύ απεργιών, τρομοκρατικών απειλών και επισφαλών θέσεων εργασίας’’.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά:
‘’Η Αθήνα εμφανίζεται με διάθεση κακόκεφη, φειδωλή, αβέβαιη για το μέλλον, χωρίς κέφι για τη σάτιρα, χωρίς χαμόγελο κομπασμού. Κατεβασμένα πρόσωπα σαν να σημαίνουν το τέλος ενός καλοκαιριού που πέθανε πρόωρα. Αρκεί κανείς να πάει στην Πλάκα, την περιοχή που συνήθως έχει έντονη ζωή, το άλλοτε βασίλειο της κινητής και μόνιμης γιορτής της πρωτεύουσας για να συνειδητοποιήσει ότι κάτι έχει αλλάξει στην ατμόσφαιρα του ελληνικού καλοκαιριού’’.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με παράθεση μαρτυριών από Έλληνα συνταξιούχο σχετικά με το άνοιγμα λογαριασμών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που προτείνει το ‘’απίστευτο επιτόκιο 5%‘’ ( σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς που κινείται στο 0.25%, μετά από σχετική πρόταση του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα μετά τη ‘’φυγή κεφαλαίων’’).
Επίσης από οδηγό ταξί που δηλώνει ‘’ είμαι απογοητευμένος (…) οι τουρίστες αποφεύγουν την Αθήνα, φοβούνται τα επεισόδια, τις διαδηλώσεις, τους εξτρεμιστές αναρχικούς των Εξαρχείων, τις απεργίες των πλοίων, την αναδυόμενη τρομοκρατία που σκότωσε τον Σ. Γκιόλια…’’ Τέλος, δηλώσεις Καναδού τουρίστα που αναφέρει ‘’ Είμαι εξοργισμένος, ταξίδεψα 12 χιλ. χιλιόμετρα για να βρω τον Παρθενώνα κλειστό….(…) κρίμα, οι Έλληνες, βλάπτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους’’.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η πολεμική για τις απεργίες μαίνεται στις εφημερίδες και στην τηλεόραση η οποία ‘’μεταδίδει ανά τακτά χρονικά διαστήματα “δελτία πολέμου” από τις σκληρές απεργίες των οδοκαθαριστών, των φυλάκων αρχαιολογικών χώρων, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των υπαλλήλων των λιμανιών, δελτία σαν να ήταν μετεωρολογικές προβλέψεις’’.
Αναφορικά με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών προσθέτει ‘’ η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε επίταξη, μέτρο που υιοθετείται σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών ή πολέμου’’.

Ο δημοσιογράφος συνεχίζει αναφέροντας ότι η ‘’ Ελλάδα είναι μια χώρα που έζησε πέραν των δυνατοτήτων της και παραποίησε τα δημοσιονομικά της στοιχεία επί έτη. Τώρα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρέπει να επαναφέρει όλους στη λογική μετά από χρόνια άσκοπων δαπανών και διαφθοράς’’.
Το δημοσίευμα καταλήγει με μαρτυρία Ελληνίδας που έχασε τη δουλειά της μετά την αποχώρηση της γαλλικής Fnac από την Ελλάδα και την προσπάθειά της να βρει νέα θέση εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/07/blog-post_5546.html#ixzz0vFoaLHEt

Δεν υπάρχουν σχόλια: