Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Αναζητούνται 'Top Gun' για τα Flanker στην Ισλανδία




Στην Ισλανδία, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο επίσημο Προεδρικό Μέγαρο της Bessastadir έχει λήξει και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι πλέον επίσημος. Ένας υπουργός που αποχώρησε, ως τελευταία του πράξη ενέκρινε ένα ολλανδικό αίτημα για την ανάπτυξη ρωσικών μαχητικών στην Ισλανία, για διεθνή πολεμικά παίγνια, μια σχολή ρωσικών 'Top Gun', με τους οποίους θα συνεκπαιδεύονται οι ενδιαφερόμενες αεροπορικές δυνάμεις.

Ο Kristjan Moller, ως υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χορήγησε μια σχετικά άδεια για να αρχίσουν οι προετοιμασίες για να μπορέσει να λειτουργήσει η ολλανδική εταιρία ECA Program Limited. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το έργο έχει το πράσινο φως να προχωρήσει.

Η ολλανδική εταιρία αναμένει το κυβερνητικό πράσινο φως, για να ξεκινήσει να κατασευάσει μία εγκατάσταση 15.000 τ.μ., ικανή να φιλοξενήσει τα μαχητικά της οικογένειας της Σουκχόι.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο της ECA Program Limited είναι να αναπτύξει παλιά ρωσικά μαχητικά στην αεροπορική βάση Keflavik στην Ισλανία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση με τους πιλότους, να ενεργούν ως εχθρικά αεροπλάνα στη στρατιωτική εκπαίδευση των συμμαχικών αεροσκαφών. Τα μαχητικά θα είναι εντελώς άοπλα και δεν θα συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση.

Η ολλανδική εταιρία έχει συμφωνήσει να αγοράσει 15 Su-27 αεροσκάφη από την BelTechExport με έδρα τη Λευκορωσία, με μια επιλογή για άλλα 18 μαχητικά.

Σκοπός τους εγχειρήματος είναι η παροχή σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανά τον κόσμο μια όσο το δυνατόν ρεαλιστική κατάρτιση.

Ο υπουργός τόνισε ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας άμεσα, και μακροπρόθεσμη άλλες 150 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην περιοχή της Ισλανδίας, που υποφέρει από τη ανεργία.

Η ολλανδική εταιρία έχει ξεκινήσει με την διαδικασία προσλήψεων πιλότων ρωσικών μαχητικών, τύπου Su-27. Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά 45 πιλότους, καθώς και τεχνικό προσωπικό συντήρησης. Η εταιρία διαφημίζει ότι η ετήσια αμοιβή των πιλότων είναι 160.000 δολάρια.

Η ECA Program Limited είχε στόχο προηγουμένως την δημιουργία της εκπαιδευτικής σχολής στην αεροπορική βάση Goose Bay τον Καναδά, αλλά οι καναδικές αρχές δεν ενέκριναν το αίτημα.

Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη σχετικά με το θέμα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-27 για εκπαιδευτικούς σκοπούς.



Φωτογραφία: Tο Σάββατο 20 Ιουνίου 1998 ένα ουκρανικό SU-27 πραγματοποιεί ενδιάμεσο σταθμό στην Ισλανδία, ενώ βρίσκεται σε πτήση προς την αεροπορική βάση Seymour Johnson στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: