Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ Η/Υ

Λοιπόν, καλησπέρα σας αγαπητοί φίλοι και φίλες, μικροί και μεγάλοι!
Σήμερα θα ήθελα να θίξω ένα πάρα μα πάρα πολύ απλό και συνάμα συνηθισμένο θέμα.
5 απλά θέματα που πρέπει να γνωρίζει ο νέος χρήστης για το λειτουργικό συστήματα και πιο συγκεκριμένα Windows και πιο συγκεκριμένα τα 7 που παίρνουν όλοι πλέον. Το άρθρο αυτό το γράφω επειδή έχω βαρεθεί να καταλήγω έτσι:


Και επειδή θεωρώ ότι το να μάθει κανείς τα βασικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο:


Όσοι είστε έμπειροι στο θέμα μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο τέλος. Απευθύνομαι σε τελείως αρχάριους χρήστες, με απώτερο σκοπό να τους linkάρω αυτό το άρθρο για να μη με -συγγνώμη, μου πρίζουν το συκώτι. Έχω κάνει 100άδες φορές το ίδιο πράγμα για εμένα σε κάθε φορμάτ και άλλες τόσες για άλλους. Είναι κάποια πράγματα απλά, όχι σπουδαία αλλά καλό να γίνονται από την αρχή για να αποφεύγουμε σύγχιση στο μέλλον…

Με ρωτάνε κάθε τόσο, τι Η/Υ να πάρω? Τι προγράμματα να βάλω? Πόσο να δώσω? Θα μου το φτιάξεις λίγο στην αρχή?Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι πλέον η ίδια: Όχι! Όχι σε όλα. “Πόσο να δώσω?” -”Όχι!”.Και ξέρετε γιατί? Όχι γιατί είμαι υπερόπτης, επειδή βαριέμαι, επειδή δεν θα πληρωθώ ή επειδή δεν ξέρω. Αλλά απλά… επειδή είναι τόσο απλά! ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ απλά που νοιώθω άσχημα να τα κάνω για χάρη κάποιου από το να τον αφήσω να τα κάνει αυτός! Άλλωστε πως αλλιώς θα μάθει και δεν θα με ξαναπάρει τηλ σε 2 ώρες/μέρες/χρόνια ;

Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχουμε, και ελπίζω να φανεί χρήσιμο στους καινούργιους χρήστες για να μάθουν τα βασικά αλλά και στους παλιούς για να μη χρειάζεται να τα λένε. Απλά στέλνετε τους φίλους / πελάτες σας σε εμάς!

0. Το ποντίκι , τα δύο κουμπιά και τα παράθυρα
Το ξέρω ότι ακούγεται σαν να υποτιμάω τη νοημοσύνη σας αλλά πιστέψτε με, ξέρω τι λέω και τι χρειάζεται να πω πρώτα απ’όλα!


α.Το αριστερό κλικ επιλέγει αντικείμενα αν το πατήσουμε μια φορά και αν το πατήσουμε δύο συνεχόμενες ενεργοποιεί αντικείμενα (π.χ. ανοίγει ένα φάκελο) .
β.Το δεξί κλικ ανοίγει επιλογές ή δευτερεύουσες λειτουργίες αντικειμένων οι οποίες εμφανίζονται σε μορφή μενού.
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις πρέπει το ‘κλικ’ να γίνει όταν ο δρομέας (κέρσορας, cursor) βρίσκεται ΕΠΆΝΩ στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει.

Π.Χ.: ΑΝ θέλετε να αντιγράψετε ένα αρχείο από ένα φάκελο σε άλλο οι κινήσεις θα είναι οι εξής:
-> Ένα δεξί κλικ επάνω στο αρχείο
-> Ένα αριστερό κλικ επάνω στην επιλογή ‘αντιγραφή’
-> Ένα διπλό αριστερό κλικ επάνω στον καινούργιο φάκελο
-> Ένα δεξί κλικ στον λευκό κενό χώρο του φακέλου
-> Ένα αριστερό κλικ στην επιλογή ‘επικόλληση’
Με λίγα λόγια, πατάμε αριστερό ή δεξί κλικ ΕΠΑΝΩ στο αντικείμενο που θέλουμε. Αν π.χ. πατήσετε αριστερό κλικ σε ένα αρχείο δεν θα υπάρχει επιλογή επικόλλησης γιατί η επικόλληση γίνεται μόνο σε φάκελο.

1. Ο κωδικός μου δεν λειτουργεί όταν μπαίνω στα Windows.
1α. Θυμάσε σίγουρα τον κωδικό σου;
α.ΟΧΙ – Τότε λυπάμαι
β.ΝΑΙ – Τότε μάλλον γράφεις κεφαλαία (πάτα το CAPs Lock) ή γράφεις άλλη γλώσσα από αυτή που είναι ο κωδικός (πάτα ALT + Shift για αλλαγή γλώσσας). Η γλώσσα φαίνεται στο κάτω μέρος της οθόνης, EL για ελληνικά και EN για αγγλικά. Αν έχετε και άλλες γλώσσες εγκατεστημένες θα το γνωρίζετε…

2. Έκανα κάποια αρχεία κρυφά και δεν τα βλέπω τώρα -ή- ξέρω ότι υπάρχουν αρχεία σε αυτό τον φάκελο και δεν φαίνονται.Ανοίγετε οποιονδήποτε φάκελο και από το μενού επάνω αριστερά επιλέγετε ‘Οργάνωση’. Έπειτα ‘Επιλογές φακέλων’ και στη συνέχεια την καρτέλα ‘προβολή’. Από εκεί στη λίστα θα βρείτε μια επιλογή ‘Εμφάνιση κρυφών αρχείων και φακέλων’. Κάντε κλικ μια φορά και πατήστε ΟΚ. Μην επιλέξετε να εμφανίζονται και προστατευμένα αρχεία ή αρχεία συστήματος από κάτω. Εάν και μάλλον σας βάζω ιδέες τώρα…

3. Κάδος ανακύκλωσης
Προσωπικά το θεωρώ σημαντικό αλλά εξαρτάται από την δουλεία του καθένα. Ο κάδος ανακύκλωσης πιάνει πιο πολύ χώρο από ότι ίσως χρειάζεστε και ειδικά αν έχετε ένα σκληρό δίσκο για το σύστημα και ξεχωριστό για τα αρχεία σας είναι καλό να το ρυθμίσετε.
Πρώτα κάντε δεξί κλικ στον κάδο ανακύκλωσης σας και επιλέξτε ιδιότητες. Έπειτα επιλέξτε έναν έναν τους δίσκους σας από τη λίστα και αλλάξτε τον αριθμό από κάτω.
Υπόψιν ότι είναι σε megabyte οπότε για 1gigabyte χώρο θα βάλετε 1024 .
Προσωπικά προτείνω στον δίσκο όπου έχετε το λειτουργικό σύστημα να αφήσετε το πολύ 1-2GB μιας και κάμποσα GB επιπλέον θα δεσμεύει η ‘επαναφορά συστήματος ‘(βλ. 5)
Στον δίσκο με τα αρχεία σας βάλτε περίπου 12-13GB διότι πλέον με τα μεγάλα παιχνίδια και ταινίες υψηλής ευκρίνειας μπορεί να σβήσετε κατά λάθος κάποιο αρχείο που αν δεν χωράει στον κάδο θα χαθεί.

4. Εμφάνιση κλασικής μπάρας έναρξης και εικονιδίων
ΟΚ, πολλοί χρήστες δεν συμπαθούν τον τρόπο που συμμαζεύουν τα Windows 7 τα παράθυρα στην μπάρα εργασιών. Για να το αλλάξετε όπως σε προηγούμενα Windows:
Πατήστε δεξί κλικ επάνω στην μπάρα και επιλέξτε ιδιότητες. Στη καρτέλα ‘Γραμμή εργασιών’ εκεί που λέει ‘Κουμπιά γραμμής εργασιών’ επιλέξτε να συνδυάζονται όταν είναι πλήρης ή ποτέ (η επιλογή γίνεται από το πλαίσιο δεξιά).
Εάν θέλετε να κάνετε το ίδιο και για τα εικονίδια στο δεξί άκρο, πατήστε ‘προσαρμογή’ εκεί που γράφει ‘Γραμμή ειδοποίησης΄. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, κάντε κλικ την επιλογή κάτω κάτω: ‘Πάντα εμφάνιση εικονιδίων και ειδοποιήσεων’ .

5. Όλα παν κατά διαόλου, κάτι έπαθε ο Υπολογιστής μου / κάτι εγκατέστησε το ανιψάκι μου και χάλασε κτλ κτλ.
Σε αυτή τη περίπτωση:
α.προσεύχεστε να μην υπάρχει υλική ζημιά ή διαρροή ραδιενεργών ισοτόπων.
β.Επαναφέρετε το σύστημα σε προηγούμενη έκδοση:
Από το μενού ‘Έναρξη’ κάντε δεξί κλικ στο ‘Υπολογιστής’, έπειτα ‘Ιδιότητες’ και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε ‘Προστασία συστήματος’ από την αριστερή στήλη.
Από το πλαίσιο που θα ανοίξει, κάντε αριστερό κλικ στο κουμπί ‘Επαναφορά συστήματος’ και επιλέξτε μια ημερομηνία από τη λίστα, στην οποία ο υπολογιστής σας λειτουργούσε. Έπειτα πατήστε το κουμπί ‘Επόμενο’ και ακολουθήστε τις οδηγίες. Αυτόματο είναι και κρατάει ώρα, μην ανησυχήσετε…

Αυτά τα λίγα (;) για σήμερα. Ελπίζω να καλύπτουν τα πολύ πολύ βασικά πραγματάκια που μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε.

Θα επανέλθουμε κατά καιρούς σε όλο και πιο εξειδικευμένα-αρχάρια θέματα όπως τα εικονικά δίκτυα, remote support και προγραμματισμό σε C#… Για όσους πήδηξαν κατευθείαν στο τέλος, για να μη πάει χαμένη η επίσκεψή τους, αφιερώνω το παρακάτω βίντεο-ντοκουμέντο. Παλιό αλλά καλό για να νοιώσει κάποιος όπως τα παιδιά στο HelpDesk… (το βίντεο είναι στα αγγλικά, καθώς και τα γέλια που ακούγονται)



www.tsimpountiii.gr



Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/09/5-windows-7.html#ixzz0ye7Lj0IR

Δεν υπάρχουν σχόλια: